Denník N

Ako IKEA webshop cenzuruje zákaznícke hodnotenia

Webshop IKEA na Slovensku nepoužíva reálne hodnotenia zákazníkov. A tie reálne cenzuruje.

Možno na začiatok len pár viet o mojom vzťahu k IKEA-y. Ja mám IKEA-u celkom rád – môj prvý byt som komplet zariadil z IKEA-y, teraz mám doma kuchyňu a asi ďalších 1000 vecí z IKEA-y a köttbullar by som asi dokázal jesť každý deň. IKEA vytvára taký obraz eco-friendly, transparentnosti a profesionálneho prístup k zákazníkom. Je to iba celé dobré PR a pozlátko?

Nedávno som si kúpil liatinovú panvicu a bol som s ňou nespokojný. Proste sa mi všetko na nej pripekalo. Panvicu som reklamoval a pracovník na reklamáciach ma odhováral to reklamovať, proste klasika ale o to mi moc nejde. Chápem, že to je jeho robota a musím uznať, že mi potom o pár dní mi niekto z IKEA volal a moju reklamáciu uznal. Ale v ten deň reklamácie som bol naozaj nahnevaný a ako správny slovák som si to išiel vybiť na ich webstránke. Otvoril som stránku produktu klikol na „Napíš recenziu“ a šupol som tam jednu hviezdičku a trochu textu a bol som o kúsok šťastnejší. Na moje prekvapenie sa hodnotenie neuložilo a prišiel mi email ako mi ďakujú za hodnotenie ale vraj nezodpovedá podmienkam ochrany osobných údajov a nemôžu ho zverejniť.

Posúdte sami, či dokáže nájsť niekde osobné údaje v mojom hodnotení

A tu je ich odpoveď

Nejako mi to nedalo a tak som si pozrel hodnotenie na anglickej stránke

Len preložím: „Nádherná panvica. Tešil som sa na používanie ale VŠETKO sa na nej prilepí a nezáleží vôbec ako veľmi ju naolejujem. Mala by mať neprilnavý povrch.“

A teraz porovnajte so slovenským hodnotením.

Hmmm úplne iné hodnotenie toho istého výrobku. To nejako nedáva zmysel. A tak som si pozrel hodnotenie 10 náhodne vybraných produktov na slovenskom a americkom webe

Panvica 365+ = slovenský 5 hviezdičiek // americký 4.8 hviezdičiek

Lampa Fado = slovenský 4,5 hviezdičiek // americký 4,5

Riad Flitighet = slovenský 5 hviezdičiek // americký 4,4

Hračka Mula = slovenský 5 hviezdičiek // americký 4,0

Detská deka LEKA = slovenský – žiadne hodnotenie // americký 5,0

Pohovka BÄCKABY = slovenský – žiadne hodnotenie // americký – nepredáva

Digestor FÖLJANDE = slovenský 3 hviezdičky // americký – nepredáva

Skrinka HEMNES = slovenský 4.3 hviezdičky // americký 4.7 hviezdičky

Lampa HEKTAR = slovenský 5 hviezdičiek // americký 4.8

Stolík IKEA PS 2014 = slovenský 4 hviezdičky // americký 5 hviezdičiek

Ani tu úplne nejde o to, že je rozdielne hodnotenie medzi americkým webom a slovenským, skôr to vyzerá tak, že slovenské obsahujú skôr umelo vytvorené hodnotenia nakoľko veľa z tych výrobkov na Slovensku má len jedno jediné hodnotenie a to 5 hviezdičkové s pozitívnym komentárom. Žeby náhoda?

A nesnažte sa moc pridávať negatívne hodnotenie IKEA cenzúra funguje dokonale.

 

 

Teraz najčítanejšie