Denník N

Ako funguje ovládnutie štátu

Krátky a ukážkový náhľad do toho, ako funguje ovládanie a unesenie štátu a prečo ho politici nechcú napraviť.

predošlej časti sme si povedali, aké dôležité je depolitizovať štát – štátnu správu, ak chceme mať lepšie Slovensko. Dnes si povedzme, ako ovládanie štátu funguje.

Ukážme si na úplne jednoduchej schéme, ako samotné ovládnutie štátu funguje (pre zväčšenie kliknite na obrázok), a prečo také veľké ovládnutie štátu nefunguje v zabehnutých moderných demokraciách ako Rakúsko, Nemecko, Veľká Británia apod.:

ovladanie_statu_1

Pre rýchle pochopenie rozdielov stačí vidieť, kde sú hlavné odlišnosti medzi Slovenskom, „karpatskými demokraciami“ a fungujúcimi štátmi ako Rakúsko, Nemecko, Veľká Británia apod. Rozdiel je jasne viditeľný – prijímanie a odvolávanie úradníkov – základu štátu.

Ovládaj úradníkov, ovládaš všetko :)

Heslo – vyhraj voľby a môžeš všetko – by sa dalo zjednodušene napísať aj takto, ako v nadpise – ovládaj úradníkov, a môžeš všetko. Ovládanie úradníkov je tak dôležitá vec, že aj keď prehráte voľby, je najlepšie, ak máte ovládnuté úrady. A aj to vidíme na našom ľúbeznom Slovensku – červené Slovensko.

Základom ovládnutia štátu je teda možnosť ovládať úradníkov. Východoeurópske „demokracie“, ako tá slovenská, to riešia tak, že si v zákonoch nechali/vpašovali možnosť odvolávať úradníkov bez udania dôvodu. A toto ovládanie štátu má viaceré nepekné dôsledky na fungovanie štátu.

Ako prvé platí, že v taktomto štáte (v takýchto štátoch) úradníci v podstate ani nemôžu byť lepší, aj keby sme chceli, lebo sú to tiež len ľudia platiaci účty, úvery a dane, a tak majú potom v takto ovládnutom štáte na výber len dve možnosti – buď poslúchnu a zmanipulujú tender podľa „požiadavky nadriadeného“, alebo budú prepustení.

Druhý dôsledok takto fungujúceho štátu je, že keď ako úradník viete, že o 4 či 8 rokov budete nahradený kamarátom niekoho iného, nemá význam byť lepší úradník. Lebo zákon je nastavený tak, že aj keby ste boli ten najlepší úradník, môžete byť (a budete) kedykoľvek odvolaný.

Lepší úradník?

Nemá teda význam byť najlepší úradník. Nemá ani význam byť poctivý úradník. Lebo ak za tie 4 roky „nezarobíte“, budete si, kto vie ako dlho, hľadať zamestnanie, lebo vás vyhodili pre kamarátstvo niekoho iného s najnovším politikom a nie pre vašu prácu.

Ak teda máte nejaké ambície, nemá ani význam sa do takej správy hlásiť, pretože kariérny postup v podstate neexistuje. Na vyššie pozície vám nepomôže, že budete najlepší úradník, ale jediné, čo platí, je známosť s aktuálne vládnúcim politikom. Môžete byť akokoľvek dobrý, ale predbehne vás brat, sestra, sesternica, vnuk, vnučka či pravnučka politika až po druhom kolene.

Lepšie utiecť…

Byť mladým a šikovným človekom, tak prihlásiť sa do štátnej služby znamená navždy zabudnúť na kariéru a skysnúť na nejakom zabudnutom úrade (alebo nedofinancovanej škole, nemocnici atď.) pri okienku. A po 5-10 rokoch s mrzutým „úsmevom“ obsluhovať ešte viac mrzutých občanov.

V takomto nastavení štátu je preto lepšie z tohto štátu radšej rýchlo utiecť. (A to sa deje, rodičia, občania.) Byť úradníkom a neokrádať rodinu znamená, že o 4 roky niekto okradne vás a vy skončíte na ulici. (A to sa aj deje v tomto banánovom štáte).

