Denník N

Béla Bugár bez vážnejších sporov

Béla Bugár v rozhovore pre Pravdu na otázku: Súčasná ľavopravá koalícia funguje navonok bez vážnejších sporov. Dokedy vám to vydrží? odpovedal:

„Ako že navonok? Aj dovnútra funguje bez vážnejších sporov. Dúfam, že vydrží celé štyri roky. Samozrejme, sú názorové rozdiely na niektoré veci, ale to neznamená, že je napätie, ktoré by sme nevedeli vyriešiť…“

Ak veríme jeho slovám, prečo by sme nemali, znamená to aj, že:

  1. Most-Híd sa „bez vážnejších sporov“ preniesol cez výrok ministra Kaliňáka, že korupcia na najvyšších miestach neexistuje.
  2. Most-Híd sa „bez vážnejších sporov“ preniesol cez opakované výroky predsedu vlády, že nedovolí, aby na Slovensku vznikla ucelená komunita moslimov, čiže moslimskej menšiny.
  3. Most-Híd sa „bez vážnejších sporov“ preniesol cez koncoročný atak predsedu vlády na rómsku menšinu.
  4. Most-Híd sa „bez vážnejších sporov“ preniesol cez kauzu Baštrnák a jej zametanie pod koberec.
  5. Most-Híd sa „bez vážnejších sporov“ preniesol cez to, že počas nášho predsedníctva sa predseda vlády a minister zahraničných vecí, vybrali na návštevu diktátora Lukašenka.
  6. Most-Híd sa „bez vážnejších sporov“ preniesol cez kauzu logo ministra Lajčáka.

Dalo by sa pokračovať, ale vzhľadom k tomu, že od vzniku vlády neprešiel ani jeden rok, je už aj uvedený zoznam príliš dlhý. Všetky uvedené príklady mali vyvolať veľmi vážne a zásadné spory. Nevyvolali však nič. Čo nás čaká je zjavné. Vládna koalícia „bez vážnejších sporov“ prežije celé obdobie a R. Fico vie, že si môže robiť, čo chce. V koalícii mu prejde všetko.

Okrem Bugárovej ľahkosti bytia v koalícii, nech sa deje, čo sa deje, je jeho problém aj v tom, že pokoj v koalícii (neexistenciu vážnejších sporov) berie ako ohromné pozitívum. A to je omyl. Súčasnú koalíciu, vzhľadom k jej rôznorodosti, môžeme prirovnať k prvej vláde Mikuláša Dzurindu, ktorá bola ešte pestrejšia. Z politického spektra v nej boli zastúpené azda všetky farby a odtiene. A bolo to vidno. Vážnych sporov bolo každý deň niekoľko. Napriek tomu sa podarili veci, ktoré urobili z prvej Dzurindovej vlády vládu najúspešnejšiu. Okrem rôznorodosti mali Dzurindova a súčasná vláda ešte jedno spoločné. V oboch prípadoch boli ohrozené základy demokracie. V prvom prípade V. Mečiarom a jeho družinou, vrátane SNS, v súčasnosti extrémistami a dezinformátormi, ktorí dostávajú inštrukcie v azbuke. Dzurindova vláda si poradila a V. Mečiar sa porúčal. Ako sa darí súčasnej koalícii v boji s narastajúcim extrémizmom? Nijako. Ako by aj mohlo, keď namiesto nich rieši koalícia hlúposti (rokovací poriadok – lex Matovič), z ktorých sa extrémisti smejú a hotujú sa obsadiť ďalšie župy. Ako sa darí odolávať triešteniu Európy organizovanému z Kremľa? Opäť nijako. Niekedy sa dokonca zdá, že Kremeľ má svojich ľudí priamo v koalícii.

Nie, nie je problém v zložení koalície. Problém je v servilnej nečinnosti a slepote niektorých jej členov.

Teraz najčítanejšie