Denník N

Bezák zase najväčší špinavec

Jaroslav Daniška vo svojom článku na postoj.sk ukazuje typický spôsob ako sa lojálny katolík vyrovnáva s odvolaním arcibiskupa Bezáka. Typickými znakmi sú popieranie faktov, zveličovanie Bezákovych chýb a pokus o ospravedlňovanie správania cirkevného establišmentu. Niežeby som mu nerozumel. Pred takými desiatimi rokmi by som sa bol správal podobne, hoci by som rád veril, že až taký ignorant by som nebol.

Daniška tvrdí, že udalosť nepriniesla žiadne zásadné nové poznatky. Možno som bol príliš naivný, ale pre mňa boli mnohé udalosti šokujúce. Nikdy som si napríklad nevedel predstaviť, že by Katolícka cirkev mohla byť aj na najvyšších miestach tak prerastená zločineckými štruktúrami. Biskup Bezák odhalil schému prania špinavých peňazí. Verejne o nej povedal a nikto z oficiálnych predstaviteľov sa to ani nepokúsil dementovať. Cirkevná mafia ho radšej, za súhlasného prizerania sa väčšiny zúčastnených (ktorí si hovoria bratia v biskupskej službe), odvolala a keď sa pokúšal brániť, tak ho znemožnila. Všetky tieto skutočnosti neskôr potvrdil aj vysoký cirkevný hodnostár kardinál Miloslav Vlk. Možno pán Daniška mal presnejšiu predstavu o stave cirkvi ako ja a pre neho to nebolo nič nové. Pochybujem však o tom, pretože vo svojom článku jedným dychom hádže väčšinu viny za škandál na Bezáka.

Ďalšia zásadná vec, ktorá mňa osobne prekvapila je nemorálne správanie slovenských biskupov, z ktorých viacerých osobne poznám a s niekoľkými som sa dokonca priatelil. Keď sa spod klávesníc mnohých katolíkov, či dokonca kňazov, vylievali kýble špiny na biskupa Bezáka, keď ho obviňovali z heréz, z porušovania cirkevnej disciplíny, zo zrady Katolíckej cirkvi, nezachytil som ani len náznak zastania sa svojho spolubrata. Nechali ho v tých sračkách úplne samého a nemôžem sa ubrániť pocitu, že viacerí si to patrične vychutnávali. KBS vyslala všetkým kňazom jednoznačný signál: „Pozrite sa, ako ľahko sme dokázali zničiť život arcibiskupa, ktorý vyčnieval z radu, ktorý nebol lojálny k našim záujmom. Ak nebudete držať hubu a krok, veľmi ľahko zatočíme aj s vami.“ Možno pán Daniška ani predtým nemal ilúzie o charaktere biskupov, ale bol by som rád, keby naozaj skúsil vysvetliť čo také hrozné urobil Bezák, že to malo na mladých kňazov ešte zničujúcejší vplyv.

Teraz najčítanejšie