Denník N

Bazálny investičný kruh

7. októbra 2016 odovzdala Iniciatíva slovenských učiteľov na podateľni ministerstva financií vecný dar – súbor materiálov* s názvom Bazálny investičný kruh. Tento dar sme odovzdali na záver protestného Bazálneho pochodu, ktorý viedol od budovy Domu odborov (Istropolis) k budove ministerstva financií. Celou akciou sme reagovali na výzvu ministra financií Petra Kažimíra k učiteľom, aby zachovali bazálny pokoj.

Pedagogickí a odborní zamestnanci by určite radi zachovali pokoj a ukončili všetky protesty,

keby vláda začala naplno realizovať viacnásobné odporúčania aj z dielne samotného ministerstva financií. Iniciatíve slovenských učiteľov ide od začiatku jej aktivít o dobro našej krajiny a blahobyt pre celú spoločnosť. Investovanie do školstva, za ktoré vedieme dlhodobý zápas, vnímame ako kľúčové na tejto ceste.

Razantným zvýšením investícií do materiálno-technického zabezpečenia a predovšetkým do ľudských zdrojov sa zvýši atraktivita učiteľského povolania a školského prostredia. Rast atraktivity učiteľského povolania povedie k vytvoreniu konkurenčného prostredia medzi uchádzačmi o učiteľskú profesiu. Spolu s dôkladným prehodnotením a finančným posilnením prípravy budúcich pedagógov ide o kľúčový prostriedok na to, aby sa zvýšila kvalita uchádzačov o učiteľské povolanie.

Výber najtalentovanejších študentov, inovovaná pregraduálna príprava učiteľov, premyslený kariérny systém a motivačný systém hodnotenia práce môže výrazne zvýšiť kvalitu výchovno-vzdelávacieho procesu. Vyššia kvalita výchovno-vzdelávacieho procesu so sebou prinesie lepšie výkony a výsledky našich žiakov (čo by mal byť prvoradý cieľ nás všetkých). Lepšie výsledky žiakov znamenajú kvalifikovanú pracovnú silu, ktorá v strednodobom horizonte zabezpečí výrazný rast HDP. Rast HDP znamená viac peňazí na investovanie do školstva, vedy, zdravotníctva, sociálneho systému, životného prostredia, infraštruktúry a ďalších odvetví. Takto „Bazálny investičný kruh“ povedie nielen k ekonomickému rastu, ale aj k zvyšovaniu kvality života celej spoločnosti.

capture

Dúfame, tieto materiály poslúžia ministerstvu financií ako podklad pri rozhodovaní o financovaní školstva.

Podotýkame, že dosiaľ sme sa nestretli s analýzami, ktoré by preukázali opak – že nízke ohodnotenie pedagógov vedie k zvyšovaniu atraktivity, kvality, výsledkov a HDP. V prípade, že ministerstvo financií takýmito analýzami disponuje, považovali by sme za prínosné, keby ich odbornej verejnosti predstavilo.

* https://www.minedu.sk/data/att/9207.pdf
http://www.statpedu.sk/sites/default/files/nove_dokumenty/ucebnice-metodiky-publikacie/Komparativna%20analyza_jul4_na%20MSVVaS%20SR.pdf
http://www.edefficiencyindex.com/book/files/assets/common/downloads/page0011.pdf
https://www.oecd.org/edu/EAG2014-Indicator%20D3%20(eng).pdf
http://www.finance.gov.sk/Default.aspx?CatID=8182
http://www.finance.gov.sk/Default.aspx?CatID=7835

Iniciatíva slovenských učiteľov

ISU s mojou skolou

Teraz najčítanejšie

Iniciatíva slovenských učiteľov

Sme nezávislá apolitická iniciatíva učiteľov z celého Slovenska, ktorej záleží na budúcnosti nášho školstva. Spojili sme sa s cieľom poukázať na problémy, ktoré školstvo sužujú a zároveň dosiahnuť zmenu, pretože nám nie je jedno, v akom stave sa súčasne školstvo nachádza.