Denník N

Bezdetná žena je definíciou zbytočnosti. Vážne?

Zakladateľ extrémistického portálu Daily Stormer prišiel s mrazivým vyhlásením o zbytočnosti ženy bez detí.

Portál Daily Stormer dlhé mesiace šíril neonacistické myšlienky. Podporoval aj nedávne rasistické demonštrácie v americkom štáte Virgínia. Tie skončili tragicky. Dvadsaťročný šialenec vrazil autom do davu ľudí na antifašistickej demonštrácii. Viacerých zranil a 32-ročná Heather Heyerová zomrela.

Andrew Anglin, zakladateľ spomínaného portálu Daily Stormer, napísal o zavraždenej žene: „Napriek predstieranému hnevu zo strany médií je väčšina ľudí rada, že je mŕtva, pretože bola definíciou zbytočnosti. 32-ročná žena bez detí je záťažou pre spoločnosť a nemá žiadnu hodnotu.“

V nemom úžase som si tieto riadky niekoľkokrát prečítala a kládla si mnohé otázky. Napríklad aj tú, o čo „hodnotnejším“ človekom pre spoločnosť je ten dvadsaťročný vrah, než bola bezdetná Heather.

Dajme teraz bokom poburujúcu skutočnosť a otázky, či mal takýto web vôbec vzniknúť, že mesiace fungoval a či za daných okolností nefungoval príliš dlho. Bol síce nakoniec zrušený, no jedna myšlienka mi reže uši doteraz: „Žena bez detí je pre spoločnosť záťažou…“. „Bola definíciou zbytočnosti.“ Myslí si to Andrew Anglin a podľa neho aj väčšina ľudí.

Existuje hranica, pred ktorou človek má, a za ktorou nemá hodnotu? Ak áno, je definovaná počtom detí, ktoré splodil? Kto má právo to súdiť? Kto povie, že tento človek je pre spoločnosť prínosom a tento je na svete zbytočne, a tak je oukej, ak zomrel hoc aj rukou vraha? Kto „nehodnotný“ príde na rad po bezdetných ženách? Bezdetní muži? Chorí ľudia? Dôchodcovia? Bezdomovci? Menšiny? Jeden šialenec, ktorý uvažoval podobným spôsobom a vykonával funkciu nemeckého ríšskeho kancelára, je zodpovedný za smrť desiatok miliónov ľudí počas druhej svetovej vojny.

Boli ľudia ako Matka Tereza, Sir Isaac Newton alebo Friedrich Nietzsche na príťaž len preto, že  nemali deti? Alebo političky Condoleezza Rice či Angela Merkel? Kto z nás odsudzuje speváčku Debbie Harry zo skupiny Blondies alebo herečky Jannifer Aniston či Sandru Bullock len preto, že sú bezdetné? Bez ohľadu na to, čo si o ich politike, filmoch či pesničkách myslíme, boli pre ich bezdetnosť príťaž pre spoločnosť? Len šialenec a pomätený človek môže také niečo vôbec vysloviť. Alebo naopak, boli Saddam Hussein, Jozef Visarionovič Stalin alebo Kim Čong-un pozitívnym prínosom pre spoločnosť len preto, že mali deti?

A teraz trochu sama za seba. Nemám deti a vonkoncom sa ako príťaž pre spoločnosť necítim. Dvadsať rokov som študovala a dvadsať rokov pracujem. Poctivo odvádzam dane a odvody a vytváram hodnoty aj pre tých, ktorí ich z rôznych dôvodov, či už dočasne alebo dlhodobo, nevytvárajú. Od štátu som nikdy nič okrem práva a spravodlivosti nechcela; nikdy som nepoberala dávky ani podporu. Nikdy som nebola na úrade práce, nepoberala materskú alebo rodičovskú. Kvôli službe spoločnosti som opustila úspešné pôsobenie v súkromnom sektore a vždy keď môžem, ľuďom pomáham. Hlavne deťom a študentom.

A nie som jediná. Takých bezdetných  pracujúcich je nás mnoho. Sme pre spoločnosť nehodnotní, lebo sme pre rôzne dôvody nepočali? Áno, sme? Potom by však vďaka celibátu boli nehodnotní aj katolícki kňazi či mníšky.

Priviesť na svet dieťa a vychovať z neho slušného človeka je pre spoločnosť obrovská hodnota. No nie jediná. Aj bezdetní, či už z vlastnej vôle alebo „nespravodlivosťou osudu“, vedia byť prínosom. Nielen preto, že platia dane a odvody a vytvárajú hodnoty. Vedia byť skvelí v práci či v súkromí. Vedia byť v mnohom vzorom morálky či etiky alebo odbornou a rešpektovanou kapacitou. Vedia byť oporou pre mnohých, ktorí to potrebujú. Vedia piecť chlieb, predávať autá, učiť deti, zachraňovať životy a liečiť choroby. Priestor byť pre spoločnosť prínosom je obrovský aj pre tých bez detí.

Takže bezdetné ženy, bezdetní muži využime ten priestor naplno! Nenechajte sa otráviť výrokmi extrémistov, výrokmi o nehodnotných bezdetných ženách tak, ako som sa na chvíľu nechala ja.

Teraz najčítanejšie

Jana Kiššová

V súčasnosti pracujem v komerčnej sfére ako výkonná manažérka a vo voľnom čase sa venujem obchodovaniu na burze. V minulosti som pôsobila ako poradkyňa ministra hospodárstva, poslankyňa Národnej rady SR a zároveň predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti. V strane Sloboda a Solidarita som zastávala pozíciu podpredsedníčky. V septembrových voľbách kandidujem za stranu SaS. Venujem sa hlavne podnikateľskému prostrediu a jeho zjednodušovaniu. Mojím cieľom je odbúrať z neho nezmyselné povinnosti a šikanu, finančnú záťaž, byrokraciu a škodlivé bariéry. