Denník N

Ako sa dá vďaka EÚ cestovať zadarmo?

Môžeš ísť na profesionálnu, či dobrovoľnícku stáž, na rôzne školenia, môžte získať mentora… Veľa ľudí nevie, no na nevedomosť je tu účinný liek – informácie. Tie nájdeš v tomto článku.

Článok bol aktuálny v roku 2015.

Európska Únia dáva brutálne peniaze na podporu programu Erasmus+. Mnohí z nás poznajú Erasmus ako program, vďaka ktorému vysokoškoláci študujú na zahraničnej vysokej škole. Toto je asi šestina možností, ktoré Európska Únia v rámci programu Erasmus + ponúka.

Erasmus pobyt v Nemecku

Môj vzťah s programom Erasmus začal už pred štyrmi rokmi. Strávila som rok v Nemecku, na Universität Leipzig. Bolo to náročné, mala som približne 13 skúšok každý semester, študovala som v angličtine, slovenčine a nemčine zároveň, po prvýkrát som bývala na intráku, dokonca som si sama varila. Ľudia sa ma pýtali, ako to zvládam a či to stojí za to, či radšej nechcem prísť na Slovensko. uni-leipzig

Bolo to ťažké a rozhodne mi nebolo všetko jedno, keď som zrazu mala písať odbornú esej po nemecky. V hlave sa mi vírili myšlienky ako veď ja neviem po nemecky, čo tu vôbec robímveď toto nedám ani za mesiac.

Nejdem sa tu ale hrať na trpiteľského hrdinu. Bolo to ťažké, ale bol to hlavne skvelý rok, ktorý mi v mnohých smeroch otvoril oči. Zistila som napríklad, že Slovensko mi na život sedí oveľa viac, ako som si predtým myslela. Prišla som na to ale až vtedy, keď som si uvedomila, že to nie je automatické, že sa niekde cítite prirodzene príjemne.

Mne napríklad mesto Lipsko nesadlo a povahy Nemcov ešte menej. Do Nemecka by som sa zrejme nevrátila, ani kebyže tam dostanem skvelú pracovnú ponuku. Napriek tomu som však neskutočne vďačná, že som tam bola. A ako bonus som sa naučila plynule nemecky (po 15 rokoch štúdiu na Slovensku, kde som dosiahla ledva úroveň B1, čiže mierne pokročilý).

Nové možnosti

Po roku Erasmu na univerzite v Nemecku som sa začala obhliadať po nových možnostiach a zistila som, že EÚ ponúka pre študentov, ale aj ne-študentov a ľudí každého veku mnoho možností učiť sa, cestovať a spoznávať nových ľudí. To bolo približne  pred dvomi rokmi.

Medzitým som bola niekoľko mesiacov na Erasmus stáži v Rakúsku, zúčastnila som sa na dvoch týždenných programoch – Youth Exchange v Turecku a Training Course v Belgicku a jeden z takýchto programov som pred pár dňami zorganizovala v slovenských Tatrách.

565 dní

 565 dní mi vyšlo, keď som rátala, koľko dní som s Erasmom strávila. To sú takmer dva roky. Čo je jedna dvanástina môjho života.

Zo začiatku som si hovorila, že EÚ je dosť naivná, keď pumpuje milióny do mládežníckych programov. Hovorila som si, ako super som využila systém, EÚ mi platí za to, že cestujem.

Postupne ale začínam prichádzať na to, že EÚ sprostá vôbec nie je a presne vie, čo robí.  Vďaka tomu, že boli zahraničné možnosti tak ľahko dostupné, skákala som do nich ako na bežiacom páse. Spoznávala som nových ľudí, učila sa nové jazyky, začala som lepšie chápať iné kultúry.

Jedným z najväčších ponaučení pre mňa bolo uvedomenie si, že doma je vlastne doma a nikde inde doma nebude. Prežila som si svoje v Nemecku, Rakúsku, o ktorých mnohí Slováci snívajú vo vidine lepších platov, lepšej životnej úrovne. A jasné, niekto tam príde, usadí sa a je spokojnejší ako na Slovensku.

