Denník N

„Baby boomerang“

Ako súvisí politika pôrodnosti v Iráne so študentskými pochodmi na Slovensku?

Tento termín použil novinár Christopher Hitchens, aby popísal generačnú výmenu v Iráne, ktorá začala po revolúcii. Mnoho ľudí opustilo Irán kvôli teokratickému režimu a tento problém sa krajina rozhodla riešiť finančnými bonusmi pre matky ktoré majú tri a viac detí. Svetlo sveta tak uzrela nová početná generácia detí, ktoré nenávidia režim.

Situácia je podobná mojej generácii „Husákových detí“ a mladším generáciám u nás. Napriek faktu že komunistický režim padol ešte za môjho ranného detstva, jeho maniere fungujú dodnes. Chodiť na pracovné pohovory keď vyplynie, že miesto je vlastne zadané je jedna z foriem každodennej korupcie. Cítim však potrebu tento pojem vysvetliť ako ho vnímajú politici, právnici a ako ho vníma širšia verejnosť.

Technicky sa jedná o korupciu ak podplatíte úradníka, aby sa nejaké úradné rozhodnutie stalo požadovaným smerom (ehrm). Úradník si ho buď vypýta alebo prijme nevyžiadaný. Celospoločenské vnímanie korupcie je ale širšie než len tento druh trestnej činnosti. Dá sa tak chápať forma akéhokoľvek kariérneho alebo iného protekcionizmu (keď sa veci riešia „po známosti“). Tá spôsobuje problémy hlavne v zamestnanosti mladých, hlavne v pozíciách náročných na vzdelanie.

Jedným z javov je vnútorné presvedčenie ľudí čo takto jednajú, že sa vlastne nejedná o problém a že je to úplne normálne.

Pri hľadaní zamestnania som sa s samozrejme stretol s prípadmi kedy sa ani nemalo zmysel zaoberať pracovnou pozíciou pretože o kandidátoch bolo už dávno rozhodnuté. Avšak nedá sa prehliadnuť že ak sa koná protest proti korupcii, prvý kto ho s úsmevom na tvári označí za „mediálnu hru“ je práve predseda vlády. Pán premiér nemohol dať lepší dôkaz toho na ktorej strane generačnej výmeny stojí a jeho chovanie je priam symptomatické.

Nacionalisti nadávajú na to že nám sem chodia cudzinci. Aby tu však cudzinci mohli pracovať v prvom rade im miesto uvolnili ľudia ktorí Slovensko opustili, či už kvôli férovejšiemu jednaniu, lepším príjmom… Veľmi často som však počul málo špecifickú vetu „je to tam lepšie“. Pri diskusii sa ukázalo že človek popisoval rovnosť šancí ktoré dáva istá forma anonymity v dave. Tu sme malá krajina kde každý každého pozná a „všade má svojich ľudí“. V zahraničí v meste s miliónom ľudí asi na starého známeho len tak nenarazíte.

A do toho zaznela veta „Tak si založte politickú stranu“.

Túto radu som dostal aj ja osobne. Túto radu dostal aj pán Maroš Kramár. Ja osobne nemám ambíciu vstúpiť do politiky, to radšej stúpim do niečoho iného. Čo však táto rada znamená?

1. Slušne povedané že „s vašimi názormi sa v našej strane nestotožníme“.
Politické strany v USA adoptujú „issues“ a názory iných politických alebo nepolitických združení a na tomto základe stavajú program a zároveň zbierajú elektorát. Vždy je veľmi dobré vedieť, že SMER je ideovo vyhorený projekt a nemajú záujem v pokračovaní svojej činnosti. Špeciálne je to vidieť na tom ako opovrhujú mladou generáciou.

2. Vyjadrenie „Ja som v politike s kožou na trhu, skúste to aby ste vedeli aké to je“.
Aj keď to je fakticky správne vyjadrenie, nemyslím že je fér poukazovať na nedostatočnú prax v politike. Vážne by som rád videl Kordu povedať Ficovi nech si nájde prácu ako reportér – bohužiaľ by to znamenalo nechať sa stiahnuť na jeho úroveň.

Je tu generácia ľudí ktorá pred problémami tohoto štátu prestala utekať a vracia sa a ako ten pomyselný „Baby Boomerang“. Už to samo o sebe je úspech – ich úspech, za ktorý im ako jeden z generácie „Husákových detí“ tlieskam. Povedzte starej generácii že nechcete riešiť veci „po známosti“. Povedzte im že aj to je korupcia. Dostať prácu pretože niečo viem je stokrát lepšie ako ju dostať lebo šéf pozná vášho fotríka. Nieje tam žiadny dôvod cítiť sa previnilo.

Ale čo ďalej? Mladí ľudia sú na uliciach, ale otázka kto sa ich ujme ich myšlienok na politickom poli ostáva stále otvorená.

Teraz najčítanejšie