Denník N

Ako vlastne ohrozujú neočkovaní očkovaných?

Túto stredu sa rozprávame o infekčných chorobách. O chorobách, ktoré dostanete od iných zo svojho okolia.

Celé je to o dave. Existuje niečo ako “preočkovanosť populácie”. Má to niekoľko efektov:

  1. Vysoko preočkovaná populácia chráni tých svojich členov, pre ktorých je očkovanie kontraindikované.
  2. Vysoko preočkovaná populácia chráni tých, u ktorých očkovanie nezafungovalo.
  3. Vo vysoko preočkovanej populácii nekoluje daný vírus či baktéria vo veľkých dávkach.

Očkovaní majú protilátky a pri styku s agensom sa choroba navonok neprejaví, pretože imunitná odpoveď očkovaného organizmu je rýchla a efektívna. Človek sa cíti ako pri “nádche”, ale v skutočnosti jeho imunitný systém zabíja napríklad pôvodcov čierneho kašľa. Rýchlo a efektívne, takže sa minimalizuje inkubácia vírusov/baktérii v organizmoch ľudí.

Predstavte si to tak, že sa preočkovaním populácie znižuje absolútne množstvo kusov vírusov, ktoré v populácii kolujú. Takže pre skupinu z bodov 1 a 2 je problém stretnúť vírus/baktériu. A pre očkovaných je útok tak malý, že aj tá “nádcha” je ešte slabšia a ešte slabšia a ešte slabšia.

Takže v ideálnom prípade, ako pri pravých kiahňach, sa nakoniec vírus/baktéria úplne stratí/eradikuje.

Ide o to, že choroba sa prejaví navonok, až keď sa agens dostatočne namnoží. Ak ho organizmus zlikviduje včas, agens sa nenamnoží a nám sa zdá, že choroba neprepukla. To ale neznamená, že náš imunitný systém s agensom nebojoval.

Neočkovaní sú chodiaca dababanka/inkubátor pre agens

Nie sú schopní ho udržať na minime, agens sa u nich v pohode namnoží. Čím viac vírusov v populácii, tým:

  1. sú ohrození tí očkovaní, u ktorých očkovanie nezafunguje;
  2. sú ohrození tí, ktorí majú očkovanie kontraindikované;
  3. očkovaní s plným výkonom očkovania si zakašlú pri tej “nádche” dvakrát viac. Ich imunitný systém sa stretne s agensom nie 10x za život ale 100x za život. Ak sa pri jednej príležitosti skombinuje “nádcha” z čirneho kašľa s nejakým iným ochorením, na to iné nemusí ostať dostatok kapacít imunitného systému.

Preto programoví neočkovanci ohrozujú ostatných v tom dave, do ktorého denno-denne chodia.

Treba mať na pamäti, že sa tu dnes rozprávame o infekčných chorobách. To znamená, že sa nerozprávame o chorobách, ktoré dostanete sám od seba, ako je napríklad infarkt. Ale rozprávame sa o chorobách, ktoré dostanete od iných zo svojho okolia.

Treba mať vždy na pamäti, že očkovanie je “aktívna imunizácia”. Teda, že náš vlastný imunitný systém je očkovaním vycvičený na zabíjanie daných konkrétnych agensov – baktérii či vírusov.

Očkovanie neznamená, že nás agens netrafí. Očkovanie znamená, že keď nás agens trafí, tak naše vlastné zbrane budú pripravené. Rýchlo, cielene a v dostatočnom množstve.

No a vrátim sa späť na začiatok – ide o dav, o preočkovanosť populácie. Až keď je populácia preočkovaná dostatočne, tak nás agens prestane AJ triafať. A až vtedy je to super, pretože si náš imunitný systém, nás očkovaných, konečne vydýchne.

Pod čiarou: Slovo agens zahŕňa aj baktérie aj vírusy aj huby, proste všetko chodiace okolo nás, čo nás môže napadnúť. (Áno, aj vášho suseda.)  Nie je presné používať v celom texte len slovo baktéria, choroby spôsobené vírusmi by sa mohli uraziť. A naopak. Agens je dobré slovo, je to všeobecný pojem. O presnosti vyjadrovania niektorú budúcu stredu.


Teraz najčítanejšie