Denník N

Bez nálady

Medzi štyrmi stenami sa jej nálada nezlepší…

Katka sedí pri stole a obeduje, alebo skôr večeria. Ani jedno, ani druhé nie je celkom presné, je to niečo ako neskorý obed či skorá večera. V pracovné dni to inak nejde, povinností veľa, času málo, vždy si dá aspoň niečo improvizované. Zvyčajne je to niečo z domácich zdrojov, pri jej diétach jej spoločné obedy s kolegami nehrozia, nevybrala by si tam. Netreba za tým hľadať prieberčivosť, len alergie.

Obsah taniera jej nemizne, chutné by to bolo, sama nevie, čím to je. Dusené mäso patrí k jej obľúbeným, ale dnes sa cíti akosi bez nálady. Z rozjímania nad jedlom ju vytrhne hlasná melódia, volá Mário. „Ahoj, áno som doma,“ odpovedá na otázky. Telefón drží pri uchu, pozerá pred seba, žiadne nadšenie v hlase nie je. „Ani nie, dnes asi budem doma,“ sucho skonštatuje po priateľovom návrhu, chcel si niekam vyjsť. Po týchto slovách si toho už veľa nepovedali, veta na rozlúčku ukončila rozhovor.

Z nízkej skrinky zobrala balenie vlhčených obrúskov, vytiahla jeden kúsok a poriadne ním vyutierala mobil. Keď skončila, tvárila sa spokojne, položila ho na stôl. Presne podľa jej predstáv, neznáša špinavý a zachytaný telefón. K jedlu sa už nevrátila, chuť ju prešla už dávno a siliť to nebude. Ešte nejaký čas sa len tak bezcieľne ponevierala po byte, potom sa rozhodla. Medzi štyrmi stenami sa jej nálada nezlepší, priateľovi dala košom, ale malá prechádzka by jej spravila dobre. Počasie je výborné, ani teplo, ani zima, takto jej to vyhovuje.

Nahodila na seba džínsy, biele tričko s polodlhými rukávmi doplnila štýlovými teniskami a vydala sa na cestu. Mesto bolo plné života, ľudia prúdili všetkými smermi, niektorí do podnikov, iní sa len tak prechádzali. Zašla do parku na námestí, sadla si na lavičku pod košatý strom a pozorovala okolie. Dievčatá pritúlené k partnerom jej na nálade nepridávali, dnes jej asi nikto nevyhovie. Ani tu nenašla pokoj, po chvíľke sa postavila a vydala sa na cestu domov. Zbytočná námaha, dnes otravuje aj samu seba, najlepšie jej bude v posteli, spánok je liekom aj na zlú náladu.

Teraz najčítanejšie