Denník N

Ako rýchlo ubehnú Vianoce?

Aj ľadové medvede majú radi Vianoce :)
Aj ľadové medvede majú radi Vianoce :)

Vianoce nie sú iba o tom jednom dni, o tých pár hodinách. Sú o všetkých tých veľkých aj malých veciach a činnostiach, ktoré Štedrému dňu predchádzajú a ktoré si vyžadujú čas. Pretože potom sa celý ten čas stane časom vianočným a naše Vianoce sa „zázračne“ predĺžia.

Poznáte to, približne mesiac pred Vianocami, ak nie aj viac, ľudia začnú vianočne upratovať, zdobiť, nakupovať darčeky, vypekať, počúvať vianočnú hudbu a podobne. A potom to príde. 24. december. Štedrá večera. Po večeri sa rozbalia darčeky. Prežratí ľudia sa zvalia na gauč pred telku a s ľútosťou povzdychnú: „A zasa je po Vianociach. Ako rýchlo to ušlo.“ Dobre, niektorí takto povzdychnú až po Štefanovi prípadne po Troch kráľoch, no odkaz je vždy rovnaký.

Aby sme tento rok podobnému povzdychávaniu predišli, môžeme si vybrať jeden z dvoch scenárov:

Scenár A: Zatiaľ čo sa ľudia okolo nás budú celý december blázniť ako každý rok, my sa rozhodneme, že upraceme iba sporadicky, klasika ako každú sobotu, nič extra. Vyzdobíme len jemne alebo vôbec. Ušetríme si hodiny brainstormingu, premýšľania nad výberom či nedajbože tvorbou vhodného darčeku pre 15 členov našej rodiny a ďalších 8 blízkych priateľov. Kúpime, čo nám prvé napadne, vložíme peniaze do obálky alebo niečo na rýchlo objednáme z internetu. Tí radikálnejší z nás nemusia darovať nič, môžu sa vyhovoriť na zlú finančnú situáciu. Dozvuky krízy. Tento rok nepečieme, ak však zákusky nevieme oželieť, dáme si ich napiecť niekomu cudziemu. Zásadne doma nepočúvame vianočnú hudbu, už dosť, že vyhráva v rádiách a nákupných centrách. Keď toto všetko dodržíme, nemusíme sa obávať, že by nám bolo ľúto, ako rýchlo zasa Vianoce ubehli, pretože ani nebudeme mať pocit, že nejaké mali prísť.

Druhou možnosťou je…

Scenár B: Uvedomíme si a prijmeme do hĺbky duše fakt, že Vianoce nie sú len o Štedrej večeri, len o rozbalovaní darčekov. Tak ako platí, že šťastie nie je cieľ, ale cesta, že necestujeme kvôli nejakej finálnej destinácii, ale kvôli samotnej ceste, rovnako platí, že Vianoce nie sú iba o tom jednom dni, o tých pár hodinách, ale predovšetkým o všetkom tom úsilí, snahe, trápení, kreativite, improvizácii, odriekaní, premáhaní sa, trpezlivosti, pochopení, vďačnosti, o rozbombardovanom byte predtým ako ho upraceme a vyzdobíme, o zamúčenej kuchyni a pripálených nepodarených koláčoch, o rozbitých guliach pri vešaní na stromček, o strese z brázdenia prepchatých obchoďákov a hľadania ideálnych darčekov. O všetkých tých veľkých aj malých veciach a činnostiach, ktoré Štedrému dňu predchádzajú a ktoré si vyžadujú čas. Pretože potom sa celý ten čas stane časom vianočným a naše Vianoce sa „zázračne“ predĺžia.

Tak čo to bude? Ktorý scenár si zvolíte tento rok? Ja som pohodlná, volím jednoznačne scenár A. A rodine darujem certifikáty, že som v ich mene prispela na neziskové organizácie na ochranu životného prostredia. Tušíte správne, som v rodine veľmi obľúbená :)

P.S.: Čas letí počas celého roka, nie len na Vianoce, využívajte ho rozumne, aby keď sa jedného dňa zobudíte ako 70-roční, ste nemuseli ľutovať veci, ktoré ste nikdy neskúsili pre nedostatok odvahy a všetky premárnené šance. Rovnako čas letí aj pre našu planétu a zmenu klímy na nej. Preto treba začať konať, kým nadobro „neuletí“ a nebude prineskoro. #loveTrump

Teraz najčítanejšie