Denník N

Ako odstaviť Matoviča? Univerzálnym paragrafom – trestným činom ohováranie…

Komunistickí pohrobkovia museli byť v roku 2003 zúfalí, keď v rámci predvstupových rokovaní Slovenska do EÚ museli sa nedobrovoľne zriecť svojho fetišu, či univerzálneho paragrafu na prenasledovanie a šikanovanie oponentov moci – paragrafu útok na verejného činiteľa tlačou. V trestnom konaní spravidla aplikovaným v súbehu s trestným činom ohovárania.

 

Sporný paragraf, ktorý bol v rozpore s Európskym dohovorom o ľudských právach, po rozsiahlej emotívnej diskusii v parlamente bol z Trestného poriadku Slovenskej republiky síce v septembri 2003 vypustený, avšak v dobrej viere uchovania druhého komunistického prežitku ostal trestný čin ohovárania s nezanedbateľnou trestnou sadzbou. Len málokto však predpokladal, že nástrojom na odstránenie nepohodlných novinárov, postupom času budú predstavitelia vládnej moci obmedzovať a likvidovať opozičných politikov. Zníženie sa právnicky vzdelaného predsedu vlády k takýmto praktikám, s najväčšou pravdepodobnosťou nikto nepredpokladal.

Keď sa v nedeľu 20.11.2016 na facebookovom profile Igora Matoviča objavila informácia o pripravovanom vznesení obvinení, vedených vo veci trestného skutku ohovárania a krátenia dane, rozpútaných voči nemu v období pred voľbami JUDr. Ficom, občan uvažoval minimálne nad vývojom preferencií strán OĽaNO a Smer a pohrával sa s myšlienkou, či sa premiér v predstihu pripravuje na voľby alebo sa iba v predstihu zbavuje konkurencie cestou trestného konania.

matovicfb2

V stredu 23. novembra 2016 na tlačovej besede po oznámení Igora Matoviča, že pondelok prevzal obvinenie za trestný čin ohovárania Róberta Fica a jeho manželky. Z podozrenia, že sa jedná o manipuláciu a zasahovanie do práce polície najvyššími ústavnými činiteľmi sa stala istota a hoci tlačovka bola primárne zameraná na ohlásenie poznatku, že Matoviča idú konšpiratívnym spôsobom obviniť, je zjavné, že v nedeľu večer už bolo obvinenie vypracované, dokonca aj podané na pošte a zrejme Matovičovi ešte príde pár štiplavých poznámok o pravosti odkazu v schránke. Na druhej strane je skutočne škandalózne, že vyšetrovatelia neustále porušujú procesné práva účastníkov a žiadny policajt za to nie je postihnutý.

Vznesenie obvinenia v kauze Belize bolo možné očakávať už v dobe, keď sa Fico vyjadroval na tlačovke a mával údajným písomným vyjadrením z Belize, ktoré nepôsobilo dôveryhodne, hoci nikto netušil, že akým spôsobom bol údajný dokument získaný, či bol zabezpečený údajný dôkaz zneužitím pracovníkov Slovenskej informačnej služby. V tomto prípade je nepodstatné, ktorý príslušník SIS získal, či vyrobil nezákonný dôkaz, nakoľko takýto dôkaz nie je zákonný a nie je možné ho akceptovať. Podstata spočíva v premiérovom demagogickom zneužití paragrafu trestný čin ohovárania.

Právo brániť si dobré meno má každý občan Slovenskej republiky nevynímajúc JUDr, Fica a jeho manželku. Podobne, má právo Igor Matovič uplatniť si v medziach zákona svoje ideály a bojovať proti korupcii spôsobom ako uzná za vhodné.

Právnicky vzdelaný premiér a jeho manželka vedia, že v prípade poškodenia dobrého mena je čestné domáhať sa nápravy žalobou na ochranu osobnosti, kde by bolo povinnosťou, ale aj právom Matoviča v občianskoprávnom konaní preukázať pravdivosť svojich tvrdení a Ficovou povinnosťou preukázať materiálnu, morálnu, či psychickú ujmu, ktorá mu v dôsledku výrokov Matoviča vznikla.

Premiér Fico zbabelo miesto žaloby podal na Matoviča trestné oznámenie, kde k vzneseniu obvinenia stačí poplatný vyšetrovateľ ochotný ísť do malého dôkazného rizika, respektíve vznesie bez hodnoverných dôkazov obvinenie v nádeji, že jedného dňa v priebehu vyšetrovania operatíva nejaké dôkazy zabezpečí, pár sugestívnych otázok obvinenému, voľné, či benevolentné hodnotenie dôkazov a okolností, a ako za komunistov vnútorné presvedčenie vyšetrovateľa o spáchaní trestného skutku opomenúc riziko, že po vznesení obvinenia sa Matovič dostane do výhodnejšej pozície ako si to mysleli, využije právo obvineného nahliadnuť a prefotiť trestný spis, z ktorého vyplýva, že autentické preverenie informácií formálnymi autoritami, policajnou spoluprácou ani nebolo, ani by nebolo pre absenciu zmluvy s justíciou Belize možné a poskokovia ministra vnútra by varili slušne povedané z vody.

