Denník N

Amatérsky štrajk učiteľov

Učitelia sú v organizovaní štrajkov amatéri. Nemali by sa na to celé radšej vykašľať?

Hovorí sa, že učiteľský štrajk Iniciatívy slovenských učiteľov je amatérsky. Slabá príprava, zlá informovanosť, nereálne požiadavky a ešte je ževraj celý štrajk aj spolitizovaný. To bolo teda asi zbytočné úsilie a mrhanie mediálnym priestorom.

Popravde nechcel by som žiť v štáte, v ktorom by učitelia boli profíci na organizovanie štrajkov. Lebo by im nič iné nezostávalo, len sa učiť z neúspešných pokusov a zlepšovať svoje stratégie. Som nahnevaný, že si premiér dovolí povedať, že „My vieme niečo urobiť pre učiteľov, ale očakávam, že aj oni niečo urobia pre štát.“ 

Pán premiér žiadam Vás ako občan o okamžité ospravedlnenie všetkým učiteľom.

Keď prezident Kennedy vyslovil vetu, „Nepýtajte sa, čo môže vaša vlasť urobiť pre vás, ale čo vy môžete urobiť pre ňu“. Tak sa tým výrokom nesnažil svojich krajanov ponížiť, ale inšpirovať. Dokonca dokázal inšpirovať celý národ, že dokáže do desiatich rokov pristáť na Mesiaci v dobe, keď nikto ani poriadne netušil či sa to vôbec dá. Vďaka tomu čerpá veda ešte aj dnes z techologického pokroku, ktorý tým odštartoval. Dokonca aj my máme človeka – Eugena Andrew Cernana, ktorý sa dotkol Mesiaca a ktorého dedo bol Slovák.

Chcem žiť v krajine, v ktorej učitelia nebudú musieť organizovať štrajky a celý štát prostredníctvom občanov si bude uvedomovať obrovský potenciál, ktorý drieme v deťoch a mladých ľuďoch. Chcem žiť v krajine, ktorá bude robiť maximum, aby v nich potenciál čo najviac prebudil a pripravil ich na život v 21. storočí. Pretože to bude krajina, ktorá bude v budúcnosti úspešná, sebavedomá a schopná určovať svoju vlastnú budúcnosť a svoje miesto vo svete.

Ako učiteľ zažívam extrémne náročné obdobie svojho života, o ktorom som nedávno písal. A je veľmi veľa učiteľov, o ktorých sa nehovorí a ktorí robia pre tento štát viac než sa na prvý pohľad zdá. Práve oni sú vo frontovej línii, aby našu krajinu posúvali prostredníctvom nastupujúcich generácií a musí sa im umožniť robiť to čo najlepšie.

K najinšpiratívnejším radím „učiteľky z Dobšinej“, ktoré bez podpory štátu a nároku na honorár robia viac, než by sa ktokoľvek odhodlal.

 

Líder učiteľov 

Nie, pravdepodobne neurobí tisíc klikov a nie je ani najlepší rečník, akého by sme si dokázali predstvaviť, ale je to to najlepšie čo momentálne v učiteľských radoch doma máme. Má obrovskú odvahu, charakter a dokáže ľudí inšpirovať o dôležitosti vzdelávania tak, ako to už veľmi dlho nik iný nedokázal – Vladimír Crmoman.

 

Som nesmierne hrdý na učiteľov

Ako občan mám obrovskú radosť, že sa skupina učiteľov odhodlala, že našli odvahu a venovali hodiny snahy tomu, aby zatlačili na zmenu. Nech by už vo vláde sedel ktokoľvek. Vďaka nim sa o vzdelávaní vyjadruje nespočet ľudí, inšpirovali už cez 11-tisíc učiteľov postaviť sa za seba a priniesli tému vzdelávania do hlavných správ.

My si nemôžeme dovoliť čakať, kým si každý občan bude uvedomovať absolútne nevyhnutnú hodnotu vzdelania. Rovnako ako Štúr nečakal, kým sa obajví dosť krajanov, ktorí budú chcieť mať uzákonený vlastný jazyk. Niekedy je proste potrebné ukázať jasný smer a učitelia to urobili. Hocijako amatérsky sa štrajk môže javiť, tak po rokoch dupania po ich dôstojnosti je to niečo nevídané.

Majú moju plnú podporu ako učiteľa a hlavne ako občana, pretože šli do niečoho s neistým koncom, pre svoje vlastné presvedčenie. A to je typ učiteľov, ktorí budú mať schopnosti inšpirovať aj svojich žiakov, aby sa za seba v živote dokázali postaviť a vyjadriť svoj vlastný názor.

Ide tu o oveľa viac ako o jeden štrajk. Ide tu o to, kde bude naša krajina za 10, 20, 30 rokov. A preto budem v pondelok spolu s tisíckami ďaľších na Námestí SNP v Bratislave. Nesmieme už viac mrhať potenciálom našej krajiny.

Štrajk učiteľov podporil aj jeden z našich najinšpiratívnejších lídrov v športe a teraz už aj celej spoločnosti, majster sveta a víťaz Stanley Cupu Michal Handzuš.

Teraz najčítanejšie

Ivan Sakin

Záleží mi na budúcnosti našej krajiny. Chcem, aby sme boli sebavedomá a úspešná krajina, ktorá sa dokáže presadiť vo svete. Pohyboval som sa v biznise a potom som sa cez program Teach for Slovakia rozhodol učiť 2 roky na Základnej škole v Dobšinej. Momentálne som komunitným manažérom hnutia Progresívne Slovensko, kde sa starám o podporu a rast komunít a buniek hnutia. Privítam vaše komentáre.