Denník N

Ako pomáhame nášmu mestu

Po spriechodnení chodníka na Ďurgalovej v dolnej časti Kramárov
Po spriechodnení chodníka na Ďurgalovej v dolnej časti Kramárov

Riazanská je síce moja srdcová záležitosť, ale podstatne viac energie venujem aktivitám mimo mojej domácej ulice. Tentoraz vás pozývam na cestu vylepšeniami, ktoré sme realizovali nielen v Novom Meste, ale aj Starom Meste či Petržalke. Prostredníctvom nich sa vám pokúsim ilustrovať prečo sa každý utorok podvečer stretávame a riešime dlhodobo neriešené problémy v našich uliciach.

Po zaasfaltovaní dlhé roky nezakrytej medzery v chodníku na rohu Bajkalská / Trnavská cesta.
Po zaasfaltovaní dlhé medzery v chodníku, ktorá bola roky bariérou na rohu Bajkalská / Trnavská cesta.

O čo ide?
Okrem vytvárania ostrovčeka pozitívnej deviácie v mojom bezprostrednom okolí organizujem pravidelné utorňajšie akcie s množstvom Bratislavčaniek a Bratislavčanov. Stretávame sa vždy podvečer a riešime dlhodobo neriešené problémy v uliciach.

Po spriechodnení chodníka na Hlavnej. Medzi stĺpmi a prerastajúcimi kríkmi tu na mnohých miestach zostávalo približne 50 centimetrov šírky.
Po spriechodnení chodníka na Hlavnej. Medzi stĺpmi a prerastajúcimi kríkmi tu na niektorých miestach nezostávalo ani 50 centimetrov šírky chodníka pre chodcov.

Našim cieľom však nie je vytvárať suplovať prácu samospráv a preto je pre nás podstatné, aby samospráva o podnetoch, ktoré riešime, vedela. Niekedy je podnet na portáli Odkazprestarostu.sk, čiže samospráva je o ňom informovaná (samosprávu však nechceme predbehnúť, púšťame sa len do dlhodobo neriešených podnetov). Inokedy sa na nás obráti niekto z vás, a vtedy sa spýtam, či je o podnete informovaná samospráva. Je potrené povedať, že sa na nás vo väčšine prípadov ľudia obracajú až po pokuse so samosprávou.

V roku 2016 sme sa venovali aj "hľadaniu" kanalizačných vpustí. Túto sme našli na Skalickej ceste v štvrti Biely kríž.
V roku 2016 sme sa venovali aj „hľadaniu“ kanalizačných vpustí. Túto sme našli na Skalickej ceste v štvrti Biely kríž.

Sme užitoční idioti?
Keď sa pozriete na fotografie hore, tak vidíte výsledky práce obyvateľov tohto mesta, ktorí sa už nedokázali pozerať na nahromadené problémy v uliciach. Počas šiestich rokov som nestretol dobrovoľníčku či dobrovoľníka, ktorý by prišiel na niektorú zo stoviek akcií kvôli prebytku voľného času, alebo že by mal zvláštnu úchylku v supľovaní práce úradníkov.

Po zrevitalizovaní zúboženej oznamovacej tabule na rohu Bajkalská / Trnavská cesta.
Po zrevitalizovaní zúboženej oznamovacej tabule na rohu Bajkalská / Trnavská cesta.

U niektorých je to v skutočnosti sklamanie z neriešenia problémov, ktoré považuje za dôležité (čistota, bezpečnosť, údržba). Viacerí chcú byť súčasťou zaujímavého príbehu a prostredníctvom neho tomuto mestu niečo zanechať.  Potom sú takí, ktorí cítia silnú spoluzodpovednosť za svoje okolie a odmietajú sa nečinne prizerať ako naše ulice upadajú. Áno, sú aj tí, pre ktorých je hlavným motorom hnev, frustrácia, nespokojnosť. V rámci našej činnosti sa snažíme, tieto na prvý pohľad negatívne pocity, premeniť na pozitívnu energiu.

Po spriechodnení chodníka na Ďurgalovej v dolnej časti Kramárov
Po spriechodnení chodníka na Ďurgalovej v dolnej časti Kramárov

Zmysluplnosť
Deň dobrovoľníka má 24 hodín rovnako ako každého iného. Čas si delíme medzi rodinu, povinnosti, knihy, koníčky či klikanie po internete. To samo o sebe dokáže človeku zaplniť celý deň. Vďaka určitej trpezlivosti som však stretol desiatky ľudí, ktorí si v tom dni nájdu aj zopár hodín pre dobrovoľníctvo bez ohľadu na to či ide o pracovný deň alebo víkend.

Po zlikvidovaní čiernej skládky na Krahulčej ulici.
Po zlikvidovaní čiernej skládky na Krahulčej ulici.

Máme rôzne motivácie, ale všetkých nás spája pocit (možno presvedčenie) zmysluplnosti dobrovoľníctva. A to napriek rastúcemu množstvu podnetov, zaseknutiu samospráv vo svojom “takto sa to tu vždy robilo” prístupe a občasným obvineniam z užitočnej idiocie. Jednoducho človek cíti tú zmenu na mieste, kde bola predtým čierna skládka, zničená zastávka MHD alebo rozjazdený trávnik. Stačia 2-3 hodiny so skupinkou šikovných ľudí a zrazu vidieť, že sa to dá. Ten pocit zmysluplnosti je pozitívne návykový.

