Denník N

Ako kurence

Dnes som si v novinách prečítal, že kurence, ktoré máme bežne na stoloch dorastajú do predajnej veľkosti dvakrát rýchlejšie ako v minulosti, sú dvakrát ťažšie a z tejto planéty je im venovaný priestor o veľkosti papiera A4. K tomu ešte umelé svetlo, antibiotiká a všadeprítomný stres.

Vtom momente ma napadlo, že by bolo zaujímavé vykonať experiment, kde by bol ľudský organizmus vystavený podobným podmienkam. Čiže ak kura váži dve kilá a na celý život jej musí stačiť cela 21X30cm, tak priemerne vážiaci človek by sa musel zmestiť do cely s rozmermi 6X8 metra.  V klietke by človek vykonával všetky svoje potreby – od kŕmenia až po vyprázdňovanie, teda nič iné sa v klietke robiť ani nedá. Len by sa pozeral, žral, sral a bol zmätený. Predpokladám, že daný človek (ak sa dá ešte tak nazvať) by s postupom času dostával čoraz väčšiu dávku liekov na potlačenie všetkých diagnóz. Myslím, že by netrvalo ani tak dlho a zbláznil by sa.

Čo ak podobne ako tie kurence a objekt experimentu žijeme aj my? Nekvalitné krmivo, umelé svetlá (studené svetlo v kanceláriách, monitory, televízory …) a stiesnený priestor pre život. Čo ak aj my využívame pri rozmýšľaní iba svoju celu o veľkosti A4 a zo zvyšného priestoru, ktorý je okolo nás, sme zmätení? Súčasná doba nás pomaličky formuje do podoby pohodlných ľudí, kde si každý žije život vo svojej cele. Vplyv medií je tak silný, že z nás každodenná mediálna masáž urobila živé experimenty, ktoré nie sú schopné rozmýšľať za hranicou svojej cely 6X8 metra. Rozmýšľame iba na základe umelých vzorcov, ktoré sú nám denno-denne podsúvané.

Čo ak na tom tanieri ležíme my? Zmätené a zbláznené kuratá??!!

 

Teraz najčítanejšie

Dusan Ujhazi

.... a preto je emócia dôležitejšia ako fakty.