Denník N

Ako má vyzerať dobré vzdelanie?

Po 10 rokoch si dovolím povedať, že deckám dávam dobré vzdelanie

Dobré vzdelanie by malo pripraviť do pracovného života, alebo na ďalšie štúdium. Malo by byť praktické. A to som sa rozhodol uplatniť v projekte Education, vďaka ktorému viacero ľudí začalo podnikať a našlo uplatnenie na trhu práce. Čo je projekt Education? Je to projekt, ktorý robím 10 rokov. Svojpomocne, bez podpory štátu.

Ide o celoročné školenia po Slovensku na stredných odborných školách. Školíme kuchárov, cukrárov, kaderníkov, vizážistov, baristov a iné profesie. Začalo sa to jednoducho.

Keď som otvoril sieť kaderníctiev, o prácu sa uchádzali ľudia nepripravení do praxe. Niektorým chýbali základné zručnosti. Namiesto vyhadzovu som si povedal, že rozvinieme ich potenciál a dáme im šancu. Najprv sme školili vo firme, to však bolo nerentabilné.

Preto sme oslovili stredné odborné školy na Slovensku. Prvý rok sa ozvali dve. Vyškolili sme na nich 40 študentov. Nasledovné roky sa počet škôl a študentov rozrastal. Do dnešnej doby sme vyškolili približne 3200 študentov. Posledný rok ich bolo 500 a školili sme v 76 mestách. Po úvodnom ročníku sme rozšírili školenia aj o ďalšie odbory a podarilo sa nám zohnať kvalitných školiteľov z praxe.

Dobré vzdelanie by malo byť praktické a to na každej škole. Malo by naučiť študentov používať vedomosti v praxi, nie len na testovaciom hárku. Mali byť mať možnosť veci si vyskušať a ohmatať a mali by byť vedení k prepájaniu vedomostí. Dobré vzdelanie zohľadňuje záujmy trhu práce, ale aj študenta a jeho možnosti uplatniť sa. Schválne nehovorím „nájsť zamestnanie“, lebo podnikanie je tiež niečo, k čomu by mali byť študenti vedení.

A vzdelanie musí učiteľa aj študenta tešiť. O projekt Education je stále väčší záujem, baví to nás aj študentov a absolventom sa darí. Ich reakcie a úspech dokazujú, že dostávajú dobré vzdelanie. Už dávno nevzdelávame zamestnancov k nám. Vzdelávame ich komukoľvek – podnikateľom a vlastne aj štátu. Robíme to preto, lebo nás to baví a vieme, že decká si zaslúžia šancu na lepšie vzdelanie a tento štát im ju nedáva.

Prečítajte si aj: Školstvo: Slovensko a svet 2015 (infografika)

Pridajte sa ku mne na Facebooku: Brani Gröhling – Vo vzdelaní je budúcnosť krajiny

Teraz najčítanejšie