Denník N

Ako s deťmi spoznávať svet aj bez cestovania do zahraničia

Deti sú zvedavé a o svet okolo seba prejavujú prirodzený záujem. Nemusíte cestovať do exotických krajín, aby ste im už od útleho veku dopriali kontakt so stále viac prepojeným svetom. Mnoho sa dá spoznať aj z domu, práve jeho okolie je pre deti prvým kontaktom s diaľkami, ktoré sa budú časom skracovať. Pozrite si, ako spoznať svet aj bez cestovateľskej horúčky.

Približovať deťom svet je pre mňa ako učiteľa geografie práca i koníček. O to viac, že som aj rodič. Aj preto ma článok Ako ukázať svojim deťom svet, aj keď si nemôžete dovoliť cestovať, ktorého preklad bol uverejnený na Denníku N, zaujal natoľko, že som sa jeho tému rozhodol spracovať podrobnejšie s prihliadnutím na slovenské reálie.

Svet začína za dverami

Keď sa spomenie cestovanie, mnohí si predstavia vzdialené destinácie, svetoznáme pamiatky, dovolenky a prímorské rezorty. V skutočnosti cestujeme vždy, keď odchádzame z miesta svojho bydliska. Deťom na vzdialenosti nezáleží, ich nepoznaný svet sa začína už za dverami. Návšteva a prieskum neďalekých obcí, dolín, vrchov, jaskýň, hradov a pod. je často novou skúsenosťou aj pre staršie deti. Ako učiteľ sa stretám s tým, že mnoho detí nepozná nielen okolie svojho mesta, ale veľakrát ani mesto samotné. Počas dovoleniek navštívili už množstvo krajín, no často ani nevedia, kde to vlastne boli.

Stretnutie s domorodcami

Preto cestujte vždy, keď sa dá…a vôbec to nemusí byť ďaleko. Pri cestovaní sa snažte spolu s deťmi objavovať a pozerať sa aj na známe miesta novými očami. Necestujte len autom, z diaľnice toho mnoho nevidieť a deti tak strácajú prehľad o ceste, jej priebehu a vzdialenostiach. Pri lietaní to platí dvojnásobne. Vyberte sa na výlet vlakom a doprajte deťom kontakt s reálnym svetom. Sú vlaky špinavé, pomalé, nepohodlné a cestu vám znepríjemňujú utárané babičky, spolucestujúci, ktorí jedia klobásu a razí z nich pot? Nuž, práve taký je svet a ľudia v ňom. Čím skôr jeho rozmanitosť deti pochopia, tým lepšie.

Nie je dôležitý počet navštívených miest, ale hĺbka zážitku, ktorý v nich prežijete. Cestovanie je umenie. Ak neveríte, prečítajte si knihu od švajčiarskeho autora Alain de Botton. To najdôležitejšie z nej som sa pokúsil opísať v tomto článku.

Chcete zažiť netradičnú rodinnú dovolenku, ktorá vás vyjde len za cenu dopravy? Skúste to s Help Exchange. Služba poskytuje možnosť dobrovoľníckej práce po celom svete, na výber máte tisíce lokalít, fariem, komunít, rodín, domácností… Stačí si len vybrať to svoje a už pred cestou sa e-mailom dohodnúť s miestnymi. Je len na vzájomnej dohode, ako dlho a za akých podmienok ostanete. Väčšinou platí, že ubytovanie a stravu máte zdarma výmenou za približne 6 hodín práce denne. Všetok ostatný čas a voľné víkendy môžete využiť na spoznávanie okolia. Ak si však dobre vyberiete, baviť vás bude aj práca samotná. Osobne som takto navštívil viacero ľudí vo Francúzsku a Španielsku, u ktorých som strávil celé týždne. Čo som robil? Raz pomáhal stavať slamené domy, neskôr sa učil robiť hlinené omietky, oberal figy a najmä sa veľa rozprával s ľuďmi, na ktorých dodnes spomínam.

Za mestom je strašidelný dom

Pozvite svet k vám

Stretnúť cudzincov môžete aj doma v obývačke. Stačí, ak sa nestránite cudzích ľudí a ste ochotní s nimi zdieľať svoj vlastný príbytok, skúsenosti a zážitky. Zaregistrujte sa na Couchsurfing a okrem možnosti hostiť iných, môžete u iných aj prespať. A to všetko v podstate zadarmo. Deti sa tak stretnú s ľuďmi zo zahraničia, majú možnosť počuť cudzí jazyk, dozvedieť sa o rôznych krajinách z prvej ruky a prípadne si nájsť aj nových kamarátov – Couchsurfing je dostupný aj pre rodiny s deťmi.

Pozdravy zo sveta

Spoznávať svet môžete aj cez pohľadnice, ktoré vraj už vychádzajú z módy a papieru odzvonilo. Len nostalgici, romantici a iní podivíni by čmárali pozdrav rukou, keď ho môže adresát pomocou technológií dostať prakticky okamžite. Že tomu tak celkom nie je, dokazuje veľké množstvo fanúšikov webstránky Postcrossing, ktorá spája staré s novým do prekvapivých možností. Čo je na Postcrossingu tak lákavé a prečo sa nájdu deti, ktoré si od rodičov kvôli nemu pýtajú peniaze na známky?

Myšlienka je jednoduchá. Cieľom je umožniť vymieňať si pohľadnice s ľuďmi z celého sveta. Za každú pohľadnicu, ktorú pošlete, vám ďalšia príde. Ak máte radi moment prekvapenia, isto vás poteší, keď vo svojej schránke objavíte pozdrav z miesta, o ktorom ste možno nikdy nepočuli. Po registrácii vám systém pridelí vaše ID, ktoré vpíšete na každú vami poslanú pohľadnicu. Komu pohľadnice posielate? Vždy niekam inam, podľa toho, koho adresu vám systém náhodne vyžrebuje. Vaša adresa je na oplátku náhodne pridelená iným užívateľom. Je len na vás, koľko pohľadníc odošlete a koľko príde k vám. Viac sa o Postcrossingu dozviete v samostatnom článku. A možno mu prepadnete tak, ako tento slovenský študent.

