Denník N

Ani jedno, ani druhé

„A čo tak priniesť nejakú obetu?“

Žalúzie detailne zatiahnuté, okno otvorené len na vyklápačku, ale výsledok je aj tak nanič. Slnečné lúče sa od skorého rána opierajú do okien poriadnou silou, v kuchyni je horúco. Martina sa tam už poriadnu chvíľku zvŕta, len keby nebolo tak teplo. Na sporáku je postavených niekoľko hrncov a vychádza z nich para, postaviť sa do ich blízkosti je hotovou katastrofou, také malé peklo.

Z detskej izby sa ozýva veselý džavot, Pavol sa dnes venuje malému. Miestnosť je plná skladačiek rozličných tvarov a tatino popúšťa uzdu svojej fantázii, táto činnosť mu skutočne ide. Pod jeho rukami z maličkých kociek vznikajú nádherné výtvory, autíčka, lietadlá, práve teraz predvádza vysoký žeriav. Už dávno premýšľala, že by to chcelo nejakú výstavu, mal by čo ukázať. Popri úvahách o manželových výtvoroch sedí za stolom a čistí zeleninu, ani nepostrehla, že sa jej polovička objavila v kuchyni. „Dnes by to chcelo spoločný výlet, čo povieš na nejakú akciu popoludní?“ Zodvihne oči od rozpolenej papriky a chvíľku váha. „No neviem, pre mňa je príliš horúco, oči mám zapálené a z nosa mi tečie.“ Pavol sa skloní a jemne ju pobozká na krk: „A čo tak priniesť nejakú obetu?“ Debata skončila, malý sa dožaduje tatinovej pozornosti.

Lečo sa už pomaly dostáva do varu, keď si všimne, že sa akosi zamračilo. Zareaguje pohotovo, rýchlo otvorí okno dokorán, hneď je to o kúsok lepšie. Po chvíľke sa schytí silný vietor a ulicu pokropia veľké dažďové kvapky. „Zlato, z výletu nič nebude, začalo pršať,“ oznamuje smerom do izby. Pavol sa zodvihne a prejde k otvorenému oknu. „No nič, aspoň tvojej alergii sa uľaví.“ Martina sa usmeje: „Veď vieš ako je to so mnou, ani pele, ani plesne.“ Chápavý pohľad manžela hovorí za všetko: „Alergia je tvrdý boj.“

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.