Nie je to však samozrejmosť a veľa ľuďom sa stane, že sa v cudzích krajinách zrazu necítia spokojne a nevedia sa zaradiť. Nemôžem hovoriť za nikoho iného než za mňa, ale myslím, že je vždy lepšie skúsiť život v cudzej krajine na vlastnej koži než sa roky odídením zo Slovenska vyhrážať, či o tom tajne snívať.

Všetky tieto malé uvedomenia sú ako také bodky, ktoré sa neskôr začnú spájať do jasného obrazu. Ako povedal Steve Jobs:
Steve-Jobs-Quotes-Connecting-The-Dots-1

Čo všetko môžeš dostať z programu Erasmus+

Štúdium v zahraničí

Ak si vysokoškolák, môžeš ísť na semester/rok na zahraničnú vysokú školu kdekoľvek v EU a partnerských krajinách. Tak ako som bola napríklad ja v Nemecku.

Každá univerzita má svoje partnerské univerzity a na program je vždy výberové konania. Ak ťa vyberú, ideš. Pre prihlásenie a konkrétne podmienky treba kontaktovať tvoju univerzitu.

 Erasmus pre podnikateľov

Na maximálne 6 mesiacov môžeš získať mentoring od skúseného podnikateľa kdekoľvek v EU a partnerských krajinách výmenou za pomoc v jeho firme. EÚ poskytuje grant, ktorým si pokryješ ubytovanie, ale aj stravu a cestovanie. Podmienkou je, že nepodnikáš vôbec alebo nepodnikáš viac ako 3 roky.

Stáž vo firme

Ak si vysokoškolák alebo čerstvý absolvent vysokej školy, môžeš ísť na Erasmus stáž do firmy kdekoľvek v EU a partnerských krajinách. Treba tu kontaktovať univerzitu, na ktorej študuješ.

Rozdiel medzi stážou a Erasmom pre podnikateľov je taký, že zatiaľ čo na stáži pracuješ pre firmu, v ktorej stážuješ, počas programu Erasmus pre podnikateľov ti mentor z firmy pomáha s tvojím podnikaním, dáva ti tipy a triky. Ty mu na oplátku  pomáhaš s jeho biznisom.

EVS

EVS je Európska dobrovoľnícka služba. Ide o dobrovoľnícku prácu na maximálne 12 mesiacov, väčšinou v neziskovom sektore (napríklad škôlky, detské domovy, enviro projekty, organizácia festivalov, podujatí). Nedostávaš plat, no máš preplatené ubytovanie, dostávaš príspevok na stravu a vreckové. Dá sa prežiť a užívať si život, ale do ponožky nenašetríš.

EVS sú najčastejšie ponúkané vo východnej Európe, resp. v štátoch, kde sú nižšie životné náklady. EU totiž platí neziskovke, ktorá si ťa vezme ako dobrovoľníka 500eur na mesiac – nech si v akomkoľvek štáte EU. Zatiaľ čo na Slovensku, či Macedónsku vie zamestnávateľ za 500eur zaplatiť dobrovoľníkovi ubytovanie a ešte si nechať peniaze na ďalšie náklady, v takom Paríži za 500eur neprenajme ani zdieľanú izbu v okrajovej štvrti.

Ja som na EVS nikdy nebola, ale poznám veľa ľudí, ktorí boli a sú veľmi spokojní. Na EVS sa dá dostať takisto cez Mladiinfo alebo ADEL, ale aj cez veľa iných organizácii.

Youth Exchange

Ak máš medzi 13 a 30 rokov, môžeš sa zúčastniť na Youth Exchange. Najčastejšie je to týždňový program plný workshopov a seminárov na témy ako kultúra, rešpektovanie, rovnosť, nediskriminácia – je ich mnoho. Program trvá najčastejšie od 9:00 do 19:00, väčšinou sa ide na výlet, organizuje sa večerný program.

