Denník N

Americká demokracia pripomína vrtošivú striptérku

Americká demokracia, podobne ako rafinovaná a vrtošivá striptérka, veľa odkryla, ale veľké „partie“ nechala zahalené. Zdanlivo totiž nie je známy jasný favorit ani v jednej zo strán. Tak či onak, od posledného blogu z 30. októbra 2015 sa nič zásadné z nášho pohľadu nezmenilo – Obamovým nástupcom sa v novembri 2016 stane niekto z trojice Rubio, Kasich & Clinton.

„Začali sme politickú revolúciu. Spoločne sme vyslali posolstvo ktoré bude rezonovať od Wall Street až k Washingtonu, od Maine až po Californiu, vláda našej úžasnej krajiny patrí všetkým ľuďom, nielen hŕstke bohatých.“

Bernie Sanders (D), senátor za štát Vermont, víťaz demokratických primárok v New Hampshire

„Sme na začiatku. Budú sa diať veľké veci. Ak máte bezpečnostný pás, radšej sa pripútajte!“

John Kasich(R), guvernér štátu Ohio po prekvapivom silnom druhom mieste v primárkach v NH

„Som sklamaný, veľa ľudí je sklamaných (..) dnes sme neskončili tam kde by sme chceli skončiť, ale to nezmení náš výsledok na konci tohto procesu“

Marco Rubio (R), senátor za štát Florida po slabom výsledku primárok v NH

„Chcem povedať, stále milujem New Hampshire a vždy budem, teraz prenesieme túto kampaň do celej krajiny. Bude bojovať o každý hlas v každom štáte!“

Hillary Clinton (D), v reakcií na výraznú prehru v demokratických primárkach v NH

 

 

Tradične sa hovorí, že primárky v Iowe (IO) a New Hampshire (NH) predurčia ďalší vývin nominačného procesu v obidvoch stranách. Najväčší sviatok demokracie, ktorý dosiahne svoje vyvrcholenie v novembri tohto roku môžeme považovať z oficiálne spustený. Spustilo sa tak množstvo veľkých epických bitiek pred miliónmi divákov, aj drobné, banálne doťahovačky na uliciach, alebo mítingoch v malých kultúrnych domoch.

Ostatné dva týždne pripomínajú tak trochu striptíz. Americká demokracia, podobne ako rafinovaná a vrtošivá striptérka, veľa odkryla, ale veľké „partie“ nechala zahalené. Zdanlivo totiž nie je známy jasný favorit ani v jednej zo strán. Napriek tomu sa na základe súčasného stavu a vývoja dajú pomenovať trendy, ktoré vyvrcholia v júni, keď prebehnú primárne voľby v posledných štátoch.

Antisystémový hlas nie je taký silný, ako sa zdá v prieskumoch

Odpor voči elitám, vládnucej garnitúre a politickému establishmentu sa v prípade Republikánov prejavil podporou „magnáta“ Donalda Trumpa & senátora za Texas Ted Cruza, a v prípade Demokratov v osobe „demokratického socialistu“ (u nás by bol naľavo od Fica)senátora za Vermont Bernieho Sandersa.

Napriek tomu, že Hillary Clinton v NH výrazne zakopla, nominačný boj sa presúva do južanských štátov, najprv do Južnej Karolíny a potom ďalej na juh do tzv. Deep South, kde majú prevahu stredovejší Demokrati (Bill Clinton bol guvernérom Arkansasu). Dá sa predpokladať, že v týchto oblastiach Sanders napriek výraznému úspechu v „Žulovom štáte“ („Granite state“ názov ktorý sa používa pre New Hampshire) a k relatívne dobrému výsledku v „Sokoliom štáte“ („Hawkeye state“ názov ktorý sa používa pre Iowu) začne strácať a Hillary posilní a zabezpečí nomináciu.

imageedit_1551_4075774047
Bernie Sanders, ikona americkej ľavice dosiahol v NH historický úspech

Trumpov prepad sme na tomto mieste predpovedali v starom roku, tak ako sme predpovedali vzostup dvoch tradičnejších kandidátov Marca Rubia a John Kasicha. A naozaj – v IO zvíťazil nad Trumpom  Ted Cruz, slizký kandidát bez EQ ktorý ale funguje ako ozvena pre žlčovité, resp. rozhnevané voličstvo. V zapätí však v dôsledku svojej nie úplne najčistejšej volebnej agitácie (jeho aktivisti tesne pred hlasovaním presviedčali sympatizantov neurochirurga Ben Carsona že ich favorit odstúpil – čo mohlo pomôcť k relatívne tesnému Cruzovmu víťazstvu) stratil sympatie verejnosti stredného a menšieho republikánskeho manažmentu, a jeho nástup sa spomalil. Môže sa mu podariť skórovať na juhu, no je to málo pravdepodobné. Neustále moralizovanie a antisystémová rétorika, navyše v tak výraznom kontraste s vlastnými skutkami ľudí postupne prestane priťahovať. Navyše, Cruz má už teraz kvôli svojej taktike nepriateľov medzi mocným vedením GOP, senátormi, guvernérmi i sponzormi strany. Tí sa budú snažiť hľadať a podporovať „Anti-Cruza“, čo sa nepochybne prejaví v náraste Black PR voči senátorovi za štát Texas (Texas má mimochodom prezývku „Lone star state“ teda „Štát osamelej hviezdy“).

