Denník N

Ako som chcel použiť štátny elektronický archív za 8 miliónov eur a nešlo to

Už ste skúšali skvelý štátny elektronický archív? Vyskúšal som za vás, ako táto hračka, celkovo za 8 222 616,48 EUR bez DPH funguje pre občana.

Minule som rozobral finančné pozadie projektu Elektronický archív Ministerstva vnútra SR.  Dnes sa pozrieme, ako táto hračka, celkovo za 8 222 616,48 EUR bez DPH funguje pre občana.

Web elektronického archívu sa nachádza na sídle Ministerstva vnútra. Tuto hľa:
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/main/zivotne-situacie/Elektronicky-archiv-Slovenska/ 

Dávam tú webovú adresu do pozornosti. Pretože relatívne pekná krátka a jasná webová adresa http://www.minv.sk/?EA_MV je vyhradená rozprávaniu o peniazoch na elektronický archív.  Je to klasická podivnosť, keď lepší a zrozumiteľnejší priestor má k dispozícii politické táranie o službe a nie služba.

Keď som pri tej doméne. Čo myslíte, čo sa nachádza na webovej adrese www.slovensko.sk/elektronicky_archiv alebo tak niečo? No? No nič. Pod doménou slovensko.sk sa vlastne nenachádza žiadna služba okrem elektronických schránok. A nezrozumiteľného bľabotania o elektronických službách.

Takže už sme tam a teraz čo?

Blá blá bla, blá blá blá a blá.  Rozprávanie v reči akéhosi kmeňa, ktorému nik nerozumie.  Kmeňa právnikov a kmeňa ajťákov.

Takže ako prvé, hupkom na „Životné udalosti/Elektronický archív Slovenska/Osobné postredie“

Veď hovorím, že je to reč nejakého podivného kmeňa.

A zas blá blá blá blá blá blá blá. No to, že ak sa vôbec do elektronického archívu chcete pozrieť, že potrebujete ako prvé podať žiadosť o vytvorenie niečoho čo kmeň ajťákov nazval „osobné prostredie“, tak to sa nikde nedozviete.

A kde sú služby e-archívu?

Tak vám to hovorím teraz ja:

Takže hupkom na Podanie žiadosti o vytvorenie osobného prostredia pre fyzickú osobu“ (v ľavom menu)

Hurá, konečne. Hurá, niečo sa deje. Hurá… A do hája, zas mám niekam prejsť.

Treba prejsť na „PREJSŤ NA : PODANIE ŽIADOSTI O VYTVORENIE OSOBNÉHO PROSTREDIA PRE FYZICKÚ OSOBU

V tej chvíli začne webová stránka zisťovať, či máte vložený eID do pripojenej čítačky. Ak áno, prebehne autorizácia na portále slovensko.sk a vráti vás to na formulár pre podanie žiadosti.

A je tu vysnívaný formulár.

html0

Toto by mohla byť skutočne fajnová ukážka ako majú moderné e-služby štátu fungovať. Predvyplnený formulár je skvelá vec. Akurát… Akurát to robili ajťáci a neprebehlo testovanie užívateľskej prívetivosti.

html1

V druhej časti formulára žiadosti to od vás dokonca chce absurdne vložiť nejaký e-mail. Pričom už dávno prebehla kontrola a stránka vie, že máte k dispozícii elektronickú schránku.

Naopak, chýba tam informácia o tom, že je to celé bezplatné.  Človek by sa aj bál od štátu niečo žiadať. Na všetko treba kolky. A tu zrazu nie? No neviem. Ste si istý?

Žiadosť vypísaná a odoslaná.

Skvelý výsledok za 8 222 616,48 eur
Skvelý výsledok za 8 222 616,48 eur

A tu zrazu, že mi vraj pošlú ďalšie info do štátnej elektronickej schránky. Teda aspoň dúfam, že tam. To názvoslovie je zúfalé. A pomýliť si v rozhovore e-mail so štátnou  elektronickou schránkou naozaj nie je problém.

Do svojej  som obratom dostal potvrdenie o podaní a o 10 minút som obdržal aj informáciu o vybavení žiadosti.  Na oboje ma pekne upozornil notifikačný e-mail v mojom Google konte. (Nastavenie notifikácii v štátnej elektronickej schránke – to si dáme inokedy.)

Skvelé, nádherné, skoro dokonalé, jasal som. A fujazdil som sa pozrieť do svojej štátnej schránky.

html5

A čo ďalej? Fňuk, fňuk. Ja chcem do archívu. Fňuk. Ja chcem archívny kyblíček a archívnu lopatičku. Fňuk!

Veď ja som nenanahráva nikam žiadny súbor. Fňuk. fňuk. Ja som podával akúsi žiadosť o vstup do „osobného prostredie“, fňuk.

No nechváľte to za 8 222 616,48 EUR bez DPH, kua kua

Myslíte, že sa mi kua ozve nejaký úradník? Myslíte, že mi kua napíšu, že chybu kua odstránili a mám už svoj prístup do svojho „osobného priestoru“ v elektronickom archíve MVSR? (Piško by ešte dodal: Kua chuapi, uš ma seute! Kua kua!)

Všechno vylejt nepřišli gumičky

Prečo po autorizácii pomocou eID a prvom pokuse o prístup k službám Elektronického archívu ministerstva vnútra, prečo neprebehne automatická aktivácia môjho konta v archíve? Prečo ma nevíta hláška:

Vitajte vo svojom osobnom konte v e-archíve. Tuto je popis toho, čo tu môžete robiť.

No prečo?

Myslím, že za  8 222 616,48 EUR bez DPH  si to ako občan zaslúžim.

Prečo na portály slovensko.sk nemám svoj osobný priestor, svoje konto, kde by sa mi na jednom mieste zobrazovali všetky služby, ktoré aktívne využívam? Kam som niečo podal, niečo využil a tak podobne.

Myslím, že si to za 1,6 milardy eur ako občan zaslúžim.

Pod čiarou: Pán Pellegríny, myslím, že si za tento článok zaslúžim aspoň to lízatko.



Teraz najčítanejšie

Martin Pilnik

Lekárnik - optimista.
Liberál, pravičiar, člen SaS, člen zdravotníckeho tímu SaS. www.politik.pilnik.sk
Kandiduje do NRSR ako číslo 64 na kandidátke SaS. [Autorom fotografii, ak nie je uvedené inak, je ©Martin Pilnik]