Denník N

Ako sa s deťmi rozprávať o sexe

Keď som v septembri minulého roku narazila na rozhovor o pripravovanej knihe pre deti a rodičov o tom, ako na svet prichádzajú bábätká, neváhala som ani chvíľu a crowdfundingovú kampaň okamžite podporila. Kniha je už na svete a predčila moje očakávania. Teraz ju môžete vyhrať aj vy.

Ako deväťročná som od môjho brata dostala na Vianoce knihu „Odkiaľ som prišiel?“ Jednoducho, jasne, vtipne a s peknými obrázkami popisovala sex a tehotenstvo. Knihu som mala veľmi rada pre jej otvorenosť a v tom veku mi pomohla pochopiť veľa vecí.

Je to knižka britského autora a nájdete ju už asi len v antikvariátoch. Preto som sa potešila, že sa chystá pôvodná slovenská kniha.  Podľa rozhovoru som sa s autorkou Janou Hoffstädter úplne zhodovala v tom, ako sa s deťmi o ich príchode na svet rozprávať. Crowdfundingová kampaň sa im veľmi podarila (žiadali 2500 eur a vyzbierali 5 471 €), a tak som knižku mala pred Vianocami doma. Má nádherné ilustrácie od Petry Lukovicsovej, plynulý text písaný detským jazykom a je vtipná.

Pred pár týždňami ma prekvapil email, kde ma autorka prosila, či by som nemoderovala diskusiu v bratislavkom kníhkupectve Martinus. Veľmi rada som ponuku prijala a v stredu 17. februára sme sa ja, autorka Jana Hosffstädter a psychologička Eva Hargašová rozprávali o knižke a o tom, ako sa s deťmi rozprávať o sexe. Vypichnem teda otázky a odpovede, ktoré v diskusii zazneli.

Kedy sa s deťmi začať rozprávať o sexe?
Vtedy, kedy sa začnú pýtať. Niektoré tak robia už v troch rokoch, niektoré neskôr. Ak s tým dieťa nezačne do piatich rokov, je dobré, ak rodič túto tému začne sám. Pretože dieťa sa v škôlke či škole aj tak dozvie všeličo od kamarátov, ale väčšinou nie vhodnou a správnou formou.

Prečo sa s deťmi rozprávať o sexe?
Pretože si rodičia s deťmi budujú základy, aby táto téma nebola tabu a aby deti mali dôveru sa s rodičmi o tejto téme rozprávať v každom veku. Najmä teda v puberte, kedy veľa rodičov  tŕpne, či sa to ich dieťa správa sexuálne zodpovedne. Jedna zo štúdií tvrdí, že sexuálne vzdelávanie má pozitívny vplyv na sexuálne správanie. Na Slovensku na školách je sexuálne vzdelávanie veľmi slabé, takže na to by sa rodičia spoliehať nemali. Celkovo je teda najlepšie, keď sa deti práve so svojimi rodičmi môžu otvorene rozprávať o sexe.

Prečo nestačí deťom povedať príbeh o bocianoch alebo včeličkách a kvetinkách?
Pretože jedného dňa sa dieťa dozvie pravdu a ak sa ju dozvie od niekoho iného ako od rodičov, môže stratiť dôveru vo svojich rodičov.

Čo je najdôležitejšie pri rozprávaní sa s deťmi na túto tému?
Najdôležitejšia je reakcia. Ak sa dieťa opýta, čo je sex alebo ako sa rodia deti a rodič sa začervená, zahapká, začne sa potiť a dieťa odbije, už touto reakciou mu dáva najavo, že je to zlá téma, že sa s ňou na neho nemôže obrátiť. Naopak, ak reakcia bude pokojná a bude nasledovať dobrá odpoveď prípadne diskusia, je to základ pre ďalšie otvorené a úprimné rozhovory na túto tému.

Mali by deti poznať slová penis a vagína?
Je úplne v poriadku, že deti sa najprv naučia slová pipík a pipina, aj foneticky sú pre nich najjednoduchšie. Ale postupne ich treba učiť, že existujú aj iné názvy – pinďúr, pišula atď. a tiež ich naučiť, že správne názvy sú penis a vagína, aby nikdy nemali pocit hanby pri ich vyslovení.

A čo vulgárne pomenovania pohlavných orgánov?
Ak jedného dňa dieťa použije vulgárne pomenovania, je potrebné mu vysvetliť, čo znamenajú. Deti viac ako samotné slovo zaujíma až fascinuje reakcia, ktorú použitie vulgarizmu vyvolá. Ak rodičia neutralizujú práve túto reakciu (teda nezačnú kričať a hnevať sa, že to slovo použilo) a vysvetlia mu, čo slovo znamená, je veľmi pravdepodobné, že dieťa nebude mať potrebu také slová používať.

Mali by deti vedieť, čo je to orgazmus?
Tie najmenšie deti ešte nedokážu pochopiť, čo to orgazmus je a ani ich to nezaujíma. Oveľa častejšie sa zaujímajú o to, či sa sa ich rodičia ľúbili, keď sa narodilo, či ho chceli, keď sa narodilo alebo kde sa nachádzalo predtým, než bolo v brušku. Fascinuje ich, že ich mama mala v brušku alebo že „papali“ cez pupok. Orgazmus je však dôležité rozoberať tesne pred pubertou, alebo v puberte, je to dôležitá súčasť sexuálneho života.

Ako pomáha kniha Cesta na svet v konverzácii s deťmi o sexe?
Osobne mám pocit, že kniha je najmä pre rodičov a poskytuje im návod, ako sa o tejto téme rozprávať – otvorene a citlivo. Ideálne čítať ju s deťmi spoločne. Deti určite budú mať ďalšie otázky a vďaka knihe rodičia môžu svoje odpovede prispôsobiť. V knihe sú tiež načrtnuté ďalšie dôležité témy – homosexuálne páry, adopcia detí, transgender ľudia, sexuálne zneužívanie a čo je to rodina. Hoci sú tieto témy len načrtnuté, je jasné, že autorka má v nich otvorenú myseľ. Ale necháva už na rodičoch, aby ich deťom vysvetlili podľa seba. Kniha bola konzultovaná s psychologičkou doc. PhDr. Evou Poliakovou Csc., ktorá sa téme výchovy detí venuje už dlhé roky, a gynekologičkou MUDr. Zuzanou Šebíkovou, takže aj z odborného hľadiska je kniha zeditovaná.

Ak máte záujem knihu vyhrať, vyplňte tento formulár. Ak sa nechcete spoliehať na štastenu, knihu si môžete kúpiť tu. Súťaž prebieha do 6.3.2016.

Aktualizácia 7.3.2016: Výhercom je email differ…[email protected]. Gratulujem. Súťaže o knihy budú aj naďalej.

Cesta na svet

Zdroje obrázkov: kniha Cesta na svet a facebook.com/cestanasvet

Teraz najčítanejšie

Veronika Pizano

Pracujem v oblasti marketingu, v súčasnosti vo vydavateľstve W Press, ktoré vydáva časopis .týždeň. Som členkou tímu MONO.sk.