Lipšicov právny masaker

Celkom príjemné je vidieť, že z neveľmi obľúbeného politika sa stáva rutinný profesionál na trestné právo, ktorý dokáže po prečítaní spisu rutinne odhaliť množstvo momentov zneužitia právomoci vyšetrovateľom, porušenia Trestného poriadku, či poukázať na  privilegovanosť a servilnosť polície vo vzťahu k predstaviteľom moci .

Na viac je tu fenomén: Premiéra Fica polícia úspešne vypátrala na Úrade vlády Slovenskej republiky, operatívnymi prostriedkami polícia zistila, že na adresu úradu vlády je možné premiérovi doručiť aj predvolanie na súd a dokonca ho z miesta pracoviska predviesť, pokiaľ by ignoroval povinnosť svedčiť. Lipšic poukazuje aj na inú zvrátenosť zo spisu. Fico preberá za svoju manželku písomnosti bez predloženia písomného splnomocnenia. Právnik JUDr. Fico, expert na trestné právo a vyšetrovateľ (na viac, ani nie ten vyšetrovateľ, ktorý vo veci koná) si odovzdávajú a preberajú písomnosti určené JUDr. Ficovej. Chcú ju poškodiť? Považujú ju za nepodstatnú a zároveň ilustrujú právnu demenciu z hľadiska znalosti a dodržiavania povinností, ktoré vyplývajú z Trestného poriadku? To vedia iba oni, prípadne ľudia prítomní na estráde neuvedení v zápisnici.

Fikcia

Radový vyšetrovateľ z polície zavolá na sekretariát predsedu vlády SR a odkáže mu, že príde za ním ho vypočuť ako svedka poškodeného, pokiaľ nepríde za on ním. Fico ihneď zruší program a prijme vyšetrovateľa.

Iná verzia príbehu… Róbert Fico dostane predvolanie, ktoré podľa spisu a Lipšica ani neprevzal a zavolá vyšetrovateľovi, že nemá čas, alebo povie Kaliňákovi nech to vybaví na vtedy a vtedy. Kto vie ako to bolo? Lipšic, ale odvíja ďalej svoje úvahy, citáty zo spisu a konzekvencie, ktoré vyplývajú z takéhoto postupu policajta, žurnalizácie spisu, porušovania práv účastníkov konania (pani Ficovej a Matoviča), no najmä k samotnému skutku a k dôkazom.

Pozitívom však je, že Daniela Lipšica reakcie niektorých novinárov, ktorí zjavne ani nevedia o čo ide a majú ešte hmlistejšie predstavy o trestnom konaní, nevyviedli z rovnováhy. S pokojom oznámil, že aj on je trestne stíhaný a o sťažnosti proti obvineniu Matoviča bude musieť rozhodnúť prokurátor. Nevie ktorý? Alebo nepovedal? Vie prečo.

V tomto prípade vyšetrovateľ, ale bude musieť  jednoznačne preukázať pre konanie dve podstatné veci: jednak, že naozaj vedome klamal o Ficovi a jeho manželke, a že nepravdivou informáciou zverejnenou v médiách vedome chcel poškodiť ich dobré meno a povesť. Keďže nikto nemôže odňať vyšetrovateľovi povinnosť držať sa práva a objektívnych skutočností, bude musieť, snáď zázrakom, zvládnuť legislatívne vákuum s Belize a pátranie po Ficových účtoch. Pokiaľ to nezvládne, nebude môcť robiť závery.

Otázny je jeho prístup k veci a k právam účastníkov konania, lebo verím, že Lipšic dal podnet na Inšpekciu MV SR kvôli porušovaniu Trestného poriadku pri vydávaní listín neoprávnenej osobe.

Týždeň pred tlačovkou Igora Matoviča, prezident PZ SR – generál JUDr. Gašpar na tlačovej besede: „V poslednej dobe je množstvo tlačových brífingov vysokých ústavných činiteľov, ktorí sa vyjadrujú v politickom súboji k činnosti polície, často krát s informáciami, ktoré sú nepresné, zavádzajúce alebo nepravdivé, čo má to dopad na tvorbu dôvery občanov smerom k polícii.

Kedže je to pre mňa zásadná otázka, aby sme tu dôveru zvyšovali, a myslím si, že nielen pre mňa, ale aj pre všetkých poctivých policajtov, tak som sa rozhodol, že pokiaľ odznie na rôznych tlačových brífingoch o činnosti polície nepravda alebo rôzne zavádzajúce údaje, že sa budem snažiť vysvetľovať činnosť polície z pohľadu policajného zboru. Vždy som povedal, že nemám problém komentovať aj chyby polície. 23 000 policajtov predsa musí urobiť aj chybu, už som sa niekoľko krát ospravedlňoval aj občanom, ktorým policajti spôsobili nezákonnou činnosťou problém a budem tak robiť i naďalej, ale na druhej strane sa musím zastať aj poctivých policajtov a ich práce pred útokmi, ktoré nie sú ničím podložené. Chcem tým len opätovne deklarovať akým spôsobom sú ponúkané verejnosti informácie o činnosti polície, ako sú skresľované a ako sú poskytované nepravdivé údaje… “

Po tlačovke Igora Matoviča a jeho obhajcu Daniela Lipšica, generál Gašpar nenašiel odvahu postaviť sa pred novinárov a obhajovať konanie vyšetrovateľa… pochopil, že jeho angažovanosť by občania minimálne chápali ako politickú a profesionálnu samovraždu…

Teraz najčítanejšie