Denník N

Ako v zdravotníctve líšku za chvost chytajú

Úprimne prajem sestrám, aby mali lepšie platy. Robia neskutočne náročnú, zodpovednú a veľmi zle platenú prácu. Ale myslím si, podobne, ako tomu bolo pri štrajku lekárov, že tu ide o chytanie líšky za chvost.

Problémom v slovenskom zdravotníctve nie sú platy lekárov a sestier. Problémom slovenského zdravotníctva je masívne kradnutie, ktoré podľa všetkých príznakov realizuje skupinka z košického parku a pridružených obcí (Družstvená pri Hornáde a podobne).

Ak by sa komukoľvek podarilo odstaviť peňazovody, ktoré peniaze, vybrané od občanov na zdravotných odvodoch prelievajú bohviekam, nestačili by sme sa čudovať, koľko peňazí by zrazu bolo v zdravotníctve. Na to, aby sa v zdravotníctve dala vidieť zásadná zmena sú ale potrebné tri veci:

  1. odstaviť Smer z vlády. Ak nebudú smerácke kádre mimo reálnej moci a bez možnosti trvalo kriviť prostredie v zdravotníctve, nie je šanca, že by sa masívny únik prostriedkov podarilo zastaviť
  2. demonopolizovať slovenské zdravotníctvo. Nie je možné, aby jeden príjemca výhod prevádzkoval súčasne zdravotnú poisťovňu, zdravotnícke zariadenia, lekárne aj laboratóriá. A tak isto nie je možné, aby jedna štátna poisťovňa deformovala trh s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v záujme politických nominantov.
  3. prestať sa tváriť, že zdravotná starostlivosť je zadarmo. Nie je, nikdy nebola a ani nikdy nebude. Je potrebné vytvoriť konečne reálny cenník výkonov a spolu s tým nakresliť v ňom hrubú čiaru, pod ktorou si za výkony bude musieť pacient priplácať. Pretože žiadny zdravotný systém nie je schopný finančne utiahnuť všetko. Je samozrejme možné a potrebné, aby tí, ktorí si nie vlastnou vinou nedokážu dôležité výkony hradiť sami, mali nárok na úľavy. Ale musíme si prestať klamať, že čokoľvek v zdravotníctve je „bezplatné“. Musí skončiť prax, v ktorej sú napríklad ambulantní lekári prakticky otrokmi zdravotných poisťovní, nútení pracovať časť svojej pracovnej doby zadarmo pod hrozbou zrušenia zmluvy.

Najdôležitejší je ale bod 1. Rád by som odkázal slovenským pacientom: „Milí pacienti, vždy, keď vám niekto povie, že si do nemocnice máte priniesť toaletný papier a pyžamo, vždy, keď dostanete na tanier nepožívateľný blaf, vždy, keď vám niekto povie, že vaša liečba musí počkať, lebo nie sú peniaze, spomeňte si na pánov z košického parku a ich kumpánov vo vláde. Tam, a nie na úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ktorý majú aj tak v rukách tí istí viťúzi) by ste sa mali sťažovať. Tam je zdroj väčšiny dnešných problémov, s ktorými bojujú lekári, sestry a ostatní poctiví a slušní ľudia, ktorí sa snažia vrátiť vám zdravie, či zachrániť život.

Skúste sa nad tým zamyslieť, než začnete zas nadávať na bezcitných doktorov a sestričky a na mizerné nemocnice.

Doplnenie 2.10.2015: Košickí zbojníci naozaj nemajú kožu na tvári. Namiesto odvolaného riaditeľa VšZP nastupuje bývalý riaditeľ Univerzitnej nemocnice v Bratislave, ktorý pripravil štát nevýhodným predajom pozemkov o 25 miliónov eur. Teda sumu, za ktorú by pacienti vo všetkých nemocniciach na celom Slovensku (približne 32000 postelí) mali štandardné obedové menu ako v bežnej reštaurácii po dobu pol roka. Karavána šteká a psi idú ďalej, ako hovoril Julo Satinský.

Teraz najčítanejšie