Denník N

Ako som bol členom ŠtB tri roky pred narodením

Nedávno sa objavil mimoriadne nevydarený falzifikát preukazu člena štátnej bezpečnosti s menom a fotografiou, ktoré boli amatérsky upravené vo fotošope. Preukaz má dátum vystavenia 16.10.1945. Teda tri roky predtým, ako som sa narodil.

Preukaz má samozrejme v určitých kruhoch úspech a tí prostoduchejší, ktorí sa v nich spravidla vyskytujú, veria, že je pravý. Ďalší, ako je u nich zvykom píšu, že je to síce falzifikát, ale aj tak je to pravda. Objavil sa aj v skupine „Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko.“

Zverejnil ho tu, mne úplne neznámy Juraj Timko.

Z početných komentárov ma zaujali najmä tieto: „Nepodarený falzifikát!… TO JE NEPODARENY ALE ESTEBAK TO BYL…O tom niet pochyb!… možno falzifikát ale pravda !

A aká je skutočná pravda? Je to preukaz istého, mimoriadne brutálneho vyšetrovateľa ŠtB, Milana Moučku, ktorý vyšetroval aj Miladu Horákovú. Žiaľ, aj tento, podobne ako mnohí iní, za svoje zločiny nepykal a nedočkal sa zaslúženého trestu. Teraz jeho preukaz využívajú jemu podobní na moju diskreditáciu.

Podobné obvinenia z kruhov konšpirátorov a extrémistov nie sú pravda ničím novým. Sú síce bez akýchkoľvek dôkazov, ale o to sú početnejšie. Mimoriadne obľúbeným „dôkazom“ pre tých, ktorí aspoň dokážu vyhľadať v registračných protokoloch agentúrnych a operatívnych zväzkov Štátnej bezpečnosti meno Ján Benčík, sú tieto dve osoby s rovnakým menom. Rovnako, ako pri falzifikáte, ani tu našim „detektívom“ nevadí, že podľa dátumu narodenia by som musel mať v jednom prípade 105 a v druhom 81 rokov.

Ani to, že ani tu nejde o „eštebákov,“ ale práve naopak o ľudí, ktorí stáli na opačnej strane a ŠtB ich podozrievala z „protištátnej činnosti.“ Stačí nazrieť do vysvetliviek a prečítať si na koho ŠtB zavádzala signálny zväzok a čo bola preverovaná osoba.

Existujú samozrejme aj zoznamy príslušníkov Štátnej bezpečnosti a je možné si overiť, že moje meno sa medzi nimi nenachádza. Nikdy som s touto zločineckou inštitúciou, na rozdiel od viacerých osôb z kruhov, ktoré sa snažia o moju diskreditáciu, nemal nič spoločné. No a nakoniec, keďže som v roku 1990 bol v parlamentných voľbách na kandidátke VPN, ktorá ako jediná zo strán, ktoré sa vtedy zúčastnili volieb, dala svojich kandidátov lustrovať, mám aj negatívne osvedčenie z vtedajšieho Federálneho ministerstva vnútra, podpísané Jánom Langošom. Chce niekto vážne spochybniť podpis tohoto mimoriadne čestného človeka?

Záležitosť si všimli aj v SME a venovali sa jej v článku s názvom „Benčíkovo meno našli na preukaze ŠtB. Je to hoax.“ Napriek tomu považujem za potrebné na vec reagovať, hoci mi je jasné, že tých, ktorí pevne veria výmyslom, nepresvedčím. Nepíšem to však kvôli nim, ale kvôli tým ostatným, aby videli aká je pravda.

A ak sa chcú babráci, ktorí vyhotovili tento nepodarok niečo naučiť, odporúčam im aby si pozreli ako sa to robí a priučili sa niečomu od chalanov z Mizantropie, ktorí urobili tento obrázok. Zároveň je to tak trochu odkaz aj pre nich.

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.