Denník N

Antinobelova cena za ekonómiu: Objatia krokodíla a stávky

Antinobelova cena je paródia na skutočné Nobelove ceny. Aj toho roku, bolo ako každý rok veselo. Udeľuje sa na základe princípu za úspechy vo vede, ktoré nás nútia najprv sa zasmiať a potom zamyslieť sa (first make people laugh, and then make them think).

Antinobelova cena sa udeľuje dvojmesačníkom  Anály nepravdepodobných výskumov (Annals of Improbable Research), ktorý založil Marc Abrahams. Cena vznikla v roku 1991.

Cena a aj časopis sú paródiou na vedu. Časopis uverejnil „vedecké články“ na tému komparácia jabĺk a pomarančov, o tom, že štát Kansas je plochejší ako palacinka, alebo či mačka vždy padá na labky. Cenu za ekonómiu v tomto roku získali Matthew J. Rockloff a Nancy Greer za výskum toho, ako kontakt so živým krokodílom ovplyvňuje sklon človeka k hazardným hrám. „Vedecký“ experiment prebiehal na krokodílej farme v Austrálii. Účastníkmi bolo 62 mužov a 41 žien. Objali krokodíla, ktorý mal zaviazanú papuľu a potom sa posadili za hracie automaty. Výskum zverejnil  vedecký  časopis Journal of Gambling Games vydavateľstva Springer. Autori skúmali vplyv emócií z objatia krokodíla na sklon k hazardu. Niektorí hráči chápali emocionálne vzrušenie ako pocit približujúceho sa víťazstva.

 

Teraz najčítanejšie

Vladimír Bačišin

Ekonóm, zaujímam sa o najnovšie teórie a výskumy doma a v zahraničí. Mám vlastnú firmu, ktorá sa zaoberá výskumami.