Denník N

Andrej Kiska. Dobrý anjel, rodiaci sa štátnik.

Andrej Kiska zatiaľ bez najmenších pochybností plní nádeje, ktoré do neho vkladali jeho voliči pred 2 rokmi a sľuby, ktorými sa voči nim zaviazal. Začnem tým jednoduchším. Zaviazal sa, že každý plat prezidenta rozdá ľuďom v núdzi. Stalo sa. Každý mesiac rozdeľuje prezidentský príjem medzi chorých a chudobných. „No a čo?“ – počujem reakcie niektorých krčmových mudrlantov. „Veď má z čoho, tak nech dá! Chýbať mu to nebude!“ Iste, moji milí tlčhubovia. Chýbať mu to nebude. Ale iní majú omnoho, omnoho viac, ako on a nedajú ani všivavý cent! Možno je to tým, že všetko čo má, si musel oddrieť a vaši odroni to ukradli. Napríklad cez DPH, alebo eurofondy.

Dnešným prejavom o stave republiky, sa prezident Andrej Kiska zase posunul bližšie k méte štátnika. Zrozumiteľne, racionálne a bez emócií popísal stav, ktorý vládne v tejto krajine. V krajine, ktorej časť populácie, vrátane niektorých politikov si namýšľa, že žije v republike Pupok sveta. V republike, ktorá vďaka ním samotným hýbe kolesom dejín a zemskou osou…. Pritom pravda je útrpne odlišná. Prepadáme sa vďaka nedôveryhodnosti konania našich politických elít stále nižšie a nižšie v medzinárodnom rebríčku vplyvných krajín. Je pochopiteľné, ža ak na „domácom ihrisku“ robia zo všetkých, opakujem všetkých utečencov vrahov, zabijakov, teroristov, či minimálne ekonomických parazitov, z ktorých s výnimkou zopár desiatok nešťastníkov neprijmeme ani nohu a potom náš kandidát na predsedu OSN pri verejnom vypočutí v pléne tejto organizácie vyhlási, že utečeneckú krízu treba riešiť globálne a celosvetovo, musí našu krajinu normálne uvažujúca časť sveta pokladať za štát, ktorý riadia politickí schizofrenici.

Štátnikom sa politik nestáva vtedy, ak sa za neho sám vyhlási. Nestáva sa ním ani vtedy, keď „ohuruje“ voličov nahlúplymi frázami a opileckými bonmotmi. Nestáva sa ním dokonca ani vtedy, keď svetu veľkohubo oznámi : Som štátnik!

Stáva sa ním vtedy, keď to svet skromne oznámi jemu.

Andrej Kiska, s ohĺadom na jeho postoje v nedávnej minulosti a s ohľadom na jeho postoje a konanie v súčasnosti, má saganovsky našliapnuté, aby sa štátnikom stal.

Ťažko sa dá prepokladať, že bude z neho nový Tomáš Garrique Masaryk.

Ale na nového Lecha Walesu mu to pri tomto tempe kĺudne vydá.

Teraz najčítanejšie