Denník N

Anthropoid: Československo sa nebojí

Prvá slovenská kritika historického filmu Anthropoid v predvečer jeho slovenskej premiéry. Strhujúce filmové umenie režiséra zachytáva nadčasový príbeh bezhraničnej lásky ku krajine.

Co-author: Gabriela Bereghazyova

antro

Cillian Murphy ako Jozef Gabčík, Jamie Dornan ako Jan Kubiš (Zdroj: Variety.com)

Píše sa rok 1942 a Európa sa zmieta v najväčšom ozbrojenom konflikte v histórii. V centre diania stojí Československo. Krajina v srdci Európy je v železnom zovretí nacistického Nemecka. Dráma Anthropoid dokumentuje vyvrcholenie československého odporu voči okupujúcej veľmoci – atentát na Reinharda Heydricha. Hitlerova pravá ruka a architekt holokaustu  bol zastrelený v Prahe v máji 1942. Bol to vôbec prvý atentát na vysokopostaveného nacistického funkcionára.

Anthropoid (2016)

Réžia:  Sean Ellis

Scenár: Sean Ellis, Anthony Frewin

Účinkujú:  Jamie Dornan, Cillian Murphy, Brian Caspe

štyri roky pred touto pamatnou udalostou bolo Československo slepo odovzdané Hitlerovi v zúfalom pokuse o odvrátenie  ďalšej vojny na starom kontinente. ‚Mníchovská zrada‘ však nijako nepomohla vojnu zastaviť. A tak, v najtemnejšej chvíli éry, bola do hĺbok nacistického teritória padákmi spustená jednotka  československých vojakov vycvičených v Británii.  Tím má za úlohu vykonať poverenie československej exilovej vlády v Londýne.

Akcia zasiahla priamo do srdca zdanlivo nepremožiteľnej Tretej ríše. Bol to prvý a posledný atentát na vysokého nacistického predstaviteľa, ktorý odhalil slabosť Hitlerovho kráľovstva. Prekvapivo  režisér stavia do centra udalostí muža pochádzajúceho z mierumilovného „holubičieho“ národa, Slováka Jozefa Gabčíka. Slováci v histórii často vystupujú ako druhé husle dominantných Čechov. Tento film však stavia Slováka do úlohy strojcu činu herkulovskej odvahy. Atentátom sa však príbeh nekončí.

Šokovaná Tretia ríša nariaďuje represálie v dozvukoch operácie Anthropoid. Nacisti začínajú s bezohľadnými exekúciami tisícok nevinných Čechoslovákov. Masaker v Lidiciach, ktoré boli mylne spojené s konšpiráciou, ukazuje rozsah neľútostnosti nemeckej pomsty. Muži a chlapci boli zastrelení, ženy a deti deportované do táborov. Zvyšky dediny boli zrovnané so zemou.

Atentát na Heydricha zmenil smerovanie vojny. Až po ňom si Spojenci uvedomili nevyhnutnosť vojenského zákroku proti Hitlerovi. Pod vedením Churchilla sa zdvihla nová neústupná medzinárodná koalícia. Mníchovská dohoda bola vyhlásená za neplatnú. Európa vstúpila do absolútnej vojny.

fem

Na pozadí dramatických udalostí sa odvíjajú dva príbehy lásky dusené bezcitnou vojnou. Strhujúce filmové umenie režiséra filmu Anthropoid zachytáva nadčasový príbeh bezhraničnej lásky ku krajine. Je to láska, ktorá obetuje všetko, vrátane lásky k žene.

Prepracované detaily zachytávajú esenciu nevinného národa chyteného do pasce neľudskej vojny.  Stojac osamotene zoči voči neporaziteľnému nacistickému režimu, hŕstka statočných riskovala všetko na záchranu Československa. Film oslavuje odvahu obyčajných ľudí zabudnutých dejinami. Ľudí, ktorí sa hrdinsky postavili proti teroru a strachu.  Bez vidiny konca, bez záruky úspechu, bez únikovej stratégie. Konali podľa toho, čo cítili, že bolo správne. Za toto boli pripravení položiť životy. Ich činy prehovorili jasne a zreteľne: „Československo sa nebojí“. Toto precítené spracovanie československej histórie vedie divákov na dôvernú cestu do srdca a mysle uväzneného národa. Hudba podčiarkuje vážny a hlboký odkaz pre 21. storočie. Ticho obecenstva na konci hovorí za všetko.

Začiatok tretieho milénia prináša obnovenie medzinárodného napätia. Geopolitické konflikty sa vyostrujú. Európa  sa opäť raz nachádza uprostred nepokojov. Anthropoid by nemal uniknúť pozornosti. Nemal by byť braný na ľahkú váhu. Tento film vás prijme myslieť, cítiť, ale hlavne reflektovať. Aby sme nezabudli na bolestné lekcie minulosti. Aby sa história neopakovala.

antro

Teraz najčítanejšie

Zuzana Palovic

Mojou vášňou je objavovať. Nadväzovať kontakt s novými kultúrami a ľuďmi si užívam najviac na svete. Naša planéta je malá a ja milujem keď mi to život pripomenie. Rodená Bratislavčanka, vyrastala som v Kanade, no Slovensko je pre mňa spojené s domovom. Som dieťa emigrantov, strávila som väčšinu života znovunapájaním sa na moju rodnú zem. Som srdcom cestovateľka a venujem sa akademickému výskumu ľudskej migrácie. Mojím objektom záujmu je ľudská transformácia a kolektívna premena. Tento blog je venovaný tým, ktorí odišli, podstúpili premenu a vrátili sa, aby zdieľali svoje príbehy so Slovenskom.