Denník N

Cesta do krajiny Avantasia – časť prvá – Svetlá duchov, svieťte nám!

K projektu/kapele Avantasia som sa dostal v rámci svojho pátrania po krásach power a symfonického metalu. Čakali ma dva očarujúce koncepčné albumy plné hviezd vtedajšej scény. Kiske, Matos, Tolkki, a zoznam bol ešte dlhší.

Ak ste chceli, alebo chcete kamarátom názorne predviesť, čo to ten power/symphonic metal vlastne je, stačí pustiť albumy Metal Opera I a II.

Dnes sú z nich už nesmrteľné klasiky.

Zdroj: tobiassammett.com

Mal to byť len dočasný projekt. Úspech ale predčil očakávania, a tak Avantasia ohlásila o niekoľko rokov svoj comeback. Trilógia albumov pod súhrnným označením Wicked Trilogy (Scarecrow, Wicked Symphony a Angel of Babylon) predstavila výrazne modernejší zvuk.

Už to nebol len klasický power/symphonic metal, ale mix starého Avantasia štýlu, stadium rocku či dokonca popu. Opäť sa tu zišla bohatá zostava hviezd metalového neba, pribudli aj legendy rockovej scény z dôb, kedy ešte rock mal „gule“ a sólovanie nebolo zločinom.

Medzitým sa z čisto štúdiového projektu stalo koncertné teleso, ktorého show sa stali vyhľadávaným artiklom.

Pred dvoma rokmi vyšiel album začínajúci tretiu „príbehovú linku“ (Metal Opera I a II boli prvá, Wicked trilogy druhá) s názvom Mystery of time.

Symfonické metalové prvky sa vrátili vo väčšej sile, Sammett ale zároveň nezabudol zakomponovať moderné rockové elementy do celkového zvuku a stvoril tak dovtedy najsilnejší album, z ktorého niekoľko songov odznelo v plnej paráde aj naživo.

Po dlhšom úvode tohto článku, ktorý je prvým zo série „Cesta do krajiny Avantasia“, sa poďme vrhnúť na najnovší kúsok v podobe albumu Ghostlights.

Titulný singel Mystery of the Bloodred Rose je už v súčasnosti dostupný nielen ako lyric video, ale dostal už aj plnohodnotný klip. Podobne ako kedysi Dying for an Angel, aj tento song sa mi dlhšie dostával pod kožu, až som ho nevedel prestať počúvať.

Mimochodom, má obrovskú šancu sa prebojovať do finále Eurovízie 2016 ako nemecký zástupca.

Druhý „highlight“ albumu nastáva hneď v ďalšej skladbe Let the Storm Descend Upon You. Podobne ako na CD Scarecrow sa Sammett rozhodol zaradiť najepickejší zásek hneď v songu č.2. Pevne dúfam, že ho uvedú aj naživo. Okrem úvodu sú na ňom najpôsobivejšie asi pred-refrén a refrén – tie Vám budú rezonovať v hlavách ešte dlho po odoznení posledných tónov.

Na zvyšku plochy sa Sammettovi podarilo namiešať naozaj rôznorodý koktejl z rocku, metalu a symfoniky. Ani na chvíľu nenudí. Speváci dokonale sadli do svojich partov a skladieb.

Vypichol by som ešte skladbu Ghostlights s Kiskom v hlavnej úlohe. Klasický Avantasia rýchlik s jeho úžasným hlasom v tandeme so Sammettom (ten to naživo vie tiež poriadne rozbaliť) Vám dodá potrebnú dávku pozitívnej energie.

Hneď v ďalšom songu Draconian Love si spravíme výlet do vôd gotického rocku tak, ako ho poznáme od Sisters of Mercy a sčasti aj Type O Negative.

Ako návrat do čias Metal Opera I a II pôsobí vypalovák Unchain the Light, kde sa opäť zaskvel Kiske.

Avantasia live, 25.04.2013, Oberhausen
Avantasia live, 25.04.2013, Oberhausen

Po singloch Mystery of the Bloodred Rose a Ghostlights som nemal príliš vysoké očakávania. Vedel som, že zlé to nebude, Sammett s Avantasiou ešte zatiaľ nezakopol a s elitnou zostavou, akú dal dokopy na tomto albume… musel by byť vrcholne neschopný, aby to nedokázal pretaviť do zážitku.

Neuspokojil sa ale len s povinnou jazdou. Dupol na plný plyn, a tak tu máme horúceho kandidáta na metalový album roka 2016, a to je ešte iba február.

Avantasiu som videl naživo dvakrát –  prvý krát ešte po vydaní The Scarecrow (zachytené aj na live DVD Flying Opera) a neskôr opäť na Masters of Rock 2013 – a vždy do bola pecka.

Dúfam, že som Vás na album Ghostlights dostatočne navnadil a vidíme sa zas pri druhej časti „Cesta do krajiny Avantasia“, v ktorej si pekne obšírne predstavíme samotný projekt/kapelu, jej albumy, skrátka jej profil.

Dovtedy si môžete hoc aj dokola púšťať nový album. Mňa zatiaľ neomzrel, a to ho posledné dni počúvam niekoľkokrát za deň.

Na záver prikladám klip k nádhernej piesni o láske z predošlého albumu. Tešilo ma a vidíme sa zas nabudúce!

 

Teraz najčítanejšie