Denník N

Ako sa zbaliť na 2-4 týždňovú cestu (nielen do Nepálu)

Poznáte to. Stojíte pred skriňou a už po x-týkrát sa balíte na cesty, no predsa sa pýtate sám seba: Čo si zobrať, nezobrať, koľko tričiek, ponožiek, zoberiem si rifle či obyčajné nohavice? Treba mi tú košeľu? Niekto balenie neznáša, no ja ho milujem, lebo je zábavné. Je to ako skladačka. Ale len pokiaľ si to nenechám na jednu hodinu v noci pár hodín pred odchodom, ako sa mi už párkrát podarilo.

Kufor či batoh?

Ja osobne som čistokrvný backpacker. S kufrom sa cítim akosi nesvoja. Mám pocit, ako keby som bola väzeň, ktorý ťahá za sebou železnú guľu.vectortoons.com Naproti tomu s batohom mám voľné ruky, som rýchlejšia, nemusím sa zastaviť pred každým schodom a prekážkou. Mám väčšiu voľnosť a flexibilitu. Samozrejme, závisí to od destinácie. Ja by som síce s batohom išla všade, ale sú miesta, kam je kufor pohodlnejší (najmä plážové destinácie a miesta, kde sa človek veľa nepresúva). Kufríky neodsudzujem, len si na ne neviem zvyknúť. No napríklad ísť na taký Zanzibar s kufrom je úplne v poriadku. Čiže kritériom je aj aktivita, teda, čo tam ide človek robiť.

Koľko kíl?

Čo najmenej predsa! Tu je kritériom najmä podnebie a počasie. Ak idem do juhovýchodnej Ázie, zbalím si iba ľahké letné veci, napríklad do malého 30 litrového batohu. Ten dokonca prejde aj ako príručná batožina, ktorá má navyše tú veľkú výhodu, že na ňu nemusíte čakať, nestratí sa a nehrozí, že sa poškodí. Ak však idem napríklad do Nepálu alebo na Nový Zéland, kde plánujem aj trekovať, a teda potrebujem zimné aj letné veci, spacák, trekingovú obuv či dokonca stan, do príručnej batožiny sa určite nezmestím. A ja už vôbec nie, keďže na cesty si vždy so sebou beriem aj počítač, lebo na ňom pracujem. V takomto prípade zvolím približne 50-55 litrový batoh.

Ďalej je už v podstate jedno, či ide človek na týždeň alebo na 2-3 týždne alebo na niekoľko mesiacov. Ak vydržíte s určitým množstvom oblečenia týždeň, tak si s tým vystačíte pokojne aj mesiac.

Čo si zbaliť?

Je fajn spísať si zoznam vecí, ktoré si chcem zobrať, aby som nezabudla na niečo dôležité. Oveľa častejšie však spravím to, že si veci, ktoré si plánujem zobrať, jednoducho vyložím na gauč alebo na zem v obývačke. Pozriem sa na to kritickým okom, čoho je veľa, kde treba ubrať a či mám čo k čomu nosiť. Ak mám čo len pochybnosti, či danú vec využijem, nechávam ju doma. Pri rozhodovaní sa riadim týmito pravidlami:

#1 Neberiem si haraburdy

Neberiem si najmä:

  • oblečenie, ktoré ani doma poriadne nenosím (práve naopak, beriem si veci, ktoré nosím v bežný, všedný deň)
  • oblečenie, ktoré je iba pekné, ale nepraktické (blúzky, minisukne, elegantné alebo tenké šaty a sukne)
  • topánky na opätkoch (už veľakrát som počula „ale tieto sú pohodlné…“. No to určite.)
  • fén, žehličku na vlasy (no, veru, už som to párkrát videla a nechcelo sa mi veriť, čo všetko so sebou ľudia vláčia)
  • balzamy na vlasy, kondicionéry, lak na vlasy, lak na nechty a podobnú nepotrebnú kozmetiku
  • knihy (keď knihu dočítam, budem ju len zbytočne vláčiť so sebou)

#2 Kvalita šetrí miesto

Na cestu si treba vziať radšej 2-4 kvalitné merino tričká ako 10 tričiek z H&M-ka. Kvalitný materiál totiž nezapácha ani po dlhšom nosení, takže dobré merino tričko môžem nosiť aj 2-3 dni bez problémov. Taktiež 1 kus kvalitnej teplej flisovej mikiny je oveľa lepší ako 2 obyčajné svetre. Kvalita platí aj pre spodné prádlo a ponožky.

#3 Vrstvy oblečenia

Správne vrstvy sa prvom rade starajú o termoreguláciu tela, no popritom tiež šetria miesto, ak ich mám správne zvolené. Takže dbám o to, aby som mala vhodnú spodnú vrstvu (merino tričká), strednú vrstvu (tenšiu mikinu alebo hrubšiu flisovú mikinu) a vrchnú vrstvu (páperová bunda/nepremokavá goretexová bunda/softshellová bunda podľa počasia/podnebia v destinácii).

Viac o vrstvách oblečenia sa dozviete tu https://www.youtube.com/watch?v=fJ9ddnFmO-Q&t=2s

alebo čítajte zoznam ďalej :)

#4 Jednoduché vzory a farby

Už sa mi stalo, že som sa balila rýchlo a nepozorne, a keď som si na mieste vybaľovala veci, zistila som, že mi oblečenie vôbec neladí. Neladili mi tenisky so sukňou, sukňa s tričkom, mikina so sukňou. Skrátka vyzerala som ako šašo. Ideálne je farby a vzory čo najviac zjednodušiť, zobrať si oblečenie, ktoré je ľahko skombinovateľné. Aby ste potom nemuseli nosiť pásikované tričko s kockovanými nohavicami a bodkovanou košeľou.

