Denník N

Apple Music vs. Spotify

Porovnanie dvoch veľkých hráčov na poli hudobných streamovacích služieb z pohľadu každodenného používania.

Hneď na začiatok by som rád povedal, že toto porovnanie alebo recenzia ak chcete nie je technického charakteru (aj napriek môjmu IT background). Jedná sa o porovanie hudobných streamovacích služieb z pohľadu každodenného používania a ich plusy a mínusy konkurenčných features (čítaj fíčrs) t.j. funkcionalít. Aby som bol úplne úprimný a možno zvýšil dôveryhodnosť tohto článku, tak musím povedať, že som Apple ovečka čo znamená, že som fanúšik ich produktov a niektoré iZariadenia aj vlastním. Môj názor je teda ovplyvnený očakávaniami a minulými skúsenosťami s danou značkou.

Hlavný rozdiel medzi týmito službami je v organizácii vašej hudobnej knižnice. Kým Apple Music je organizovaná na obraz iTunes, čiže máte 3 hlavné pohľady, Artists, Albums a Songs, Spotify je zameraný viac na playlisty, či už verejné alebo vaše súkromné. Rád by som podotkol, že porovnávanie prebehlo na mobilnej verzii a užívateľské prostredie je odlišné pre desktop/web verziu. Samozrejme aj v Spotify je možnosť prezerať si vašu hudbu cez Artists, Albums a Songs, ale v základnej ponuke je na prvom mieste Playlists. Tu nastáva hneď prvý problém s Apple Music. Ak totiž máte v ľubovoľnom playliste hudobníka, ktorého ste pred tým vo vašej knižnici nemali, pribudne jeho ikonka, alebo tzv. thumbnail v tomto zozname. Znie to ako fajn vec, ale po veľmi krátkom čase sa stane UI maximálne neprehľadné, čo sa prejaví hlavne v ďalšom bode porovnávania. V Spotify pribudne hudobník len ak ho začnete odoberať(alebo viac internacionálne follow-ovať). Zatiaľ teda Apple Music 0:1 Spotify.

K tejto organizácii sa viaže ďalší problém a to zoznam offline hudby, teda hudby, ktorú máte stiahnutú v mobile. Apple Music síce ponúka grafickú reprezentáciu stiahnutej hudby malou ikonkou v rohu thumbnail daného hudobníka, albumu, pesničky alebo playlistu, ale…teraz to začne byť mierne komplikované…pokiaľ daný album alebo playlist neotvoríte, neviete ktoré pesničky sú reálne stiahnuté, keďže ikonka, ktorá to zobrazuje je zobrazená aj na playliste, ktorý obsahuje 30 pesničiek ale len 5 z toho máte stiahnutých (buď od daného hudobníka cez album alebo manuálne vyklikané). Opäť je tu ale jeden problém. Ak ste si danú pesničku stiahli cez zobrazenie albumu a máte túto pesničku aj v playliste (kde ju tiež zobrazuje ako stiahnutú) a z playlistu odstránite jej offline status, v albume bude stále stiahnutá na offline počúvanie. Čiže platí pravidlo, z rovnakého miesta ako si pesničku stiahol ju musíš aj vymazať a z toho vyplýva veľmi neprehľadný zoznam offline hudby. Pri Spotify je zelené „svetielko“ pri playliste alebo albume až vtedy, ak je stiahnutý celý a jeho UI je na to uspôsobené, takže vždy viete čo máte alebo nemáte stiahnuté. Uff, dúfam, že sme sa pochopili. Každopádne Apple Music 0:2 Spotify

Offline hudba má na Apple Music ešte jedného chrobáka (čiže chybu, alebo neočakávané správanie), po anglicky bug. Ja do práce chodím metrom, to znamená, že bez offline hudby sa nezaobídem. Z nejakého mne neznámeho dôvodu sa hudba v Apple Music, ktorá je stiahnutá, pauzne, ak: 1. stratíte signál 2. obnoví sa signál 3. zmení sa rýchlosť mobilného pripojenia (napr. 3G -> LTE) alebo 4. príde vám notifikácia. Tento chrobák sa neprejavoval vždy, ale mojím odhadom asi 70% času. Aktualizované skóre Apple Music 0:3 Spotify.

Pred nasledujúcim bodom musím dodať, že subjektívne Apple Music disponuje menším objemom/množstvom hudby (ktorú ja počúvam) ako Spotify. Ak by to niekoho zaujímalo, jedná sa o djent, metalcore a deathcore. Čo som si ale všimol bol ešte fakt, že iTunes obsahuje viac hudby ako Apple Music (!?). Toto sa možno zmení v budúcnosti, ale stav, v ktorom som testoval bol takýto.