Po ostrihaní plota na Považskej ulici.
Po ostrihaní plota na Považskej ulici, kde zaparkované autá a prerastajúce kríky nenechávali chodcom skoro žiaden priestor. Zároveň si možno všimnúť, že nebol problém zaparkovať našu dodávku mimo chodníka s tým, že autá mali v jednosmernej ulici stále dosť miesta a bez problémov nás obchádzali.

Oslobodenie
Na občianskej výchove sme sa učili, že tu máme štát. Tomu ako občania platíme dane a vláda, úrady či samosprávy tieto prostriedky používajú na financovanie verejnoprospešných služieb. Zároveň všetci očakávame, že sa tie dane zhmotnia v pretavení nášho viac či menej skromného sna v realitu. Napríklad ja snívam, že niekto konečne opraví tú zastávku električiek pri Jurajovom dvore.

Revitalizácia zastávky Jurajov Dvor. Stačili 4 litre farby, 0,5 litra antigraffiti prostriedku a skupinka nadšencov :-)
Revitalizácia zastávky Jurajov Dvor. Stačili 4 litre farby, 0,5 litra antigraffiti prostriedku a skupinka nadšencov :-)

Pri riešení rôznych verejnoprospešných problém sú tu potom tí, ktorí zatelefonujú na úrad, iní napíšu e-mail, ďalší zadajú podnet cez Odkazprestarostu. Nuž, a potom sú tu mestskí dobrovoľníci/aktivisti, ktorí sa vo voľnom čase venujú problémom tohto mesta. Cítia napríklad ten obrovský pocit slobody, keď menia svoje okolie. Kúpia si škrabku na farbu a oškrabú ten nechutne dolepený semafór pred domom. Kúpia 25 kilogramov studeného asfaltu, metlu s lopatou a zaplnia dieru v chodníku pred domom. Nemusia, ale môžu spraviť niečo pre svoj dvor, ulicu či štvrť.

Po okružnej jazde kontajnerovými stojiskami Hostinského sídliska.
Po okružnej jazde kontajnerovými stojiskami Hostinského sídliska.

O čo nám pôjde aj v tomto roku
Jednoducho to čo sme robili aj doteraz v rámci 28 SpotFixov v roku 2016:

  • Upozorňovať, že takto to ďalej nejde
  • Ukazovať, že sa to dá

To všetko prostredníctvom dobrovoľníctva, ktoré je vyjadrením túžby po zmene. Tento rok budeme robiť nielen pred/po fotka, ale aj časozberné video. Nech všetci vidia aké jednoduché je mať aj v Bratislave upravené a pravidelne udržiavané ulice, námestia či zastávky. “To sa nedá” je jednoducho neakceptovateľné. Vidíme, že sa to dá vďaka internetu plnému príkladov dobrej praxe a tisíckam dobrovoľníckych hodín, ktoré pre toto mesto odmakajú dobrovoľníci Zelenej hliadky, Cyklokoalície a ďalších miestnych iniciatív.

Po spriechodnení chodníka na Trnavskej ceste medzi Ulicou Maximiliána Hella a Ulicou V. Clementisa.
Po spriechodnení chodníka na Trnavskej ceste medzi ulicou Maximiliána Hella a ulicou V. Clementisa.

Chceme prispieť k tlaku na zodpovedných, aby si toto mesto i nás ako jeho obyvateľov začali vážiť. Nemôžu nás brať len ako stabilný zdroj peňazí, ktoré prerozdelia podľa svojich pocitov. Ukazuje sa, že k zmene v pohľade na občana zatiaľ neprispeli ani časté telefonáty na úrady, e-maily s návrhmi riešení či portál Odkazprestarostu.sk s jeho prehľadnosťou i dostupnosťou.

Po oprave chodníka na Štefanovičovej medzi Ministerstvom financií a Námestím F. Liszta.
Po oprave chodníka na Štefanovičovej medzi Ministerstvom financií a Námestím F. Liszta.

Preto sme sa pred šiestimi rokmi rozhodli k rôznym formám občianskeho tlaku pridať aj našu poctivú, špinavú robotu realizovanú v podstate na kolene. S minimálnym rozpočtom, ale o to väčším nasadením a túžbou po zmene v starostlivosti o naše mesto. V starostlivosti o nás všetkých.

Rozšírenie zarastenej cyklotrasy na Dolnozemskej.
Rozšírenie zarastenej cyklotrasy na Dolnozemskej.

Matúš Čupka

Moje aktivity môžete sledovať tu na Facebook-u

Teraz najčítanejšie

Matúš Čupka

Novomešťan a rodič naberajúci skúsenosti ako vedúci oddelenia životného prostredia a dopravy v Mestskej časti Bratislava - Rača. Tu prezentované názory sa nemusia nutne zhodovať s oficiálnymi názormi môjho zamestnávateľa.