Denník N

Ako sme si mapu meškajúcich vlakov dopozerali

Zahraniční dopravcovia majú aplikácie s vyhľadávaním, meškaním aj nákupom lístkov v jednom, nám ostáva neprívetivá stránka so zložitým prístupom pre neznalých.

Ešte nedávno ste si mohli na rôznych stránkach, ako poloha vlaku či vlaky.net, pozrieť, kde sa v reálnom čase nachádza váš vlak, či už vyrazil z východzej stanice, koľko mešká a pod.

Jednoduchá mapa Slovenska a na nej hŕba zelených, oranžových a neraz aj červených bodiek a guličiek vám pomáhala šetrič čas, nervy alebo korigovať zle sa vyvíjajúcu situáciu okolo meškaní. Keď ste sa vyznali lepšie, stačilo podľa čísla vlaku prelistovať zoznam všetkých vlakov a o pár sekúnd ste vedeli, na čom ste. Dáta boli automaticky obnovované a odozva bola naozaj zanedbateľná.

Všetko je však očividne minulosťou. Nie som ani právnik, ani zamestnanec niektorej zo železničných spoločností. Som obyčajný, aj keď pravidelný cestujúci nielen na Slovensku, ale aj naprieč Európou. Z diskusií, aj vyjadrení ŽSR – Železníc Slovenskej republiky, ktoré majú na starosti infraštruktúru a stanice, je všetko v poriadku. Oni, ako výhradný a jediný poskytovateľ údajov/dát, využili svoje právo, neposkytovať ich tretím stranám. Dôvod je zrejme nejasný, ale na papieri je všetko s kostolným poriadkom.

Nebudeme vstupovať radšej nikomu do svedomia, ale zabehnuté stránky zostali odrezané od údajov a na slovenských tratiach fungovať nemožu. Spomenutá poloha.vlaku čerpá už iba dáta o vlakoch jazdiacich po českom území, slovenské sú minulosťou. Farbami hrajúca mapa sa zmenila na sivú, toľko k nostalgii.

Pravidelní cestujúci, ale aj tí sviatoční, sú odkázaní na nie príliš prijateľní web štátneho podniku. Web sa neaktualizuje automaticky, neobsahuje mapu a drvivá väčšina cestujúcich absolútne netuší, že existuje.

Akékoľvek dôvody viedli k takémuto kroku, idú na úkor zákazníka/cestujúceho. Pri všetkej úcte, jedná sa o krok, ak nie dva, späť.

P. S.: Ak náhodou poznáte web, ktorý tieto spomenuté funkcie aspoň čiastočne supluje, napíšte komentár v diskusii, pomôžete nielen mne, ale aj mnohým iným cestujúcim. Ďakujem(e)!

Zdroj foto: poloha.vlaku

Teraz najčítanejšie