Denník N

Battle Beast – Xena si založila metalovú kapelu

Keď sa povie metal, asi ťažko nájdete dvoch ľudí alebo fanúšikov, ktorí by Vám ho opísali rovnakým spôsobom. A nie je to len preto, lebo sme každý iný. Metal sa v priebehu času skrížil takpovediac so všetkými štýlmi, aké poznáme. Občas to chce pri počúvaní aj nejaký ten „návrat ku koreňom“.

A práve ten ponúka fínske metalové tornádo Battle Beast.

Zdroj: sturephoto.com

Už je to veľa rokov (vtedy som ešte ani nebol na tomto svete), kedy sa Accept za posvätný kov zaručili rovno časťou svojej mužskej výbavy. Až na Manowar už len máloktorá kapela prisahá na svoj život v mene obľúbenej muziky.

Pátos a heroické pózy už akoby vyšli z módy, aj keď sa chce občas človek cítiť ako neporaziteľný hrdina v boji proti zlu.

Ešteže sa z času na čas dajú dokopy partičky ako Battle Beast, ktoré si berú za cieľ ukázať modernému svetu silu starého metalu. Stačí trochu oprášiť, nalakovať a niečím to celé vyšperkovať.

Predstavte si zvuku Accept s „ječákmi“ ako v AC/DC, plus nevyhnutnú, aspoň minimálnu dávku charakteristickej črty. Klávesy si odmyslíme, tie sú v skladbách prítomné naozaj len ako akýsi make-up, aby songy vyzneli ešte blyšťavejšie.

Pravým highlightom a hlavnou hviezdou kapely je nepochybne speváčka. Nitte Valo vydláždila začiatky na albume Steel a na jej miesto nastúpila ešte divokejšia Noota Louhimo.

Prílišnú originalitu v ich zvuku ani textoch nehľadajte. Ide tu o čistú, rýchlu a zbesilú metalovú jazdu s občasnými momentmi na vydýchnutie v podobe power balád alebo výletom do 80s popu (Touch in the Night na albume Unholy Savior).

Spev, jeho energia a divokosť Vám nedovolia sústrediť sa na nič iné ako na užívanie si muziky a headbangovanie. Ak by sa Xena rozhodla založiť si metalovú kapelu, nie je vylúčené, že by vyzerala a znela práve takto.

Je to jedna z kapiel, ktoré aj keď nevynikajú novátorstvom, stále dokážu uchvátiť (podobne ako Sabaton alebo The Vision Bleak).

Ak si potrebujete vytrénovať krk na najbližší metalový koncert, pustite si túto kapelu z Fínska. Nezabudnite sa predtým zásobiť masťami na seknuté svaly :)

Metaaaaaaaaaaaaaaaaaaaal \m/

Teraz najčítanejšie

Miroslav Kizák

Metalista, ktorému nie je jedno, čo sa deje vo svete i doma :)))