Ďalším porovnaním je teda záložka „For You“ pre Apple Music a „Discover Weekly“ pre Spotify. Obe fungujú veľmi podobne a navrhujú vám hudbu, podľa histórie toho, čo ste počúvali. Rozdiel spočíva v tom, že Apple Music sa vám snaží každý, prípadne každý druhý deň nanútiť niekoľko playlistov, prípadne albumov a Spotify ponúkne každý pondelok 30 pesničiek, ktoré sa každý týždeň zmenia. Problémom Apple Music je práve množstvo hudby, ktoré vám ponúka a teda záložka „For You“ začne byť ani nie za 2 mesiace používania služby príliš repetetívna a nič nové v nej už nenájdete. „Discover Weekly“ je až desivo presný a „vie“ čo mám rád. Aj keď večer s priateľkou počúvame pri večeri „Feel Good Indie Rock“ a cez víkend „Chill Out Weekend“, Spotify ako keby naozaj vedel, že to nie je môj  štýl a každý pondelok mi „Discover Weekly“ naplní metalom. Takže Apple Music 0:4 Spotify.

Funkcia „Radio Based On“, ktorou disponujú obe služby, na Apple Music proste nefunguje aj napriek tomu, že v kontextovom menu táto možnosť existuje. Je to opäť funkcionalita, ktorá sa zrejme v budúcnosti opraví, ale ale je proste ale. Na Spotify je táto možnosť pri hudobníkovi, albume, pesničke alebo playliste a funguje. Apple Music 0:5 Spotify.

Neprehľadnosť UI Apple Music sa ešte prehĺbila keď som zistil, že pokiaľ máte od hudobníka stiahnuté viac ako dva albumy na offline počúvanie, možnosť „Shuffle Artist“ (náhodné prehrávanie pesničiek) sa proste stratí. K tomuto by som mohol opäť dodať, že sa to možno v budúcnosti opraví, dodám ale iba Apple Music 0:6 Spotify.

K tomu istému bodu by som ešte mohol pridať chrobáka so zobrazovaním „Latest Release“, čiže najnovším vydaným albumom od hudobníka, ktorý v Apple Music nie je vždy reálne najnovší album aj keď sa na stránke daného hudobníka nachádza. Miera sklamania z Apple Music ale narastá a preto mi spôsobuje radosť udelovať body Spotify, takže Apple Music 0:7 Spotify.

Stream hudby je pre streamovacie hudobné služby asi najdôležitejší parameter. Na kvalitu hudby si potrpím, ale rovnako chcem, aby pesnička začala hrať keď kliknem na play. Neviem, či to opäť Apple Music bude ešte opravovať, ale od kliknutia na pesničku po jej odposluch to bývajú rádovo sekundy (3-5) a občas sa stávalo pri dlhšom počúvaní (napr. cez víkend, kedy mi ide hudba od rána až do večera), že sa stream „pokazil“ a začal sekať. Počas dvoch rokov používania Spotify sa mi tento problém nikdy nestal a preto budem musieť opäť navýšiť na Apple Music 0:8 Spotify.

Ako tak pozerám na skóre, je z toho skoro brazílsko nemecký futbalový debakel až na to, že Apple nedokázal ani ten jeden gól streliť. Už na začiatku som spomínal, že som Apple ovečka a že môj názor je tým ovplyvnený. Preto aj sklamanie z tejto služby bolo o to väčšie. Chcel som nájsť nejakú výhodu Apple Music voči Spotify, ale okrem faktu, že nemáte o jednu aplikáciu v telefóne navyše, nevidím žiadny dôvod prečo by mal majiteľ iPhone-u, iPad-u, iPod-u prípadne Mac-u začať požívať Apple Music ako náhradu za Spotify. IMHO (ak stále neviete používať Google, tak je to In My Humble Opinion – Môj skromný názor je) takéhoto človeka čaká iba sklamanie. Možno všetky chyby budú odstránené a ja som bol len uvedený do omylu počas skúšobnej doby používania Apple Music. Nebol ale účel tejto skúšobnej doby presvedčiť ma, že je naozaj lepší ako Spotify? Nestalo sa tak a ja som sa radšej vrátil k hudobnej streamovacej službe, ktorá funguje, tak ako sa od nej očakáva.

Zaujímal by ma váš názor na vec, keďže som veľa zo spomínaných chrobákov rozoberal aj s inými používateľmi a vo väčšine sme sa zhodli. Takže smelo komentujte a najlepšie bez vytvárania flame war (použite už ten Google). Howk a mier s vami.

Teraz najčítanejšie