Trump zvíťazil v NH veľmi presvedčivo, no tento úspech súvisí s tým, že Američania celé zápolenie zatiaľ sledujú len povrchne, berú ho skôr ako reality show než politický proces, a hľadajú  kontroverznú superstar nie seriózneho nominanta na najvyšší úrad v krajine. Keď sa primárky preklopia do „horúcej fázy“ obyvatelia USA začnú dianie sledovať omnoho pozornejšie a rozvážnejšie. V prípade Trumpa navyše bude dvojnásobne platiť to, čo sme uviedli v predošlom odstavci o Cruzovi. Nenechajme sa teda pomýliť jeho úspechom v prieskumoch verejnej mienky, ide len o malé rozptýlenie!

18700506-mmmain
John Kasich „obehal“ počas kampane celý štát NH a skončil hneď druhý

Skutočný víťazi John Kasich & Marco Rubio

Naopak, mladý senátor za Floridu (Florida, ako inak je „Sunshine state“, teda „Štát slnečného svitu“, potomok kubánskych imigrantov Marco Rubio skončil v prvých primárkach v IO na úspešnom treťom mieste (áno je to paradox ale je to tak). Tesne pred hlasovaním v NH však naňho rázne zaútočili mainstreamoví kandidáti Bush, Christie a Kasich, ktorým išlo o politické prežitie. Ak by Rubio pokračoval v úspešnom ťažení aj v New Hampshire, znamenalo by to ich definitívny koniec. V televíznej debate tri dni pred primárkami naňho spustil mimoriadne ostrú paľbu najmä guvernér New Jersey Chris Christie, zjavom, prejavom a aj pôsobením pripomínajúci prerasteného obézneho šarvanca, ktorý šikanuje menšie a mladšie deti na pieskovisku. Obvinil Rubia z toho že neustále opakuje dopredu naučené frázy a floskule, že je slabý a nerozhodný. Marco Rubio sa bránil – ako inak – dopredu naučenými frázami. O to účinnejší bol Christieho útok – zastavil Rubiov vzostup, aj keď ho nezvrátil. Agresívna rétorika sa však Chrisitiemu vypomstila, v primárkach v NH skončil s veľmi slabým výsledkom ktorý pravdepodobne bude znamenať jeho odchod zo súťaže.

 

Napriek tomu, že skončil druhý (opäť ten paradox) má guvernér Ohia (inak „Štát pagaštanu konského“, „Buckeye State“) dôvod na radosť. Doposiaľ bol vnímaný ako typický underdog a lúzer. My sme si ho všimli už v starom roku ako možného víťaza celého nominačného procesu, keď bol ďaleko pod rozlišovaciu schopnosť analytikov a médií. Ide o človeka, ktorý vďaka stratégií, rétorike, vyžarovaniu a skúsenostiam mal potenciál na pozvoľný rast. Na rozdiel od ostatných republikánov nezdôrazňuje ani boj proti systému, ani sväté ťaženie voči „obamizmu“ ,nevedie negatívnu kampaň proti ostatným súperom z GOP. Potomok imigrantov z Čiech si dlhodobo pestuje imidž umierneného, optimistického a konsenzuálneho politika. Ako guvernér Ohia s vysokou popularitou má tiež výhodu. Posledných 20 rokov GOP získala prezidenta len vtedy, keď zvíťazila a získala voliteľov v Ohiu. V prípade Kasichovej kandidatúry má guvernér šancu poraziť Hillary práve tomto štáte.

Kedy sa striptérka ukáže v plnej nádhere?

Možno už čoskoro. Určite bude výsledok nominačného procesu jasnejší ako pred 4 rokmi, keď musel Mitt Romney gro času venovať odrážaniu útokov svojich protikandidátov, a Obama mu dal len ranu z milosti.

Bude zaujímavé sledovať ako sa volebná mašinéria manželov Clintonovcov popasuje z fenoménom Sanders, ako citeľne a výrazne sa investori začnú zoskupovať okolo doposiaľ podceňovaného Kasicha, ako sa Marco Rubio pokúsi oživiť svoje ťaženie…Tiež sa môžeme tešiť na explóziu Trumpa a Cruza (pre anglicky hovoriacich dávam do pozornosti brilantný článok amerického neuropsychológa, ktorý podrobne rozoberá Cruzov „úsmev“)  a aj na smutný odchod Jeb Busha, ktorý by inak bol, bez irónie, výborný prezident. V mnohom pripomína viac svojho rozvážneho, seriózneho a kompetentného otca, než síce dobromyseľného a odvážneho, ale impulzívneho brata. Zákon politickej sémantiky a  konotácie mu to však neumožní. USA nie sú (zatiaľ) na ďalšieho Busha pripravené.

Tak či onak, od posledného blogu z 30. októbra 2015 sa nič zásadné z nášho pohľadu nezmenilo – Obamovým nástupcom sa v novembri 2016 stane niekto z trojice Rubio, Kasich & Clinton.

 

 

 

Teraz najčítanejšie