Naša domáca zbierka pohľadníc

Starší z vás si isto pamätajú, ako si kedysi slovenskí žiaci dopisovali s priateľmi zo Sovietskeho zväzu. Časy sa zmenili, vzdelávací potenciál výmeny zážitkov a skúseností s kamarátmi zo zahraničia však ostáva. Komunikáciou so žiakmi z iných štátov a kultúr sa žiaci naučia nielen jazyky. Ak chceme vychovávať tolerantných ľudí pripravených na život v globálnom svete 21. storočia, pomôcť môže aj webstránka epals.com, ktorá umožňuje učiteľom z celého sveta nadviazať vzájomnú spoluprácu medzi žiakmi rôznych vekových kategórií a záujmov. Registrácia je zdarma. Použitím jednoduchého filtra a kľúčových slov vyhľadáte učiteľov, projekty, alebo školy z krajín, s ktorými by ste radi spolupracovali. Žiaci môžu počas projektov komunikovať vo zvolenom jazyku a prostredí – cez e-maily, videohovory alebo chat. Páči sa vám táto myšlienka? Oslovte učiteľov svojich detí! Viac informácií nájdete v tomto článku.

S prstom po mape

Samozrejme, pri spoznávaní sveta je vždy vhodné siahnuť aj po mapách, atlasoch a glóbusoch, ktorých obľuba sa u detí nezmenila ani v digitálnom veku. Deťom môžeme množstvo a kvalitu v súčasnosti vydávaných atlasov len závidieť. Ich prezeranie je zážitkom nielen pre deti, ale aj rodičov. Cez ilustrované mapy môžu spoznávať svet už predškoláci. Stačí, ak sa obrníte trpezlivosťou a nechýba vám ochota odpovedať na zvedavé detské otázky začínajúce slovíčkom „prečo“. Ak hľadáte knihy a atlasy pre malých geografov, pomôcť vám môže tento bohatý výber. S dcérkou si radi pozeráme Mapy, tieto atlasy pre najmenších, ochutnávame svet cez jeho jedlá, alebo sa vydávame na cestu pod zem a pod vodu. Exotických kamarátov a príbytky, v ktorých žijú, zas spoznávame cez túto milú knižku. K dispozícii sú aj originálne maľovanky či kniha nápadov na tvorivé aktivity. Tipy na množstvo detských publikácií s geografickou tematikou nájdete na Lepšej geografii.

Ak sa spolu s deťmi nebojíte venovať svoj čas aj „domácemu vzdelávaniu“, využiť môžete viacero kníh a príručiek, ktoré sú plné rôznych aktivít. Pre škôlkárov je to napr. Farebná škôlka alebo Svetadiely hrou, so staršími deťmi sa môžete hravo venovať hoci aj geológii. Druhostupniari s stredoškoláci sa môžu zapojiť do geografickej súťaže Zemeznalec, v ktorej sa nielen mnohé dozvedia, ale môžu vyhrať aj zaujímavé knižné ceny. Nekonečné množstvo inšpirácií nájdete aj na Pintereste. Stačí zadať správne kľúčové slová – napr. „home education geography“ alebo „geography homeschooling“.

Na vlnách internetu

Čokoľvek, čo vás v knihách a atlasoch zaujme, si môžete detailnejšie pozrieť na internete. Páčia sa deťom slony, pozrite si o nich video na Youtube, alebo celý dokumentárny film. Cestovanie po svete cez Google Earth (spoznajte novinky v najnovšej online verzii) a jeho režim Street View vás už možno nenadchne, pre dieťa je však novou aj táto skúsenosť. Ak máte radi hry, viaceré z nich využívajú už spomínaný Street View. Spoznať ich môžete cez tento článok. Mapových hier nájdete na internete stovky, najlepšie z nich som sa pokúsil opísať už v predchádzajúcom článku. Deti sa stotožňujú najmä so svojimi rovesníkmi, aj preto ich zaujmú fotografické projekty, ktoré približujú život detí vo svete. Pozrieť si tak môžete deti a ich hračky, deti a ich izby, cestovanie detí do školy (1,2), alebo rovno navštívte stovky rodín prostredníctvom fotografií projektu Dollar Street.

Navštívte rodiny cez Dollar Street

Veľa ciest do cieľa

Uviesť všetky spôsoby, ktorými môžete deťom pomôcť spoznávať svet, presahuje možnosti jedného článku. Ciest k jednému cieľu je veľké množstvo. Cestou, po ktorej kráčajú deti veľa rokov, je škola. Na škole sa zoznamujú so svetom najmä na geografii. Aj preto je dôležité o čom a ako sa v nej učia. Ak chcete, aby vaše deti škola bavila a posúvala ďalej, zaujímajte sa o kvalitu vzdelávania, ktorú poskytuje. Namiesto na známky sa pýtajte, čo deti v škole potešilo, zaujalo a aké otázky sa opýtali. Ak chcete k premene slovenského školstva prispieť aktívnejšie, podporujte iniciatívy a aktivity organizácií, ktoré sa mu dlhodobo venujú. Skvalitňovať školskú geografiu je napr. cieľom občianskeho združenia Lepšia geografia, ktoré pre učiteľov a žiakov tvorí nové vzdelávacie materiály, pomocou ktorých nie je geografia len súborom encyklopedických faktov. Výborné vzdelávacie materiály publikuje aj Človek v ohrození.

Teraz najčítanejšie