Denník N

Andrej Danko už premiérom nebude, odvaha fašistov sa končí, keď príde polícia. A čo na to Richard Sulík?

Ústrednou témou bolo otváranie listov, ale skutočný škandál sa odohral niekde inde. V Nitre.

  • Andrej Danko na medzinárodnej konferencii v Bratislave vyhlásil, že tu si nemôže dovoliť ten „pôžitok“, keď vypína v parlamente opozíciu po uplynutí časového limitu na vystúpenie.
  • Štát si v kauze nástenkového tendra nenárokoval škodu za 3,6 milióna eur. Zodpovedný vedúci právneho odboru k tomu nepovedal nič, ministerka nevidí dôvod na jeho odvolanie.
  • Premiér Fico sa chce pozrieť na mimovládne organizácie.
Bývalý minister sa zamyslel.

Hviezdou uplynulého týždňa sa opäť stal Andrej Danko: najprv navrhol, aby strany mali minimálny počet členov, a potom vyšlo najavo, že v parlamente otvárajú listy poslancom. Čiže ho Milan Krajniak prirovnal ku gestapu a Igor Matovič sa rozplakal.

Matoviča tiež opäť prešetrovali kvôli daniam, hoci ho polícia prešetrovala aj predtým. To však koaličných politikov neodradilo od toho, aby na verejnosti operovali údajmi, ktoré mohli získať jedine nezákonne.

A mnohí ľudia sa pýtali, čo je toto za svet, keď zrazu držia palce Matovičovi.

A Dankov kancelár 7. apríla povedal, že listy poslancom kontrolujú, a 26. apríla povedal, že ich nekontrolujú. No a keďže Andrej Danko radšej ako vždy nepovedal nič, z listov sa stali nové výložky a z neho sa už nikdy nestane premiér, hoci sa to ešte nedávno zdalo možné.

Celé sa to skončilo tak, že listy, ktoré nečítali, ale čítali, nakoniec teda čítať nebudú. A takto vyzerala zásadná téma ostatného týždňa.

Aj bývalá podpredsedníčka parlamentu sa zamyslela. Relatívne.

Omnoho väčší problém, ktorý by v inej krajine bol obrovským škandálom, sa však nenápadne odohral v Nitre.

Pán, ktorý bol zhodou okolností bývalým vojakom, tam v blízkosti kasární videl, ako neznámej panej z neznámeho auta vypadli neznáme spisy. Keď sa im bližšie prizrel, zistil, že sú to tajné materiály o raketových systémoch.

Bohužiaľ, pani už bola preč a značku auta si nezapamätal, tak sa materiály rozhodol odovzdať na vojenskej polícii. Tam ho však odmietli, a tak pán, bývalý vojak vedomý si postupov a citlivosti toho, čo má v rukách, materiály poslal Markíze.

S poznámkou, že ide o materiály nevhodné na zverejnenie. Presne tak.

No a keď si túto oficiálnu verziu vypočuli ľudia, hovorili, že to celé nedáva žiaden zmysel. Tvrdili, že ide o diskreditáciu jedného z mála generálov, ktorý ešte Slovensko vidí v NATO, niektorí si tiež spomenuli na zbrane, ktoré zmizli pred niekoľkými týždňami. No a najväčší pesimisti pomysleli na ozbrojené jednotky, ktoré pobehujú po horách a získavajú podporu v polícii aj armáde, a viac im treba nebolo.

Všetci sa však zhodli v tom, že armáda je v rozklade, nedokáže brániť ani samu seba, a to je práve teraz mimoriadne zlá správa.

Začal sa šíriť názor, že poslanec Mazurek nemôže za to, aký je.

Fašisti oznámili plán zakázať používanie detí v reklamách a vzápätí ich v reklame použili, keď detskému folklórnemu súboru Úľanček darovali „takmer 1500 eur“. Tiež ich začali stíhať.

Prišli totiž po poslancov Mizíka a Mazureka a Mizíka to zložilo. Ukázalo sa, že fašisti síce majú odvahu nadávať ostatným do Židov a kričať po arabských ženách, ale tá istá odvaha sa okamžite končí, keď po nich príde polícia.

Ľudia sa tešili, ale Richard Sulík povedal, že Smer chce znemožniť budúcu pravicovú vládu a týmto spôsobom dvíha fašistom percentá, pretože keď polícia proti nim zasiahne, bude ich voliť viac ľudí.

A ľudia boli radi, že im to vysvetlil. Mrzelo ich len, že nepovedal, ako teda proti fašistom bojovať, ak nie tak, že ich budeme stíhať, keď porušujú zákony. Namiesto toho v rozhovore povedal, že ak by tu žili samí homosexuáli, do jednej generácie by sme vyhynuli.

A bol to ten Richard Sulík, ktorý bol kedysi liberál a teraz sa v prieskume pýtal, či je Kotleba fašista. A tiež to bol ten Richard Sulík, o ktorom pesimisti hovorili, že sa vidí ako premiér vlády s tichou podporou fašistov. No a líder fašistov povedal, že Slovenskú republiku ovládol fašistický režim, ktorý sa neštíti zneužiť silové zložky štátu na potlačenie skutočnej opozície.

Tak sa skončil týždeň, keď pokračoval pád bývalého budúceho premiéra Andreja Danka a začali stíhať fašistov. A ľudia sa tešili, že polícia konečne niečo robí, ale len dovtedy, kým si neuvedomili, koho budú voliť tí, ktorí už nebudú voliť Danka.

Do toho všetkého totiž vyšiel prieskum, v ktorom sa fašisti definitívne osamostatnili na treťom mieste. A to sa ešte povrávalo, že voliči fašistov v prieskumoch zamlčujú, koho budú naozaj voliť.

Radi ma môžete mať tu.

Teraz najčítanejšie