Denník N

Ako ušetriť na dani? Pár tipov pre všetkých

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Deadline podania daňového priznania za ostatný rok je už za rohom. Prinášam vám preto pár legálnych rád, ako na dani ušetriť.

Ak ste dôchodca:

a váš príjem za rok 2016 bol nižší ako 1901,67 eur, oplatí sa vám podať daňové priznanie. Ako dôchodca si počas roku nemôžete uplatňovať nezdaniteľnú časť základu dane a tak vám zamestnávateľ zráža preddavky na daň. Ak je príjem za rok 2016 nižší ako 1901,67 eur a vy si podáte daňové priznanie, daňový úrad vám zrazené preddavky na daň vráti. Ako dôchodca môžete mať aj iné príjmy, napríklad na základe zmlúv podľa Občianskeho zákonníka a až do výšky príjmu 1901,67 eur nemáte povinnosť podať daňové priznanie. Túto povinnosť nemáte ani pri príjmoch zo živnosti do tejto výšky, avšak nesmiete byť v strate.

Ak ste študent:

a počas roka ste si neuplatňovali nezdaniteľnú časť základu dane, alebo ste študent s príjmom nižším ako 3803,33 eur za rok a zamestnávateľ vám z brigád zrážal preddavky na daň, daňové priznanie sa vám podať oplatí. V obidvoch prípadoch vám vznikne daňový preplatok, ktorý vám daňový úrad vráti. To, či vám vôbec vznikne preplatok si viete pozrieť v potvrdeniach o príjmoch v riadku zrazené preddavky na daň.

Ak ste ako zamestnanec pracovali len časť roka:

uplatňovali ste si nezdaniteľnú časť základu dane len za mesiace, počas ktorých ste pracovali. Vy máte však nárok v rámci daňového priznania uplatniť si ju celú, a preto je veľká pravdepodobnosť, že vám vznikne daňový preplatok. Samozrejme, za podmienky, že vám nejaké preddavky na daň boli zrazené. Či áno, to sa rovnako dozviete z potvrdenia o príjme.

Ak ste živnostník:

Zmluvy podľa Občianskeho zákonníka

Vykonala pre vás minulý rok nejaká fyzická osoba drobné služby, alebo vám dodala nejaké dielo a vy ste jej zaplatili len tak na „ruku“, pretože nemá živnosť a nechcete ju zamestnávať? Aj takéto dodávky môžete legálnym spôsobom dostať do výdavkov prostredníctvom zmlúv uzatvorených podľa Občianskeho zákonníka (Zmluva o dielo, Mandátna zmluva, Príkazná zmluva alebo inak nepomenovaná zmluva). Výhodou týchto zmlúv je aj to, že osoba ktorej vyplácate na základe nich odmenu, si môže takýto príjem oslobodiť do výšky 500 eur/rok. Ak jej vyplatíte viac ako 500 eur, oslobodí si túto čiastku a do daňového priznania uvedie len rozdiel.

Používanie súkromného motorového vozidla na podnikanie

Ak ste počas roka používali svoje osobné motorové vozidlo, ktoré nemáte zaradené v obchodnom majetku, na pracovné cesty, máte možnosť dostať tieto náklady do daňových výdavkov. Náhrada za používanie súkromného motorového vozidla sa bude skladať z náhrady za spotrebované pohonné hmoty podľa ceny a spotreby uvedenej v technickom preukaze a opotrebenia vo výške 0,183 eur/km jazdy. Podmienkou je, že máte za rok 2016 podané daňové priznanie k dani z motorových vozidiel. Termín na podanie bol 31.1.2017. Ak ste ho nestihli, môžete podať dodatočne za cenu pokuty vo výške 30 eur.

Nákup majetku od fyzickej osoby

Aj vy máte notebook, tlačiareň a iné vybavenie alebo majetok, ktorý je doteraz buď vo vašom osobnom vlastníctve alebo ste ho nadobudli od fyzickej osoby, ktorá ho nemala zaradený v obchodnom majetku? Na základe kúpnej zmluvy dostanete takýto nákup majetku legálne do daňových výdavkov. V prípade, že jeho cena nepresiahla 1700 eur, môže ísť o jednorazový nákup, v prípade vyššej ceny musíte majetok zaradiť a odpisovať.

Nezabudnite, že rovnako ako obchodné spoločnosti, aj živnostníci si môžu uplatniť odpočet daňovej straty, ak sa vám v predchádzajúcich rokoch až tak nedarilo. Môžete si odpočítať ¼ zo súčtu daňových strát za posledné štyri roky.

Ak ste eseročka:

Rovnako ako živnostníci, aj eseročky môžu využiť uzatvorenie zmlúv s fyzickými osobami podľa Občianskeho zákonníka. Ak ste ako štatutár spoločnosti používali na pracovné cesty súkromné auto, máte nárok na preplatenie cestovného rovnako ako vyššie uvedený živnostník, aj v prípade, že v spoločnosti nemáte uzatvorený pracovný pomer. Podmienkou je zaplatenie cestnej dane. Aj eseročka môže nakúpiť majetok od fyzických osôb na základe kúpnej zmluvy.

Je dôležité dávať si pozor na transakcie medzi ekonomicky a personálne prepojenými subjektmi, aby ste sa nedostali do nástrah transferového oceňovania.

Ak sa vám uplynulý rok darilo a hrozí vám vysoká daň a následne preddavky na daň, môžete túto nemilú povinnosť posunúť odkladom podania daňového priznania. Naopak, ak ste platili vysoké preddavky oproti vypočítanej dani za rok 2016, nečakajte a daňové priznanie podajte, aby vám daňový úrad preplatok čo najskôr vrátil.

Nezabúdajte na odpočet daňových strát za uplynulé štyri roky vo výške ¼ ich súčtu a rovnako nezabudnite, že ak ste za obdobia rokov 2014 a 2015 platili daňovú licenciu napriek tomu, že vaša daňová povinnosť bola nižšia alebo nulová, môžete si takto predplatené licencie odpočítať z aktuálnej daňovej povinnosti.

Teraz najčítanejšie