Denník N

Ako už nikdy nezmeškať lacné letenky

Hľadáš letenky na letnú dovolenku? Alebo sa chystáš do exotiky? Nevieš, kedy je najlepšie kúpiť letenky, aká cena je super a kedy sa ešte oplatí počkať?

Jedným zo šikovných riešení, keď hľadáš letenky do špecifickej destinácie alebo na špecifický dátum, je nastaviť si Price Alerty. Tieto ťa upozornia emailom, ako náhle ceny na tebou stanovených letoch klesnú. Potom už treba len rýchlo otvoriť email, pozrieť ponuku a booknuť, netreba zabudnúť na vyhľadávanie v Inkognito okne.

Price Alerty ponúka viacero vyhľadávačov a stránok.  Ja budem písať o dvoch z nich, ktoré používam najčastejšie. Ako a kde ich nastaviť? Čítaj ďalej.

Skyscanner

Price Alert nastavíš tu:
skyscanner 1Price Alert sa tu nastavuje na špecifický let; treba špecifikovať odletové a príletové mesto, aj dátumy. Email s upozornením dostaneš, keď sa zmení cena tebou určeného letu.

skyscanner

Keďže Skyscanner neumožňuje nastaviť Price Alert na dlhšie ako 1 deň a pridať viac destinácii alebo odletových letísk, odporúčam ho používať  v prípadoch, kedy potrebuješ kúpiť letenku do špecifickej destinácie v špecifický dátum.  Čo sa týka nastavenia Price Alertov na flexibilnejšie dátumy a destinácie, čítaj ďalej.

Kayak

Price Alert nastavíš tu:

kayak3

Vyhľadávač Kayak je známy a používaný hlavne v US, ale lety vyhľadáva v rámci celého sveta. Často sa mi stáva, že nájde letenky s trochu vyššou cenou ako napríklad Skyscanner, ale o to lepšie má funkcie, ktoré sa dajú využiť. Jednou z nich je systém na Price Alerty, ktorý ponúka viac možností ako vyššie popisovaný Skyscanner:

  1. Môžeš si nastaviť Price Alert z a do špecifického mesta s dátumom odletu „Anytime“, čiže kedykoľvek a maximálnou cenou. Praktický príklad: vyhľadávam letenky v Viedne do Honolulu s odletom kedykoľvek. Kayak ma upozorní, ako náhle klesne cena pod 1000 USD.
kayak
  1. Môžeš si nastaviť Price Alert zo špecifického mesta odletu do celej Ázie, Afriky, Európy, US, Karibiku s odletom buď kedykoľvek alebo počas špecifického mesiaca. Praktický príklad: vyhľadávam letenky z Viedne do celej Ázie, s odletom kedykoľvek, maximálna cena 400USD.
kayak 2
  1. Upozornenia posiela Kayak nie len na email, ale aj na Iphone.
  2. Funguje samozrejme aj klasické vyhľadávanie na špecifický termín a destinácie ako v Skyscanneri, tu sa ale dá nastaviť aj cena, takže systém ťa upozorní iba keď cena klesne pod túto výšku, nie pri každej zmene ceny.

Price Alerty odporúčam pre tých, ktorí chcú ušetriť čas a pri tom vedia približne kam a kedy chcú cestovať. Ktorý z Price Alertov používaš? Máš tipy a triky z vlastných skúseností? Podeľ sa s nimi v komentároch.

Ak chceš o cestovaní získať viac tipov, celé know-how nájdeš na mojom Travelhacker blogu. Ak chceš cestovať, no nevieš, ako a kde začať, odporúčam ti moju knihu Cestuj bez miliónov, ktorú pravidelne aktualizujem o nové tipy a triky, ktoré získavam počas ciest.

Janka Travelhacker

Teraz najčítanejšie