Politici nemajú čas robiť pre ľudí

Ďalším dôsledkom takto nastavenej štátnej správy je, že politici nemajú čas robiť to, čo by mali, ale robia to, čo by nemali. Namiesto toho, aby prijímali dobré zákony a robili pre ľud, majú čas len na to, aby obsadzovali úrady. A následne tendrovali.

A to vidíme aj teraz v slovenskej politike – politici takmer neprijímajú zákony, ktoré potrebujeme pre zlepšenie Slovenska, ale len zákony, ako vyčerpať cez nejaké programy peniaze zo štátu, ako nejakou nezmyselnou agentúrou otravovať zamestnávateľov aj ľudí.

Vidíme, ako namiesto opravovania štátu, nemocníc, sa hádajú o obsadzovaní úradov, aby mohli potom vypisovať a „ovládať“ tendre. Aby mohli zamestnať celú rodinu až do 5 pokolenia. A preto im nezostáva čas na vládnutie. A prijímanie zákonov pre ľudí Slovenska.

Reformy?

Vidíme toto stále sa opakujúce správanie už niekoľko desiatok rokov. Posledné reformy sa prijímali, keď existovala na Slovensku krátko (4 roky) nezávislá štátna služba – roky 2002 – 2006. Mimo týchto rokov žiadne nové pokrokové zákony prijaté neboli. (Náhoda?) Zato sme videli, ako sa v 2010 – 2012 jedna pravicová vláda hádala o kreslá. (A nevedia sa na spolupráci dohodnúť ani teraz :( )

Len vďaka pár mladým a progresívnym politikom a poslancom, a zlej skúsenosti s „Ficom“, môžeme ďakovať, že tu máme aspoň zákon o zverejňovaní zmlúv. Ak by sa mal prijímať neskôr, než hneď po Ficovi, asi by nikdy nebol prijatý.

Pomôžme im to zmeniť?

Preto pamätajte – ak nebude vašimi politikmi prijatá primerane oddelená (nezávislá) štátna služba, nebudete sa mať na Slovensku lepšie. Nezáleží, či ste ficovolič alebo volič opozície, toto platí pre vás všetkých – občanov Slovenska. Môžeme si byť dokonca istí, že hneď po voľbách sa budú politici biť o úrady a nie o programy a zákony. Čo si myslíte vy?

Podporte článok aj na Vybrali.sme.sk pošli na vybrali.sme.sk

Predošlý článok: Čo majú spoločné Slovensko, Ukrajina, Estónsko a Grécko

Nabudúce: Ako ľahko a rýchlo opraviť zákon o štátnej službe a umožniť politikom konečne niečo robiť pre Slovenskú republiku.

Ak chcete, aby sme sa niekam pohli, zdieľajte tento článok so svojimi priateľmi, doprajte im informácie o tom, ako a čo od politikov žiadať. Informácie sú základ dobrého rozhodnutia.

Teraz najčítanejšie

Anton Piták

Som hrdý Oravák, Slovák a Európan. Túto krásnu krajinu, milujem a záleží mi na Slovensku. Záleží mi veľmi na tom, aby nám odtiaľ neutekali naše deti. Som občiansky demokrat telom aj dušou. Ako lokálny aktivista sa venujem výučbe programovania na krúžkoch, keďže štvrtá priemyselná revolúcia nás čaká a neminie. Moji žiaci sú úspešní výhercovia súťaží, programátori aj programátorky, a reprezentanti nášho Slovenska. Aktívne pracujem v strane Demokrati (predtým SPOLU), aby sme priniesli Slovensku lepšiu a kľudnejšiu politiku s občanom v strede záujmu. V týchto voľbách kandidujem za stranu Demokrati pod číslom 29. Zaujímam sa o lepšie školstvo pre naše deti, fungujúcu políciu a súdnictvo a profesionalizáciu (odpolitizovanie) štátnej/verejnej správy.