Denník N

Ako som sa stal dobrovoľníkom Progresívneho Slovenska

Moje krátke zhrnutie histórie (a budúcnosti) hnutia Progresívne Slovensko.

Čo to o mne a mojom prerode

Vždy som sledoval slovenskú politiku (z časti aj svetovú) a bol som ten typický frfloš, ktorý nadáva na systém. Jednoducho krčmový typ. Aby som nebol ku sebe tak kritický, tak som sa občas zapojil do boja proti developerom a ich divokej výstavbe v bratislavskom Ružinove. Po voľbách v roku 2016 a hlavne po zostavení vlády moja frustrácia zo „smeru uberania sa“ našej krajiny ešte narástla. Bol to čas, kedy som bol pod plyvom frustrácie naklonený aj rôznym extrémnejším názorom šírených ľuďmi ako Martin Daňo. (Pozor vždy som bol zásadne proti kotlebovcom) Riešenia boli jednoduché, aspoň tak som to vtedy vnímal. „Stačí prestať kradnúť a bude dobre“, alebo „Osekajme štát na minimum a trh vyrieši všetko“. Áno tieto vety môžu byť za určitej konštelácie hviezd pravdivé, resp. aspoň ich časť je pravdivá, ale nie sú riešením našeho spoločného problému. Problém býva oveľa zložitejší, pretože nežijeme v izolovanom fyzikálnom Newtonom svete a (skoro) všetko so všetkým súvisí.

 

Ako sa to vlastne stalo

Chvíľu na to som zaregistroval informáciu v médiach o „hľadaní ľavicového lídera“ po bratislavských kaviarňach nejakým pánom Štefunkom. Vravím si bývalý SDĽ človek (poznáme SDĽ z histórie Slovenska) a zároveň kaviarňový typ, hneď som skonštatoval „to nemá budúcnosť“.

Opätovne som zaregistroval niečo na prelome novembra a decembra 2016, kedy sa založila a otvorila verejnosti komunita Progresívneho Slovenska(ďalej PS). Za pár dní som sa tam zaregistroval, začal čítať témy a prispievať do nich. Táto snaha vyústila až do návštevy ich Tour po Slovensku, ktoré som spísal tu. Toto stretnutie ma úplne odrovnalo, v dobrom zmysle slova a tak som pocítil potrebu sa s touto partiou ľudí spojiť a pomôcť. A tak jedného dňa som sa upísal diablovi, čo to trepem, vlastne zapojil do dobrovoľníckeho programu vyplnením formulára na stránke PS.

Ozvali sa mi až po dvoch mesiacoch, s ospravedlnením, že mali veľa práce. Spolu s bývalým kolegom sme následne boli pozvaní na stretnutie v KC Dunaj pre bratislavských dobrovoľníkov. Keď som sa s kolegom dohadoval, tak sme diskusiu ukončili vetou „Keď nebudeme spokojní, tak im aspoň naložíme!“ Naštartovaný sa blížim ku vchodu do KC dunaj a spomínam si ako som sa zrazil vo dverách pri Tour s členom správnej rady PS Martinom Hojsíkom a keby sa to zopakovalo, tak mi nikto neuverí. Čo čert nechcel, oproti mne ide, sice iný člen správnej rady, ale člen a to Martin Dubéci. Toto už nemôže byť náhoda. Neubránim sa smiechu popod fúzy a opäť pomáham podržať dvere. Diskusia prebehla hladko a aj následné diskutovanie členmi správnej rady. Toto len potvrdilo moje odhodlanie sa pripojiť. Absolvoval som stretnutie s Ivanom Sakinom zodpovedným za riadenie komunity a dobrovoľníckeho programu. A cez posledný víkend som sa zúčastnil dobrovoľníckej chaty PS, z ktorej vzniklo nasledovné video o založení hnutia Progresívne Slovensko.

 

Čo nás čaká(a dúfam neminie)
PS má byť centrická strana, striktne sa dištancujúca od pravo-ľavého označovania strán. Bude presadzovať liberálno-sociálnu politiku, pretože všetci veríme, že rovnováha medzi právami veľkých a aj tých najmenších čo sa o seba nedokážu postarať sami musí existovať. A týmto by som uzavrel politický príspevok, ktorý nikomu nič nepovie, a ani nepomôže.

Veľmi mi imponuje prístup PS, kde aj na tour po Slovensku nezačali presadzovať svoje názory, ale prišli sa spýtať na to, čo ľudí trápi a s čím si myslia, že by vedeli pomôcť. Hnutie sa začína budovať z dola, začíname od dobrovoľníkov, kde sa môže prihlásiť každý kto má chuť pomôcť. Aktuálne je veľké percento dobrovoľníkov aktivistami vo svojich regiónoch. Rovnako aj pre dobrovoľníkov neexistoval rámec, čomu sa majú venovať.  Sami dobrovoľníci si zaevidujú problémy, ktoré podľa nich treba riešiť a následne si oni budú vyberať z tejto zásoby presne čomu sa budú venovať. Dokonca je žiadúce, aby proaktívne zisťovali zo svojho okolia problémy iných ľudí, teda nie len svoje. Ak by sa niekto chcel pridať k dobrovoľníkom, tak kliknite sem.

Netuším, či tento projekt výjde, či to nebude len strana na jedno volebné obdobie, to naozaj neviem. Ono mnohým sa môže zdať, že sa to podobá na sieť, resp. iné marketigové strany, ktorých bolo na Slovensko po minulé roky požehnane. Poviem Vám, že ja vidím jeden veľmi jasný, podstatný rozdiel. Tým rozdielom je, že pokiaľ tieto marketingové strany vznikli na popud jedného, dvoch, troch ľudí, ktorí predstavili svoju víziu a už len hľadali svojich podporovateľov, ktorí túto víziu budú slepo nasledovať, tak PS hľadá podporovateľov, ktorí budú túto víziu spolu s PS tvoriť. Rovnako aj cieľová skupina PS nie je definovaná geograficky(ako napríklad mylne uvádzajú odporcovia PS, že sú stranou „bratislavskej kaviarne“) a ani podľa veku. Bolo to vidno na dobrovoľníckej akcií, kde najmladší z dobrovoľníkov mal 17 rokov a najstarší mal cez 60 rokov (tých starších tam bolo viac ako jeden). Samozrejme neboli všetci z Bratislavy, ale z celého Slovenska (áno, aj z východu). Toto všetko mi dáva nádej, že tento projekt je na Slovensku jedinečný a bude viesť k úspechu NÁS všetkých. Stačí už len makať, pracovať a robiť, pretože máme na to.

P.S.: Skratka Progresívneho Slovenska je PS. Skratka môho mena Peter Strapák je tiež PS. Náhoda? Nemyslím si. :)

Teraz najčítanejšie

Peter Strapák

Nadšený fanúšik scifi, "bojovník" za lepšiu a spravodlivejšiu spoločnosť. Člen hnutia Progresívne Slovensko.