Denník N

Ako to vyzerá, keď politik je zároveň novinárom

Neúspešný kandidát na poslanca prešiel do Nového Času. Keď už nemôže ovplyvňovať politiku v samospráve priamo z poslaneckej lavice, ovplyvňuje ju zo stránok najčítanejšieho denníka. Ako redaktor špecializujúci sa na dianie v Bratislave využíva priestor v denníku na útoky na svojich bývalých politických oponentov. Dospel už do takého štádia, že útoky avizuje vopred na verejnom profile na Facebooku a hrdo hovorí o tom, aký má Nový Čas „výtlak“. Čo na to vedenie redakcie a vydavateľstva Nového Času?

Foto: Ringier AS

Jozef Havrilla bol v minulosti bratislavským komunálnym poslancom. Najprv za stranu SaS poslancom bratislavskej časti Dúbravka a aj poslancom bratislavského mestského zastupiteľstva. Na sklonku roka 2011 si to však so SaS rozmyslel a od roku 2012 bol už členom strany Smer.

Aj v roku 2014 kandidoval – v tričku Smeru za poslanca v Dúbravke – neúspešne. O niekoľko mesiacov sa stal redaktorom Nového Času, ale s komunálnou politikou neprestal.

Články Havrillu sledujem dlhšie. Najčastejšie píše o komunálnej politike v Bratislave. Kritizuje bývalých politických oponentov, vyťahuje na nich údajné zákulisné informácie, ktoré sa nie vždy potvrdia. Pomerne často kritizuje poslanca bratislavského parlamentu Jána Hrčku, ktorý je zároveň prednostom úradu v Karlovej Vsi. Práve Hrčka bol jeden z najväčších politických rivalov Havrillu, keď bol poslancom.  Rivalita neskončila. Havrilla dnes bojuje z pozície redaktora Nového Času – napríklad naposledy vyšiel článok V Karlovej Vsi sa rodí jedna kauza za druhou: Bordel v úrade, špina na uliciach!  Zaujímavé sú aj jeho verejné útoky na Hrčku na Facebooku, kde článok Havrilla avizoval vopred takýmto spôsobom: „V pondelok sa ti venujem… Myslím, že budeš trochu viac prekvapený. Uvidíme kto z koho… “ Alebo „myslím, že s touto suverenitou u 500 000 výtlaku nepochodíš…

„Jeho vyjadrenia sú nekorektné a neférové. V mestskom zastupiteľstve sme boli rivali, rovnocenní súperi. Dnes je on ako redaktor v obrovskej výhode, ktorú neprimeraným spôsobom zneužíva,“ povedal pre blog Hrčka.

Televízny duel v TV BA z roku 2014 medzi Jánom Hrčkom a Jozefom Havrillom (napravo)
Televízny duel v TV BA z roku 2014 medzi Jánom Hrčkom a Jozefom Havrillom (napravo)

Z  vlastnej hádky na Facebooku napísal Havrilla dokonca aj samostatný článok.

Pri svojej kritike pomerov v Karlovke sa opieral napríklad o vyjadrenie právnika Branislava Mráza. To, že Mráz bol neúspešný kandidát na poslanca práve v Karlovke, Havrilla do článku nedal.

Redakcia Nového Času neupozorňuje pri textoch Havrillu, že autorom článku je bývalý komunálny politik, ani na to, že je stále členom politickej strany Smer. Podľa etického kódexu novinár nevyužíva výsady vyplývajúce z jeho povolania pre svoj súkromný prospech. Novinár sa politicky neangažuje, ak by jeho politická činnosť mohla viesť ku konfliktu záujmov a spochybniť jeho nestrannosť alebo objektivitu.

Požiadala som o vysvetlenie šéfredaktorku Nového Času aj vedenie vydavateľstva. Na otázky nereagovali.

Nie je to prvýkrát, čo obsah regionálneho spravodajstva Nového Času ovplyvňuje člen strany. Keď som minulý rok upozornila na kandidatúru novinára Gabriela Kopúnka za Smer, vedenie redakcie vtedy reagovalo, že  v Novom Čase končí. Pravda bola však taká, že neskončil, pracoval pre Nový Čas ďalej.

Havrilla je stále členom Smeru a, ako mi sám povedal, chystá sa kandidovať v komunálnych voľbách v roku 2018. Konflikt záujmov však nepociťuje. „Nezúčastňujem sa žiadnych našich okresných rád, žiadnych stretnutí, žiadnych snemov. Moje meno so stranou od komunálnych volieb v novembri 2014 nemá žiadnu súvislosť.“ Dodal však, aj to, že z Nového Času sa rozhodol v krátkom čase odísť.

Dianie v bratislavskej samospráve je veľmi napäté. Je preto zvláštne, že redakcia nechá o nej písať človeka, ktorý nosí politické tričko, nemá od aktérov odstup, pričom chce v najbližších komunálnych voľbách  kandidovať.

Prečítajte si aj ďalšie články, hodnotiace médiá. Sledujte články aj na Facebooku.

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.