Denník N

Antisemitizmus fašistov a boľševikov. Zn. Ľahko a rýchlo.

Falošné obvinenie je falošné.

Chcem sa najskôr poďakovať všetkým, ktorí mi v posledných dňoch vyjadrili podporu. Cením si to.

Toto vlákno sa stále nachádza online.  Obsahuje urážky  a vyslovené lži o mne a mnohých ďalších ľuďoch. Práve mi prišla notifikácia, že skupina Jozef Tiso, katolícky kňaz a prvý slovenský prezident, neporušuje pravidlá Facebooku. Tlieskam, FB, ide vám to. Podobne v prípade Marian Kotleba je fašista zatiaľ Facebook problém nenašiel a odporučil mi, aby som porozprávala s niekým, komu dôverujem.

Dobre, keď to inakšie nepôjde, zastavím sa na polícii a otestujem kvalitu našich zákonov (zopár screenshotov mám a ako povedal izraelský veľvyslanec – zákony máme, len ich treba využívať).  Dáma a páni, skúste sa ešte raz zamyslieť, či je toto potrebné. Okrem toho, že na takéto výpady máme zopár paragrafov, na tejto téme sa veľmi radi priživia aj kotlebovci. Keď mažete, blokujete a paušálne ľudí označujete za antisemitov, fašistov a boľševikov, komu to prospeje?

Nečakám, že sa nám ospravedlníte, ale aspoň túto hanbu stiahnite.

Toto sa ťažko komentuje – nezvyknem bežne písať ani hovoriť, že Izrael je fašistický štát. Ani podporovateľov Izraela nezvyknem označovať ako fašistov (príliš by mi to pripomínalo spôsoby ruskej propagandy). Naša krátka debata sa k otázke Izrael – fašistický štát? nestihla dostať. Z môjho pohľadu tam ani nesmerovala. Môj názor je ten, že niektoré izraelské strany (napr. vládna strana Židovský domov) sa v pohode dajú charakterizovať ako fašistické.

Admini tiež tvrdia, že šírim teroristickú agendu Hamasu – rozumej iniciatívu BDS za uvalenie sankcii na Izrael za vojnové zločiny a apartheid.

 

V skratke, BDS (bojkot, zrušenie investícii, sankcie) je to, čo ako-tak uplatňujeme napr. voči Rusku za ilegálnu anexiu Krymu. Cieľom palestínskej BDS výzvy je vytvoriť tlak na Izrael, aby ukončil okupáciu, zrovnoprávnil arabských občanov v Izraeli a umožnil palestínskym utečencom návrat.

Do médii unikla izraelská správa o postupe proti BDS – celé znenie je len tu.

Správa má zhruba 35 strán, zvládnete ju prečítať za pár minút. Oplatí sa. Konštatuje sa napríklad, že Izrael nemá odpoveď na otázky o porušovaní práv a diskriminácii Palestínčanov. Medzi dôvody zhoršujúceho sa obrazu Izraela vo svete patrí pokračujúca okupácia, kolaps „dvojštátneho riešenia“ a rokovaní s Palestínčanmi, opakované vojenské kampane v Gaze. Čím ďalej, tým viac je Izrael spájaný s krajnou pravicou. Autori vyhodnotili, že zásadný obrat vo vnímaní Izraela nastal v roku 2010 po útoku na flotilu smerujúcu do Gazy. Odvtedy sa výdavky na PR proizraelských organizácii zvýšili 20-násobne, no nepriniesli želaný efekt, teda ukončenie bojkotu. Stále silnejší je tzv. tichý bojkot (napr. firmy alebo umelci sa vyhýbajú Izraelu bez toho, aby verejne podporili bojkot).

Na strane 26 správa odporúča rozdeliť a prispôsobiť proizraelskú „odpoveď“ podľa toho, komu je adresovaná.

Iniciátorov „delegitimizácie“ Izraela treba oddeliť od iných skupín a zaobchádzať s nimi nekompromisne (verejne alebo tajne).
Tvrdých i miernych kritikov má izraelská propaganda intelektuálne potrápiť.
A tých, ktorí stoja mimo a (ešte) názor na Izrael nemajú, sa má najskôr pokúsiť získať na svoju stranu.

Ako riešiť situáciu Palestínčanov, správa nehovorí. Odporúča však, aby sa proizraelské organizácie viac snažili Izrael spájať s pozitívnymi hodnotami (kultúra, technológie atď.). Myslite na to, keď dnes pôjdete na Noc literatúry alebo na festival Nová dráma.

Z vlastnej skúsenosti viem, že hlavným cieľom izraelskej diplomacie je umlčanie kritiky a odklonenie pozornosti iným smerom. Izraelskí vládni predstavitelia vám budú hodinu rozprávať o cherry paradajkách, no keď chcete vedieť, či pokladajú Západný breh za okupované územie, začnú radšej o Sýrii. Prípadne o vás povedia, že ste sexuálni devianti alebo antisemiti a otrasní ľudia.

Na Facebooku ma zaujalo ešte toto – „skupinka“ (ktorej som údajne členkou?) napadla Juraja Smatanu. Poprosila som ho s týmto obrázkom a krátkym komentárom o vyjadrenie – nevedel, o čo ide. Predpokladám, že ak by ho „napadla“ organizovaná „skupinka“ antisemitov, fašistov a neoboľševikov, pamätal by si to.

Podobne som medzi komentármi adminov zachytila (printscreen asi nemám): to sú tí, čo napadli ministerku Žitňanskú.

Nuž, opäť vec, ktorá sa nestala.
Ja osobne som podpísala petíciu za zrušenie návštevy izraelskej ministerky Ajelet Šaked na Slovensku. Po tom, čo u nás bola a stretla sa aj s ministerkou Žitňanskou, napísala som o tom blog. Kamil Kandalaft sa zúčastnil diskusie o extrémizme, kde bola naša ministerka prítomná. Keď sa po diskusii pred budovou vyskytla príležitosť, spýtal sa jej, prečo sa stretla s političkou, ktorá podporuje genocídu Palestínčanov.

Vymyslené obvinenia z antisemitizmu izraelská vláda používa rada a často a to aj proti židom. V minulých rokoch týmto bola zasiahnutá napríklad Labouristická strana v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska®. Príliš vidieť, že uspokojivé odpovede izraelským predstaviteľom chýbajú, spoliehajú sa teda na spochybnenie kritikov.

Včera som chvíľu diskutovala s dvoma Izraelčanmi. Krajne ľavicovou antisemitkou ma nazvali až v druhom komentári. Debatku sme skončili, keď mi začali vysvetľovať fungovanie blízkovýchodnej mentality a to, že Arabi rozumejú len sile a násiliu. No ešte predtým som načrtla 3 možné scenára vývoja, ktoré vidím v de facto jednom štáte:
1. Apartheid – dnešný stav (dlhodobo neudržateľný o.i. pre silnejúcu izoláciu)

2. Rozsiahle etnické čistky („transfer“ Palestínčanov/arabských občanov Izraela do Jordánska alebo inej krajiny)

3. Koniec okupácie a zrovnoprávnenie

Ako najlepšia možnosť mi vychádza zrovnoprávnenie všetkých obyvateľov. To podporujem a aj naďalej budem.

 

 

Teraz najčítanejšie