Denník N

Atraktivita ženy jej v patriarchálnej spoločnosti prináša neraz aj problémy

Patriarchálna spoloočnosť sa vyznačuje extrémnou deštruktivitou. Skvelý psychológ Erich Fromm napísal o tom unikátnu knihu, ktorá je svojho druhu najlepšou na svete. Má titul: Anatómia ľudskej deštruktivity. Keď som sa svojho času s týmto vynikajúcim humanistom a psychoanalytikom vo Švajčiarsku stretol, tak sa mi v rozhovore povedal, že ho dodatočne vždy mrzelo, že ju nenazval – Anatómia mužskej deštruktivity.

Erich vyslovil aj to, že táto kniha by sa mala stať povinným čítaním všetkých mužov na svete. Ja som dodal, že najlepšie by bolo, keby bola povinným čítaním na všetkých školách sveta.

Srbka Katarina Srečkovičová z Belehradu je úspešnou športovou žurnalistkou. Má 24 rokov a je aj mimoriadne peknou a atraktívnou ženou, s dlhymi čiernymi vlasmi, tmavými žiarivými očami a postavou modelky.

Nikdy si nemyslela, že jej krása jej môže spôsobiť aj nečakané problémy. Mladá žurnalistka sa s okamžitou platnosťou sa nesmie zúčastňovať tréningov renomovaného srbského klubu Crvena Zvezda Beograd, z ktorých robievala reportáže a rozhovory s hráčmi. Od klubu dostala zákaz vstupu. Viacerí hráči sa sťažovali, že sa cítia jej krásou rušení a nemôžu sa dostatočne koncentrovať na tréningovú prácu.
Krása teda môže mať aj celkom nečakane veľmi nepríjemné aspekty – ako to ukazuje prípad krásnej Kataríny.

Kto by si pomyslel, že tvrdí balkánski muži, známi ako silní mačovia a autoritatívni patriarchovia môžu byť takí slabí pri konfrontácii so ženskou krásou?

Je smutné a zarážajúce, že nieco také je vôbec možné. Mužská patriarchálna spoločnosť stále nevie nájsť korektný a harmonický vzťah k ženám. V princípe ich chce neustále nejakým spôsobom kontrolovať, ovládať a manipulovať len podľa svojich patriarchálnych a monoteistických predstáv.

Muž patriarchálneho razenia má veľký problém s krásou ženy, s jej senzibilitou, s jej sexualitou a predovšetkým s jej dušou, ktorá má celkom iné štruktúry ako jeho duša a ktorá je úplne iná.

Tento muž však nemá najmenší problem s tým, že neustále produkuje nové a nové zbrane a vyvoláva nové konflikty, len aby mohol tieto zbrane použiť a nimi vraždiť a upevňovať svoju moc. Najväčšia brutalita a deštruktivita takého muža sa potom prejavuje v nezmyselných vojnách, ktore neustále niekde na svete vedie. Tam potom nekontrolovateľne explodujú všetky jeho primitívne a deštruktívne pudy, keď je schopný parkaticky beztrestne ženy znásilňovať a vraždiť – vojna mu to umožňuje a dovoľuje a nezriedkavo priamo aj prikazuje.

Teraz najčítanejšie

Roman Bednar

Som spisovateľ a publicista. V SR som vydal 19 kníh a mnoho rôznych článkov, publikoval som aj v Nemecku a v iných západných krajinách. Moja literárna tvorba sa vyznačuje veľkou rôznorodosťou literárneho žánru. Na Slovensku som mal vlastnú edíciu o kozme, vyšli mi tam dva dvojdielne historické romány (téma starý Egypt a Veľká Morava), psychologický román, póezia, kniha o najväčších génioch západnej civilizácie i knihy politicko-filozofickej faktografie. Moja prvá kniha Tajomstvá a proroctvá kozmu vyšla v roku 1993. V roku 2005 som ukončil publikovanie kníh v SR dielom Kozmos, duch a vedomie. V roku 2006 som dostal veľmi atraktívnu ponuku z Južnej Ameriky (kde som ako mladý muž prežil niekoľko rokov a vybudoval si výborné kontakty i pevné priateľstvá) a od toho roku vychádzajú všetky moje ďalšie publikácie v hojnom počte už len tam. V súčasnosti vediem v Nemecku Juhoamericke tlačové centrum.