Denník N

Anarchistické zápisky z Atén I.

„Grécko je krásne, to áno. Pre turistov. Ale keď tu chcete začať žiť, je to niečo iné. Čo si tu budem môcť dovoliť za 400-eurový plat, ktorý mi ponúknu? Musím pokračovať ďalej. Do Nemecka.“ 32-ročný Oghale z Nigérie.

„Teraz, keď je kríza, ťažko sa mi hľadajú študenti, ktorých by som mohla učiť angličtinu,“ staršia pani z Británie, ktorá sa pred tridsiatimi rokmi vydala za Gréka.

„Tak pred dvomi rokmi to bolo najhoršie. Rôzni radikáli, medzi nimi najmä fašisti, na nás útočili. Vtedy bolo pre ľudí inej farby pleti nebezpečné chodiť len tak po meste. Teraz je to lepšie. Viacerí ľudia nám prejavujú solidaritu.“ 30-ročný Navid z Afganistanu.

„Nemyslím si, že nová grécka vláda niečo zmení. Je slabá a jasne dala najavo, že Grécko zostane pod diktátom Troiky [pozn.: Medzinárodný menový fond, Európska komisia, Európska centrálna banka]. V niečom je ale priekopnícka. Prvýkrát otvorila tému nechvalne známych dlhov Nemecka z druhej svetovej vojny a vytkla Bruselu, že pred dlhmi, ktoré vznikli počas druhej svetovej vojny zatvára oči. Ako keby bola vojna akýmsi ospravedlnením. Takže uvidíme. V západných médiách sa situácia zveličuje. Grécka vláda je oveľa oddanejšia EU a MMF, než ju na Západe vykresľujú,“ španielska hudoníčka Vanessa, 40.

Od 2. marca držia v Aténach mnohí anarchisti a komunisti hladovku. Protestujú proti zadržiavaniu politických väzňov v Grécku. Hovoria, že podmienky vo väzeniach sú zlé a zdravotný stav väzňov sa zhoršuje. Posledné voľby podľa nich vytvorili ilúziu, že sa sociálna a ekonomická situácia ľudí žijúcich v Grécku zlepší. Nová vláda SYRIZA-ANEL však 20. februára podpísala konformnú dohodu s Euroskupinou a urobila niekoľko veľkých ale viac-menej prázdnych gest.

V tomto kontexte je úloha novej vlády úplne jasná: slúžiť lokálnemu a medzinárodnému kapitálu, znižovať hodnotu práce, potláčať sociálne napätie a akýkoľvek odpor voči modernému barbarstvu,“ píše sa v liste podpísanom: „Okupovaná univerzita v Aténach“. Dostanete ho do ruky, keď sa vedľa nej prejdete. Vo vnútri si môžete vypiť svoje pivo, zatancovať na punk-rockovú muziku, umyť zuby a v prípade núdze aj prenocovať.

„Takže uvidíme.“ Jedno je isté, kým napr. v Španielsku už preventívne ilegalizovali okupáciu verejných priestranstiev alebo akékoľvek nahrávanie policajtov pri ich styku s aktivistami (také zábery sa teda nesmú použiť ako dôkaz porušovania ľudských práv, nech sa deje čokoľvek), v Grécku vládne určitý duch slobody.

A to, paradoxne, zatiaľ aj napriek desiatkam obrnených vozidiel a ťažkoodencov zhromaždených okolo aténskej univerzity. Je však otázka času a úmyslov jednej aj druhej strany, ako táto okupácia dopadne. Univerzita je symbolom slobody a vzdelanosti a práve preto je strategickým miestom. Tá aténska patrí dokonca medzi najčastejšie fotografované budovy.

Pred piatimi rokmi bola podobným spôsobom niekoľko mesiacov obsadená Univerzita vo Viedni. Tam sa protest nakoniec rozplynul pokojne. Politický kontext, sociálne napätie a dôvody demoštrantov v Rakúsku a Grécku sa však nedajú porovnať.

Práve mi prišla sms-ka. Vyzerá to tak, že do univerzity dnes večer vtrhnú policajti.

Teraz najčítanejšie