Denník N

Ako sa médiá pohrali so srdcom Karla Gotta

Na začiatku bol stručný oznam od tímu Karla Gotta, že spevák ruší koncerty, je v nemocnici a žiada médiá o rešpektovanie súkromia. Po pár dňoch sa médiá pretekali s titulkami ako „Legendu skolili 2 zlyhania srdca za 3 dni“ či „Gotta delilo od smrti pár hodín.“ Neprekážalo im pritom, že rodina ani žiaden lekár to nikdy oficiálne nepotvrdili. Je tu len jedno oficiálne vyjadrenie manželky, ktorá hovorí o problémoch s bruchom.

Keď na začiatku ľudia okolo Karla Gotta žiadali médiá o „ľudskosť, zhovievavosť a slušnosť,“ vedeli prečo to robia. Stačí si spomenúť na posadnutosť bulváru chorou Ivetou Bartošovou. Bulvár sa predviedol aj teraz. No nielen bulvár – nepotvrdené informácie o infarktoch, operácii srdca Gotta a rôznych nepodložených diagnózach šírili aj seriózne médiá.

Články z posledných dní o zdravotnom stave Karla Gotta patria v Česku aj na Slovensku medzi najčítanejšie. Za tri dni sa len u nás objavilo viac ako 100 takýchto článkov a reportáží. Česká tlačová kancelária si držala odstup a naopak upozorňovala, že informácie bulváru nikto nepotvrdil.

Viac: Karol Gott žiadal médiá o ľudskosť, zhovievavosť a slušnosť

Blesk, Nový Čas, Topky.sk, Korzár a ďalší sa pretekali v zaručených informáciách o Gottovom srdci: Blesk napísal, že podstúpil operáciu srdca. Korzár, že Gotta zradilo srdce, Nový Čas ťahal stav Gotta na titulke a ďalších stranách niekoľko dní: V stredu to bol titulok: Náhla operácia srdca. Spevák bojuje o život. Vo štvrtok Nový Čas mal na titulke: Detaily nočnej operácie. Dve srdcové zlyhania za 3 dni. Postaví sa ešte na pódium? Krátku informáciu od TV Nova „Český spevák dostal srdcovú slabosť“ zverejnil aj Denník N v Minúte po minúte.

Pluska.sk prišla s titulkom: Šokujúca informácia z Česka: Gotta opäť zradilo srdce,  „Gott prekonal začiatkom týždňa srdcovú slabosť a následný kolaps, na základe čoho ho museli v utorok ihneď hospitalizovať. Legendárny spevák sa takmer okamžite podrobil operácii srdca. Správy o jeho stave priniesla v stredu jeho manželka Ivana,“ napísala pluska.sk, Manželka pritom nikdy nič také nepovedala. Oznámila len, že podstúpil operáciu, akú ale nepovedala.

„Karel Gott je po operácii srdca,“ začala správu Markíza. „Špekuluje sa o tom, že Karel Gott prekonal infarkt. Na sále mu mali lekári zaviesť katéter a do srdečnej tepny dať výstuž, aby sa rozšírila a ďalej sa neuzatvárala a nehrozil tak prípadný ďalší infarkt, prípadne mŕtvica,“ informovala redaktorka Markízy.

„Gott je po operácii srdca. Podľa vyjadrenia manželky Ivany dopadla dobre,“ informovala JOJ. „Podľa informácií Televízie JOJ, ktoré získala zo zdrojov lekárskeho okruhu v IKEME, Karel Gott v nedeľu dostal ľahší infarkt. Ten zrejem prechodil. Druhý včerajší už bol vážny a ešte večer sa musel podrobiť operácii.“

„Podľa prvých správ mu zlyhalo srdce a čaká ho operácia,“ mali Topky.sk v správe, podpísanej agentúrou TASR. Podobné správy mala aj TA3 a RTVS, agentúra SITA, od nej aj mnohé ďalšie médiá.

V médiách som hľadala aspoň jeden oficiálny zdroj týchto informácií s menom kompetentnej osoby, no nenašla som.

Po týchto zaručených správach manželka Gotta oznámila, že spevák nemá problémy so srdcom, ale mal náhlu brušnú príhodu.

gott_fb

Mnohé médiá písali pritom o infarkte a o operácii srdca ako o fakte, pritom stačili im k tomu  informácie bez zdroja z českého bulvárneho webu Blesk.cz alebo z pochybného webu Expres.cz, ktorý citoval len anonymné zdroje: „Ano, Karel měl infarkt,“ řekl nám přítel z Gottova okolí, napísal Expres.cz.

Väčšina médií pripojila k článku o hospitalizácii Gotta aj vyjadrenia jeho kardiochirurga, no nie aktuálne, ale to, čo povedal v lete, keď hovoril o zdravotnom stave speváka.

Neviem, aké zdravotné problémy má v skutočnosti Gott a nie je vylúčené, že manželka chce niektoré informácie nechať v ich súkromí, na čo má právo. Ale tvrdenia mnohých médií o infarkte, operácii srdca, ktoré stoja len na anonymných a nepotvrdených informáciách, sú čistým diletantstvom.

Prečítajte si aj ďalšie články, hodnotiace médiá. Sledujte články aj na Facebooku.

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.