Denník N

Bajanovi sme znížili plat, peniaze presmerujeme na deti

Pred niekoľkými dňami sme Vladimírovi Bajanovi na môj podnet znížili plat. Za drzosť a neúctu, ktorú prejavuje nám, voleným zástupcom, ako aj obyvateľom Petržalky. Poslednou kvapkou bolo ďalšie verejné obstarávanie urobené takzvane „na hulváta“. Tentokrát kúpa auta Škoda Superb.

Na podozrivý nákup upozornil ako prvý bloger Kamil Bodnár, za čo mu patrí vďaka. „V súlade so zákonom, ale v nesúlade s morálkou a charakterom“, napísal Kamil a mal pravdu. Toto verejné obstarávanie nebolo podozrivé, to bola drzosť najvyššieho kalibru.

Do súťaže napísali nielen, aké auto presne chce, oni tam napísali ešte aj presné rozmery, presnú hmotnosť, presný objem palivovej nádrže, či počet hlavových opierok. Toto presne nadefinované auto mal výherca dodať do 10 dní. Na prihlásenie sa do súťaže bolo 5 dní. Čuduj sa svete, prihlásil sa práve jeden záujemca, ktorý ponúkol presne najvyššiu cenu aká bola možná, 42 000 Eur.

Ututlanie

Keď Bajan zistil že je zle, začal s osvedčenou taktikou riešenia prúserov:  vycúvať a tváriť sa ako neviniatko. Odstúpenie od zmluvy bolo zverejnené deň pred zastupiteľstvom (27. 6. ), tri dni potom ako som avizoval, že sa na nákup budem pýtať. Áno, dátum odstúpenia bol 10. 6. , ale Bajan a jeho družina už v minulosti ukázali, že ani antidatovanie im nie je cudzie.

Vysvetlím: pamätáte si kauzu parkovanie? Dokumenty Očakávaná hodnota zákazky a Objemová analýza sa na webe objavili až keď sa začalo nahlas hovoriť o trestnom čine porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a podobných nepríjemnostiach. Dokumenty sa síce tvária, že pochádzajú z novembra 2014, ale vlastnosti dokumentov prezrádzajú, že boli vytvorené až ex post, keď už tieklo do topánok.

Tak, ako pri parkovaní „EEI odstúpila“ len čo pochopili, že to neustoja a tým pádom sa vlastne nič nestalo, tak aj v tomto prípade „žiaden nákup neprebehol“, tak čo vlastne chcete pán Cmorej, robíte len veľa kriku pre nič.

Detinská obhajoba

Odpinkať som sa nenechal a žiadal som odpoveď, čo malo toto verejné obstarávanie znamenať. Dozvedeli sme sa, že žiaden automobil v skutočnosti kúpiť nechceli a išlo iba o prieskum trhu. Váham, či takáto detinská obhajoba vôbec stojí za vysvetľovanie, ale skúsme v skratke:

  • ak chcem urobiť prieskum trhu, tak zdvihnem telefón, obvolám niekoľko importérov a zistím všetko, čo potrebujem
  • ak chcem Superb, tak mi dokonca stačí ísť na stránku Škoda auto a tam si v konfigurátore nájdem cenu, dobu dodania a aj dokonca, či má také auto niektorý importér skladom (!)
  • ak chcem urobiť prieskum trhu, nedám do technickej špecifikácie nezmyselné technické parametre s presnou hodnotou (hmotnosť, objem palivovej nádrže, ..)
  • ak by to mal byť prieskum trhu, nenechám verejné obstarávanie ukončiť, lebo výsledkom je platná, účinná a vymáhateľná zmluva

Tvrdenie, že niekto použil EKS systém na prieskum trhu je až absurdne smiešne. Ak by sa našiel predajca, ktorý by bol takto definované vozidlo za daných podmienok schopný dodať a nebol by ochotný odstúpiť od zmluvy, Petržalka by musela zaplatiť pokutu. Naopak, ak chce starosta tvrdiť, že podmienky boli tak definované preto, aby to žiaden predajca nevedel splniť a k nákupu nedošlo, potom logicky nemohlo ísť o žiaden prieskum trhu, lebo žiaden predajca by sa do takto definovanej súťaže neprihlásil.

