Denník N

Ako neveriaci Tomáš.

Dlhú dobu som si myslel, že posledným reálnym súperom Roberta Fica bola Iveta Radičová. Hybridná vojna, ktorú proti jej vláde pochystal nakoniec ani nezačala, iba mu skrížila plány. Pretože skrátila obdobie plánovanej prípravy na minimum. Problémy, ktoré vznikli okolo financovania diaľnic mu iba pomohli skonsolidovať stavebný sektor a cez sériu reštrukturalizácií očistené firmy môžu dnes naplno rozvinúť svoje možnosti a potenciál. Či sa súčasne reštrukturalizovalo aj ponímanie sociálnej demokracie, netuším.

Netuším ani, či sa chystal ovládnuť aj US Steel, ale Pašku a diaľnice do Košíc sa vzdal s nonšalantnosťou jemu vlastnou. Navyše ak sa ukázalo, že Béla Bugár je ochotný pre R7-čku zmeniť aj výsledok volieb. Ak sa povznesieme nad možný osobný profit, tak prvé kilometre rýchlostnej cesty na Žitný ostrov mu zabezpečia nesmrteľnosť medzi svojimi a za to to predsa stojí.

V najsilnejších krajoch realizovala strana SMER v posledných voľbách 15-16% získaných hlasov. V BA kraji 9,73%, v samotnej Bratislave iba 6,36%. S tendenciou mierneho poklesu. SMER a SNS realizovali spolu v BA iba 13% svojich hlasov (získaných na Slovensku). Výtlak vládnej koalície sa v Bratislave a jej okolí pohybuje hlboko pod 40 %-ami. Zásadný problém spočíva totiž v poklese obľúbenosti SMERu. V Bratislave obzvlášť. Dokonca aj SNS v časoch najväčšej slávy Jána Slotu získala dvojnásobok hlasov oproti posledným voľbám. 120 tis. hlasov v Bratislave je skrátka kľúčom k víťazným veľkým voľbám.

A tak skôr ako prezident založí toľko podsúvanú politickú stranu a Miroslav Lajčák ohlási po návrate z OSN kandidatúru na prezidenta, prípadne premiér u Dobšinského zanôti … s pánom (Vý)bohom idem od vás … čakajú nás čo nevidieť župné voľby. Víťazstvo nie nezávislého kandidáta v nich by mohlo byť prvým očakávaným krokom k veľkej zmene sa Slovensku. Teda ak sa predsedovia päť a o čosi viac percentných strán dokážu navzájom dohodnúť. Pretože najviac premnoženým druhom na politickej scéne je dnes predseda politickej strany.

Tie neočakávané možnosti otvára (budúci) vzťah premiéra a jeho komunikačného odboru. A aj keď sa vyvolávanie konfliktu s Andrejom Dankom stále zdá byť skôr témou pre investigatívcov a tipujúcich s kurzom, na ktorom sa dá slušne zbohatnúť, dnešný Focus potešil.

Pozeral som totiž na graf aktuálnych preferencií ako neveriaci Tomáš.

Teraz najčítanejšie