Denník N

Barlička

Viera je a bude večným zdrojom polemiky. Veriacemu je darom. Marxovi je ópiom ľudstva.

Nemá zmysel púšťať sa do filipiky o tom, či existuje boh. Ľudské hašterenie o správnu odpoveď pripomína psa, naháňajúceho vlastný chvost. Čím bližšie sa dostane, o to viac uniká. Nie je podstatné, či je veľa psov, krútiacich sa dookola, alebo či vytvárajú superpsa, vrtiaceho sa bez zmyslu. Podstata je v obmedzenosti takého konania.

Staré čínske príslovie vraví: ak chceš poraziť svojho nepriateľa, vychovaj jeho deti.

Rozvrátenie tradičnej spoločnosti začína výsmechom k bohu. Viera v boha bola v našich zemepisných šírkach podporovaná za Rakúsko-Uhorskej monarchie. Demokratické Československo prišlo s Cirkvou československou a postupným lámaním viery. Čo sa nepodarilo demokraticky, dokončil relatívny blahobyt spojený so sociálnymi experimentami v dobách socializmu. Rozbitím vidieckych komunít a sťahovaním obyvateľstva do miest sa ľuďom pretrhli tisícročné korene. Po výmene generácií sa vytvorila veľká skupina odchovaná na nenávistnom ateizme a výsmechu.

Všimnite si mechanizmus vyľudňovania vidieka v celom svete. Z ľudí žijúcich na svojej pôde v súlade s komunitou a prírodou, žijúcich s láskou k tradícii sa odchodom do mesta stáva atomizovaná masa. Stráca sa starobylý referečný rámec, hierarchia hodnôt. V meste sa časť začína prispôsobovať mestskému životu, na miesto pôvodnej životnej filozofie nastupuje prázdnota ducha. Masa je nielen atomizovaná, najdôležitejšie je že je osamelá, stráca pôdu pod nohami. Prázdnotu na krátko nahradia podnety z poznávania nového sveta, ktoré sa nevyhnutne čoskoro vyčerpajú. Tak ako strom ktorému vytrhnete korene vyschne, vyschne postupne aj ľudská duša.

Nebojme sa povedať že život bez viery je zblúdený. Nikomu vieru nevnucujme, viera je dar. Položme radšej otázku: myslíte, že tento svet je iba hmota a riadi ho hmota? Ak niekto bohorovne konštatuje, že viera je pre trpiaceho nebochybne iba barličkou, dá sa k tomu povedať že snáď niekedy pochopí. Teším sa zo svojej barličky, nehanbím sa za to. A ak niekto potrebuje, požičiam.

Teraz najčítanejšie

Rudolf Drábek

Naši predkovia si nezaslúžia, aby sme na nich zabudli. Slovania, Nemci, Maďari, Židia a aj iní vytvorili našu kultúru. Prečo by sme sa mali niekomu ospravedlňovať alebo kajať za to, že existujeme? Chráňme si život, vieru, vzdelanie. Bráňme spravodlivosť a poriadok. Nech tu po nás ostane niečo dobré, aby naše deti mohli byť na nás hrdé. Národ potrebuje každého, jeho prácu, jeho angažovanosť. Nečakajte na inštrukcie.