Ja som si tiež urobil „prieskum trhu“ a za dva dni som zohnal dve faktúry na kúpu nových a úplne porovnateľných Superbov. Prvá znie na 35 000 Eur (s DPH) a druhá na necelých 38 000 Eur, ale s výbavou ešte o triedu vyššie a s ďalšími doplnkami spolu s cenníkovou cenou o 8 000 Eur vyššou ako auto, čo obstaral starosta Bajan.

Takže ak by sa zmluva nezrušila, máme tu okrem neuveriteľnej drzosti aj škodu na majetku obce niekde okolo 7 až 12 000 Eur.

Hlboká neúcta

To je bežné, že starosta si len tak odíde?“, pýtal sa ma jeden z občanov na zastupiteľstve pár mesiacov dozadu. Áno, musel som odpovedať. Naozaj si nepamätám zastupiteľstvo, na ktorom by starosta vydržal do konca. Väčšinou okolo obeda zmizne, obzvlášť ak ide na rad niečo nepríjemné.

Tentokrát zdúchol ešte počas bodu o Ďurovčíkovom divadle, ktoré tiež riadne smrdelo. Po výčitke k nezrušiteľnej zmluve s Ďurovčíkom, ktorú podpísal ešte ako župan, nám oznámil niečo na štýl „nech sme ticho, keď sme pri tom neboli“ a spokojne odkráčal na obed bez akéhokoľvek záujmu o reakcie odporcov. Viac sme ho v ten deň nevideli.

Keďže môj bod o nákupe Superbu išiel hneď po Ďurovčíkovi a dopredu som žiadal starostu, aby to celé vysvetlil priamo na zastupiteľstve, naštvalo ma to ešte viac ako obvykle. Starosta tam nechal smažiť sa prednostu a som si istý, že aj toto všetko prispelo k tomu, že sa nakoniec našlo potrebných 17 hlasov na zníženie starostovho platu.

Epilóg

Bajan si o zníženie platu koledoval dlhodobo. Za neúctu, ktorú prejavuje nám poslancom a obyvateľom Petržalky si to zaslúžil. Plat sme mu znížili o približne 1 200 Eur na stále kráľovských 3 162 Eur mesačne, čo je podľa zákona pre starostu Petržalky minimálny plat.

Na zastupiteľstve sme mali aj bod o príspevku na vzdelávanie detí v súkromných škôlkach. Nedokázali sme prijať do škôlok viac ako 500 detí, preto sme sa už po druhýkrát rozhodli pomôcť niekoľkým rodičom aspoň týmto spôsobom. Starosta odmietol snahy o zvýšenie počtu detí, ktorým by sme poskytli príspevok, zo 40 na 60 s odôvodnením, že ide o veľa peňazí a v takom prípade uznesenie nepodpíše. Pán starosta, ako predseda finančnej komisie mám pre vás dobrú správu. Chýbajúce zdroje, 12 000 Eur ročne, sme našli znížením vášho platu. Uznesenie na zvýšenie počtu detí zo 40 na 60 a presun peňazí v rozpočte medzi príslušnými kapitolami pripravím hneď na najbližšie zastupiteľstvo.

Rokovanie zastupiteľstva si môžete pozrieť tu. Bod o kúpe auta, v ktorom sme starostovi nakoniec znížili plat sa začína v čase 1:01:37. Fajnšmekrom odporúčam hlasovanie, ktoré sa muselo opakovať, od času 1:55:20. Pobaviť vás môže šuškanda prednostu a prvého vicestarostu Bučana, ktorú na ich smolu mikrofón zachytil, vtipne zvolaná porada predsedov klubov, presviedčanie kľúčových poslancov, ako aj naháňanie poslancov do sály pred druhým hlasovaním. Zápis z hlasovaní je k dispozícii tu. Išlo o hlasovania 15 a 16.

Teraz najčítanejšie

Peter Cmorej

Venujem sa najmä finančnej oblasti, dôchodkom, daniam a odvodom. Člen strany SaS a komunálny poslanec v Bratislave. A ešte sem tam vyvíjam softvér, radím s investíciami, či chránim spotrebiteľov ;) Viac na mojom LinkedIn.