Denník N

Ako skvalitniť využitie voľného času vašich detí a oddýchnuť si pri tom

Aj vaše deti sú väčšinu svojho voľného času prilepené k displeju mobilu či počítača? Alebo majú viac školských a mimoškolských povinností než by bolo nutné? S kamárátmi trávia viac času online ako osobne? A vy už neviete čo s nimi či dokonca ste na tom podobne? Máte pocit, že by sa im aj vám zišlo viac času na oddych? Tu je riešenie.

Detský tábor. Slovné spojenie, ktoré zaiste vyvolá v každom z nás jasnú predstavu. Všetci vieme čo znamená, väčšina z nás zažila aspoň jeden ak nie viac a dodnes má z neho nezabudnuteľné spomienky. Veď jedny z najkrajších chvíľ detských čias máme všetci spojené s kamarátmi, s ktorými sme zažili dobrodružstvá na výletoch, v prírode alebo niekde na sídlisku či na dvore pri dome.

Dnes je však smutnou skutočnosťou, že naše deti majú takýchto zážitkov čoraz menej a menej. Ich voľný čas je často vyplnený školskými povinnosťami, alebo ho trávia prilepení na displeji mobilu, počítača alebo iného média, ktorému my už pomaly ani nerozumieme. Nových kamarátov často spoznávajú online, vedú virtuálne priateľstvá a schopnosti medziľudskej komunikácie bez smajlíkov a stikerov im klesajú, no zato pribúdajú krivé chrbtice či problémy s imunitou…

Tábory vždy boli a stále sú riešením, ktoré rodičia vyhľadávajú aby svoje deti aspoň čiastočne uchránili od spomínaných negatívnych fenoménov dnešnej doby. Je tu však otázka. Stačí jeden týždeň v lete alebo v zime na to, aby sa dohnalo to, čo bolo zanedbané počas dlhých školských mesiacov? Odpoveď asi všetci poznáme. Najideálnejšie by bolo keby deti mali pravidelnú možnosť oddýchnuť si od školských povinností, zrelaxovať, zašportovať si a zabaviť sa. Možnosť vybiť si nadbytočnú energiu a zároveň načerpať novú na lepšie výkony v škole. Pretože ako je všeobecne známe, každý si potrebuje raz za čas „prečistiť hlavu“, či už je dieťa alebo dospelý. Teraz si možno vravíte, že práve na toto je tu víkend. Ale vieme asi ako taký bežný víkend vyzerá… Upratovanie, návštevy, nákupy, tréningy, akcie a človek sa ani nenazdá a zas je tu pondelok. Len si spomeňte, kedy ste mali naposledy víkend, počas ktorého ste si oddýchli od rodičovských povinností a dopriali ste si viac času sami pre seba. Či už to bolo dávno alebo pred pár dňami, neviem o nikom, kto by túto možnosť neprijal častejšie.

Asi presne kvôli tomu začali fungovať aj detské víkendové tábory. Ich organizátori na stránke www.vikendove-tabory.sk sami píšu, že ich cieľom bolo zorganizovať pobyt, počas ktorého deti strávia víkend v krásnej prírode a zároveň zažijú mnoho zábavy, odpočinú si od všetkých médií a mestského ruchu a ešte si vybudujú aj nové priateľstvá. No a za tých pár dní máme my rodičia príležitosť nájsť si ten náš vzácny ale zaslúžený čas pre seba, o ktorom, povedzme si pravdu, pri tých všetkých každodenných stresoch už občas ani nesnívame.

Už na prvý pohľad príjemná a pekná webová stránka ponúka víkendové tábory nielen priamo u nás na Slovensku, ale aj v Maďarsku, kde sú ubytovacie zariadenia špeciálne koncipované na pobyty detí.  Konkrétne pobytové miesta Jazdecký park Kincsem a tábor Cegléd disponujú okrem veľkých vonkajších areálov s ihriskami, aj športovými halami, telocvičňami a bazénmi, ktoré najmä v nepriaznivom počasí plne nahradia vonkajšie možnosti. Zároveň majú v ponuke množstvo kreatívnych a zábavných voľnočasových aktivít s kvalifikovanými animátormi a lektormi. Jazdenie na poníkoch či koňoch, lukostreľbu, rybačku, ale i ďalšie atrakcie, s ktorými sa dieťa spravidla u nás nestretne, ako napríklad budapeštianske Tropicarium, najväčšie akvárium podmorského sveta v Strednej Európe.

Zábavné atrakcie čakajú na deti samozrejme aj na Slovensku. Chata Lubetha  a tatranský penzión Medvedica, ktoré sa nachádzajú uprostred krásnej slovenskej prírody boli tiež vybraté tak, aby deti mali postarané o zábavný program i zaujímavé atrakcie v okolí. Turistika, horská bobová dráha, kreatívne workshopy či galéria optických ilúzií sú niečím, čo deti nemajú príležitosť zažiť každý deň.

A či už je víkendový tábor na Slovensku alebo v Maďarsku, takmer každý pobyt v sebe zahŕňa návštevu aquaparku bez ohľadu na ročné obdobie. Programy táborov sú teda pestré, na vysokej úrovni, pripravené tak, aby umožnili deťom plnohodnotné využitie času stráveného tábore zaujímavými a pestrými aktivitami a zážitkami rôzneho druhu. Zabezpečené sú vybraným tímom skúsených pedagogických pracovníkov a profesionálnych animátorov s dlhoročnou praxou v práci s deťmi. Líšia sa samozrejme v závislosti na type tábora a jeho lokalite, zohľadňujúc jej možnosti. Prihliada sa aj na vekové kategórie a individuálne záujmy detí a všetky aktivity si kladú za cieľ deti nielen zaujať, ale ich aj povzbudiť k rôznym fyzickým či kreatívnym výkonom. Vo veľkej miere sú súčasťou programu táborov vonkajšie a vnútorné pohybové aktivity formou hier a súťaží, ktoré sú pri každom pobyte prispôsobené aktuálnym poveternostným podmienkam.

Víkendové tábory sú optimálnym riešením ako naše deti dostať von, zabezpečiť im nevšedný víkend plný zábavy a zážitkov a zároveň si užiť trocha voľna za tieto tri dni. Takýto časový úsek je úplne ideálny, nie je to ani málo ani veľa a deti sa nám vrátia ešte predtým než nám začnú chýbať. A čo myslíte vy, ostatní rodičia?

Teraz najčítanejšie