#5 Budete si prať

Desí vás predstava, že si periete svoje zvršky v umývadle hostela? Vôbec to tak nemusí byť. Napríklad celá juhovýchodná Ázia, ale aj Nepál či India sú fajn tým, že na každom kroku nájdete práčovne. Bielizeň prinesieš a na druhý deň bude vypratá. Cena závisí od destinácie, no v Ázii to je ca. 1 USD = 1 kg bielizne. Ak práčovňu nenájdem, vyperiem si jednoducho sama. Merino oblečenie navyše aj dosť rýchle vyschne.

#6 Jedlo? Keď tak horalka!

Veľa ľudí si batožinu zbytočne prepcháva jedlom, čím pribúdajú kilá navyše. Myslím kilá batohu, nie vaše. Považujem to za zbytočné s výnimkou vegánov, vegetariánov a tých, ktorí majú bezlepkovú či inú špeciálnu diétu a idú do destinácie, kde môžu mať problém nájsť vhodné jedlo. V takom prípade je fajn zobrať si so sebou aspoň niečo, pre prípad núdze. Ja si často beriem raňajkovú zmes bohatú na vitamíny, ktorú stačí zaliať horúcou vodou. Ak si aj jedlo neberiem, nejaká tá horalka sa v batohu stratí a po pár týždňoch či mesiacoch cestovania náramne poteší (samozrejme, ak dovtedy vydrží nezjedená).

#7 Ťažké veci na seba

Na cesty v zásade stačia 2 páry obuvi v závislosti od aktivity a podnebia/počasia: tenisky + sandále alebo trekingová/hikingová obuv + sandále

Z toho ťažšie topánky si obúvame na cestu. V tomto som však trošku pohodlná. Ak idem na celý mesiac, ako napríklad teraz do Nepálu, a nejdem iba do hôr, chcem mať aj normálnu obuv. Do Nepálu si preto beriem sandále, tenisky a aj trekingovú obuv. Kým veľa ľudí si obúva trekingovú obuv už do lietadla, aby ušetrili miesto, ja to nerobím, s výnimkou, ak ide o krízovú situáciu a naozaj sa inak neviem zbaliť. Nie je dobré, ak je batoh už pri odchode preplnený a nie je v ňom ani kúsok voľného miesta. Aj keby som si chcela prípadne niečo kúpiť, nebudem to mať kam dať.

#8 Rifle nie

Rifle sú málo pohodlné, ťažko sa perú, pomaly schnú, zaberajú viac miesta ako iné materiály. Platí to tak pre dlhé rifle, ako aj riflové kraťasy. Rifle sú naša každodenná uniforma, takže viem, že väčšina ľudí si ich berie aj na cesty. Ale na cestovanie sú praktickejšie tenšie, ľahšie a vzdušnejšie látky.

O necelé dva týždne cestujem do Nepálu. Tu je môj zoznam vecí, ktoré idú do batohu:

https://www.youtube.com/watch?v=9ak1iEMozeg&t=5s

  • 1 trekingová obuv
  • 1 sandále
  • 1 nepremokavá bunda (prípadne aj páperová bunda)
  • 1 hrubá stredná vrstva = flisová mikina
  • 2-3 merino tričká (s krátkym rukávom)
  • 1 teplé merino tričko s dlhým rukávom
  • 1 kvalitný spacák s komfortom 0 až -6 °C
  • 1 trekové nohavice /odzipsovateľné
  • 1 dlhá sukňa
  • legíny
  • 1 krajšia košeľa
  • (niečo na spanie – nemusí byť)
  • čiapka, rukavice, buffka/šatka
  • spodná bielizeň (2 podprsenky, 6-10 nohavičiek, 6 ponožiek z toho jedny teplé hrubé, bez ktorých nezaspím :))
  • kozmetika/drogéria (odčerpaná, v malých fľaštičkách a len tá najnutnejšia – šampón, kvalitné mydlo, napríklad olivové, krém, kokosový olej; z dekoratívnej kozmetiky iba špirála, ceruzka, make-up; hrebeň)
  • malý rýchloschnúci uterák
  • lekárnička (len najnutnejšie veci ako leukoplast, obväz, ibuprofen, endiex, dezinfekcia; lieky sa dajú všade dokúpiť)
  • švajčiarsky nožík
  • čelovka
  • príbor/skladací umelohmotný pohár
  • (raňajková zmes, horalka)
Ako sa zbaliť na 2-4 týždňovú cestu (nielen do Nepálu)
Nádobky na drogériu/ kozmetiku. (kúpite v dm-drogérii alebo predajni Tiger)
Ako sa zbaliť na 2-4 týždňovú cestu (nielen do Nepálu)
Rýchloschnúci cestovný uterák

Moja príručná batožina:

Laptop, fotoaparát, externá nabíjačka, doklady a peniaze.

Do príručnej batožiny je dobré dať si aj také veci, bez ktorých nevydrží človek v prípade, že sa mu stratí batožina alebo nepríde načas. Ja si preto do príručnej batožiny dávam napr. nevyhnutnú kozmetiku (roztok na šošovky, puzdro na šošovky), okuliare, ale u každého to môže byť iné.

Naše cesty po svete môžete sledovať na https://www.facebook.com/travelistan a na Travelistane.

Teraz najčítanejšie