Denník N

Ako sa farizeji opäť porátali s heretikom

Posledný prípad, keď sa tentokrát evanjelická cirkevná vrchnosť porátala s inak mysliacim a konajúcim členom, je len ďalším príkladom  skostnatenosti týchto inštitúcií, ich vnútorných štruktúr, ich politických a morálnych orientácií.

Ondrej Prostredník, evanjelický teológ sa svojim biskupom znepáčil po tom, ako si dovolil vystúpiť na dúhovom pochode a podporiť LGBT komunitu a registrované partnerstvá. S promptnosťou, kategorickým postojom a razanciou kresťanským autoritám vlastnými ho potrestali zákazom učiť na Evanjelickej bohosloveckej fakulte UK. Popri Róbertovi Bezákovi, Jakubovi Pavlúsovi a inými nepohodlnými je pán Prostredník len ďalším, s ktorým sa cirkevné autority porátali. Ak by neexistovali žiadne iné skutočnosti, mohli by sme povedať, že je to rozhodnutie a trest založený na kresťanskej vierouke. Avšak sú tu podľa mňa minimálne dve hlavné, viac či menej aktuálne skutočnosti, ktoré z cirkevných autorít a z ich rozhodnutia robia len obyčajné farizejstvo.

Po prvé, ak kresťanská vrchnosť ide v 21. storočí trestať niekoho zo svojich radov za zhovievavosť, toleranciu a podporu homosexuálnych párov a ich zrovnoprávnenia registrovanými partnerstvami, tak sa asi obáva, že by stratili kredibilitu pri deklarovaní boja proti sexuálnym škandálom vo svojich radoch a nemohla by už alibisticky tieto škandály označovať za individuálne ľudské zlyhania. A ak už odhliadneme  od teologického učenia a základných princípov kresťanstva ako dôvodov, prečo by kresťania mali byť v tejto veci pozitívne naklonení, tak by im malo byť minimálne sympatické to, že práve registrované partnerstvá sú protipólom promiskuity.

Druhým dôvodom, prečo je to farizejstvo je, že v tomto prípade bolo pre biskupov problémom, keď kňaz vyjadroval svoje osobné názory. Ktoré boli navyše založené na tolerancii, láske k blížnemu. Keď bola však kresťanská obec kritizovaná za svoj benevolentný postoj ku kňazom, ktorí verejne  vyjadrovali sympatie s kotlebovcami, ich názormi a aktivitami, tak stanovisko vrchnosti bolo, že predsa nemôže zasahovať do politických názorov a  presvedčenia kňazov. Nuž ale tak oni sa nehrnú ani do odmietnutia toho, ĽSNS využíva na svoju propagandu kresťanstvo vo veľkom.

Konanie cirkevníkov v oboch témach spája minimálne jedna vec. Tou je verejná mienka a tendencie v spoločnosti. Ovečky si predsa poštvať netreba  a  nebolo by to prvýkrát, keď by cesty cirkevné cesty neboli tak rozdielneho s cestami režimu, alebo by ho aspoň ticho neakceptovali.

Teraz najčítanejšie