Denník N

Ako to vyzerá, keď krajina výrazne investuje do školstva

Zdroj: studyindenmark.dk
Zdroj: studyindenmark.dk

V roku 2010 táto krajina rekordne investovala do vzdelávania a dnes žne úspechy.

Dánsko v roku 2010 investovalo do školstva rekordných 8,8 % HDP, čím prekonalo všetky krajiny OECD. Dáni sa rozhodli takto reagovať na dôsledky hospodárskej krízy a preto naliali do školstva obrovský objem peňazí.

Vtedajší minister pre vedu, inovácie a vysoké školstvo vysvetlil, že vzdelávanie je najlepším riešením pre dosiahnutie dlhodobého rastu a pokroku. „Aby sme dosiahli náš cieľ, investujeme výrazne a nekompromisne. Potrebujeme inovatívnych mladých ľudí s nápadmi, ktoré premenia na nové riešenia a pracovné miesta, aby nám pomohli dostať sa z ekonomickej krízy,“ vysvetlil Morten Østergaard.

Dáni ďalej motivovali študentov, aby študovali v zahraničí, naučili sa jazyk a priniesli naspäť svoje skúsenosti a poznatky. Østergaard to považoval za prínos pre krajinu aj pre študentov, aby sa lepšie uplatnili na trhu práce.

Dánsky plán priniesol výsledky. HDP Dánska v nasledovných rokoch výrazne stúplo, rovnako ako aj zamestnanosť absolventov. Školstvo je tu na vysokej úrovni a Dánsko si vzdelanie váži. Dánski učitelia zarábajú približne o 40 – 50 % viac než je priemer OECD (tí slovenskí zarábajú približne o 60 % menej). Dve tretiny dospelých Dánov sa podieľajú na formálnom alebo neformálnom vzdelávaní. V roku 2015 Dáni dokonca navýšili počet povinných vyučovacích hodín o štvrtinu.

Investície do školstva nie sú len riešením krízy. Sú jedným z motorov ekonomiky. Za každé peniaze, ktoré zdanlivo ušetríme v rezorte školstva, krajina trpko zaplatí v podobe premárnených príležitostí. Šetrením v školstve prichádzame o schopnú pracovnú silu, potencionálnych podnikateľov alebo živnostníkov.

Pridajte sa ku mne na Facebooku: Brani Gröhling – Vo vzdelaní je budúcnosť krajiny

Prečítajte si aj: Infografika: Slovenské školstvo a svet v 2015

Teraz najčítanejšie