Denník N

Ako využiť PN vo svoj prospech a (ne)zblázniť sa

Ste chorí, alebo sa chystáte na PN? Tento blog vás nevylieči, ale ani vám nepomôže cítiť sa lepšie. Ale možno zabijete pár okamihov nudy a to za to stojí.

Isto mnohí bývate zavalení prácou, každodennými povinnosťami. Máte toho toľko, že nestíhate premýšľať nad svojím životom. Nad tým, čo vás trápi, čo vás napĺňa, čo by ste v živote chceli dokázať, čo je dôležité. Nie je na to čas, keďže vám hlavou behá milión povinností, ktoré musíte splniť, termíny, ktoré musíte stihnúť a stretnutia, na ktoré sa musíte pripraviť.

Na čo to ale celé je? Kvôli čomu to robíte? Pre koho to robíte? Na poslednú otázku si tí šťastnejší odpovedajú – pre seba. OK. Ale stačí vám to? Byť len samostatnou jednotkou? Ak si niekde v skryte duše uvedomíte, že by to predsa len chcelo aspoň ďalšieho človeka, lebo niekde vo mne to moje primitívne pudové ja tak cíti. Čo potom?

Možno existuje rovnako zamestnaný človek, ktorý má rovnako niekde v
skryte duše informáciu, že by to predsa len vo dvojici išlo lepšie. Náhodou si medzi pracovnými stretnutiami a riešením pracovných problémov takého niekoho nájdete. Jú [citoslovce].

Úloha splnená, by si niekto povedal. Ale tam to len začína, čo si mnohí neuvedomujú. (Ale toto nie je téma, ktorú chcem v tomto blogu riešiť :-P)

Zistíte, že buď vám, alebo druhej strane začnú nevyhovovať podmienky spoločného „aranžmá“. Nebodaj je jedna strana menej zaťažená ako tá druhá. Bože chráň, aby sa to zvrhlo na dlhodobú PN. Toľko voľného času na premýšľanie o živote – hotová katastrofa.

Ale teraz vážne. Na PNke môžete robiť veľké množstvo vecí. Väčšinou súvisiace s ležaním v posteli – žiaľ, vo väčšine prípadov nie na rozmnožovacie účely – smutný povzdych.

Ak prekonáte fázu, že vám je fyzicky fakt zle, a pomaly sa začínate dávať do poriadku, vaše kognitívne schopnosti sa rozjasňujú, ešte len vtedy prichádza to veľké utrpenie. Teda pre tých, čo si čas nevyplnia sledovaním bezduchých relácií, seriálov, či filmov, po prípade inak nezaujmú svoje vedomie.

Ak ste latentný masochista a radi sa týrate vlastnými myšlienkami, isto oceníte toľko osamote stráveného času. Viem, dá sa to aj popri iných činnostiach, ale nič nie je lepšie ako fyzický break down. V tomto prípade príde aj ten psychický, ak vo vašom živote niečo nefunguje. Napríklad taký vzťah, alebo sa ženiete za niečím, čo vás vlastne ani nenapĺňa. Stále to môžu byť traumy z minulosti, ktoré ste si ešte nevyliečili. Proste vecí, ktoré vás môžu dať do kolien je neúrekom. Ak ste k tomu ešte citlivejšej povahy a nevytvorili ste si dostatok bariér proti svetu, budete sa mať ako v pravej luxusnej mučiarni u vás v hlave. Poprosím, žiletky, laná a bičíky si nechajte zamknuté v šuflíku. Ak to nezvládate, radšej zavolajte nejakej blízkej osobe, alebo si pustite seriál/film/knihu … čokoľvek, čo vám pomôže nepremýšľať.

Je to boj samého so sebou. Budete mať horšie a ešte horšie dni, možno do toho vstúpi nejaká dobrá chvíľka, ktorú zasa prebije nová búrka. To sa vaša myseľ rozhodla spáchať hara-kiri … teda asi skôr mindo-kiri (ak ma teda online prekladač neklame). Je to ako psychický detox, kým sa dostanete k tomu, že vám je lepšie, nebude to príjemné. Postupom času, keď prehodnotíte všetok ten odpad, čo sa vám tam nazbieral a pochopíte, ktoré myšlienky sú zdravé a ktoré sa vám tam vtierajú len preto, aby vás potrápili, bude dobre. Ale nie ako predtým, nie ako pred chorobou, ktorú si vlastne vaše telo vyžiadalo ako zúfalú snahu vás donútiť, niečo so sebou urobiť. Po takejto priam katarzickej PNke budete nový človek “zocelený žárem bitev”- ako pravá bojovnica Xena (len bez tej panvicovej podprsenky).

Kladiete si otázku, prečo napriek týmto “menej” príjemným zážitkom podstupovať PNkové tortúry vo svojich hlavách? Najlepšie to podľa mňa vystihol Erich Fromm slovami:  “Bez úsilia a ochoty zakúsiť bolesť a úzkosť nikto nevyrastie ani nedosiahne ničoho cenného”. V pracovnej sfére sme síce zvyknutí, že to nie je vždy med lízať, ale čo sa týka nášho duševného rastu, je to skôr veľká neznáma.

Tak hŕŕŕ do toho, ide predsa chrípková sezóna, vyberte si svoju PNku a skúmajte, čo ten váš mozog skrýva. Možno vás prekvapí :-)

 

Teraz najčítanejšie