Každý projekt má organizátora, ktorý ho zorganizuje vo svojom štáte a pomocou partnerských organizácii v rôznych krajinách zháňa na projekt účastníkov. Teda napríklad, projekt je organizovaný tureckou organizáciou, ktorá si nájde partnerov zo Slovenska, Česka, Nórska, Španielska, Nemecka, Francúzska.

Partneri zoženú účastníkov, ktorí potom prídu do Turecka na program. EÚ prepláca ubytovanie a stravu a náklady na dopravu (sú presné pravidlá na množstvo preplatených nákladov, väčšinou to ale stačí na pokrytie väčšiny nákladov).

10339646_10201802396772223_2548091033097491208_n
Youth Exchange v Turecku. Išla som cez ADEL a bolo to super.

Na to, aby si sa mohol zúčastniť, musíš teda nájsť slovenskú organizáciu a prihlásiť sa na projekt, ktorého je partnerom. Na Slovensku je veľa takýchto organizácii – ja mám jednu, ale mám len zopár projektov za rok.

Oveľa väčšie sú napríklad ADEL alebo Mladiinfo. Cez ADEL som bola na dvoch projektoch a bola som vždy spokojná, V Mladiinfo zas poznám zopár ľudí a viem, že to robia poctivo.

Training Course

Poslednou možnosťou, ktorú spomeniem, (aj keď zďaleka nejde o poslednú aktivitu financovanú EÚ) je Training Course. Ak sa chceš zlepšiť v “soft skills” ako napríklad organizovanie, plánovanie, prezentovanie, práca v neziskových organizáciách, trénovanie ľudí (a mnoho iných), bude to pre teba super možnosť.

Vekový limit nie je, je však primárne zameraný pre ľudí, ktorí získané vedomosti využijú pri ich aktivitách v domácich krajinách. Princíp a postup je úplne rovnaký ako pri Youth Exchange, ktoré opisujem vyššie, takisto treba nájsť partnerskú organizáciu, ktorá ťa na projekt vyberie a pošle.

Práve tento typ projektu som pred pár dňami zorganizovala ako organizátor. prišlo nám 30 ľudí z 8 krajín.

Na úplný záver prikladám linky na weby a skupiny, kde takéto projekty môžeš nájsť.

zahraničné stránky

  • Erasmus Partner Network
  • Exchanges Network
  • Erasmus+
  • Youth Exchanges for Europeans
  • Youth In Action
  • Great Things Network & Friends All Over The World

slovenské stránky

  • Youth Projects Slovakia
  • Erasmus+ ponuky Slovensko

Veľa ľudí o týchto možností vie a využíva ich. Každoročne sú zorganizované milióny projektov a milióny ľudí sa na nich zúčastňuje. Účet pritom platíme všetci, tak prečo to nevyužiť?

Ak chceš o cestovaní získať viac tipov, celé know-how nájdeš na mojom Travelhacker blogu. Ak chceš cestovať, no nevieš, ako a kde začať, odporúčam ti moju knihu Cestuj bez miliónov, ktorú pravidelne aktualizujem o nové tipy a triky, ktoré získavam počas ciest.

Janka Travelhacker

P.S. Niekedy som v článku spomínala program Erasmus, inokedy program Erasmus+. Nie je to chyba ani preklep. Do minulého roku sa program nazýval Erasmus, potom sa spojil s ďalšími programami Európskej Únie a bol premenovaný na Erasmus+.

Teraz najčítanejšie

Janka Schweighoferová

Cestovateľka a zakladateľka webu travelhacker.blog. Pomáham ľuďom cestovať po svete šikovne a lacno vďaka praktickým tipom a vychytávkam, ktoré šetria čas, nervy a peniaze. Verím, že precestovať svet môže každý a netreba k tomu milióny na účte. O tom, ako na to, píšem blogy, knihy a robím workshopy.