Denník N

Apel generácie Y

Generačná výmena. Pojem, ktorý sa preberá pridlho. Všetci sa ním oháňajú, avšak nikto nekoná reálne. Nikto nedáva našej mladej generácii Y priestor. Je potrebné v spoločnosti túto tému rozoberať, apel je potrebný.

hipsterkovia_2

Ako sme sa tak s kamarátom dnes na pive rozprávali o politike a podobných témach, od vedľajšieho stola sa k nám ozval pán. Jeho slová ma vlastne prinútili napísať tieto riadky. Povedal:„Preberáte veci, ktorým nerozumiete. Ste ešte mladí a ste neskúsení. Hovoríte o generačnej obmene, avšak nemáte reálne na to, aby ste niečo viedli. To už vôbec nie politické veci. To by sme dopadli.“

Áno, sme to my. Generácia Y, narodená v deväťdesiatych rokoch minulého storočia a taktiež tisícročia. Nezažili sme vojny, nezažili sme socializmus. Avšak našou prvou výhodou je nastavenie a informatizácia dnešnej spoločnosti. Elektronika je všade. A my ju nielen vieme ovládať, my ňou žijeme. Samozrejme je to niekedy na väčšiu škodu, ako na úžitok, najmä keď vidíte ľudí, ktorí sedia niekde von a namiesto toho, aby sa spolu rozprávali sú radšej na svojich iphonoch. Áno, priznávam, choré. Avšak to, že elektroniku ovládame má určite aj nesmierne výhody.

Avšak, čo je našou výhodou oproti starším a predchádzajúcim generáciám? Je to jednoduché.

Naša generácia nezažila vojnu, nenamietam, nevieme aké je to strachovať sa o svoj život v dôsledku vojnových konfliktov. Naša generácia v týchto končinách nie. Máme obrovské možnosti. Čo sa týka cestovania, s tým spojenou problematikou učenia sa nových jazykov, širšie možnosti v oblasti výberu škôl a množstvo iných výhod dnešnej spoločnosti. Ale čo robí našu generáciu tou, ktorá by mala prebrať opraty a riadenie spoločnosti je naša angažovanosť. Náš optimizmus a entuziazmus.

V priebehu posledných dvoch rokov som spoznal veľké množstvo mladých ľudí. Títo ľudia neboli vymletí. Neboli neinfnormovanými. Mali prehľad o tom čo sa deje v spoločnosti. Mali politický prehľad. Mladí ľudia, tá často kritizovaná generácia Y je angažovaná. Rada mení spoločnosť k lepšiemu. Má výborné nápady, ktoré množstvo mladých ľudí aj zrealizuje.

Generácia Y chce meniť spoločnosť k lepšiemu. Naše nadšenie pre tvorbu nových vecí je obrovské. Len nás treba počúvať. Nie všetko, čo povieme je somarina. Nie všetko, čo povieme je hlúposť. Nie všetko je hlúposťou preto, že nemáme skúsenosti. Tá predchádzajúca generácia nám odopiera neposkytnutím dostatočného priestoru možnosť na sebarealizovanie sa. Na zlepšovanie spoločnosti. Neposkytujete nám priestor, lebo sme (vraj) neskúsení a pochybíme.

Avšak, na to, aby sme nabrali skúsenosti potrebujeme chybiť. Potrebujeme robiť chyby a potrebujeme sa na nich učiť. Na chybách sa naučíme čo zlepšiť. Čo zdokonaliť. Čo neopakovať.

Okrem toho, že máme obrovské množstvo výborných nápadov máme väčšie morálne zásady. Istý známy majiteľ IT spoločnosti, za ktorou prišiel človek z vedenia štátu, kde im ponúkol vyhrať tender to odmietol. A to nie je len on. Máme väčšie morálne hodnoty.

Máme nápady, máme entuziazmus, máme morálne hodnoty, nemáme skúsenosti. Skostnatený je už tento štát pridlho. Myslím si, že nastal pravý čas, aby mladí ukázali, čo v nich je. Aby generácia Y ukázala na čo má. Za ten pokus to stojí.

 

Teraz najčítanejšie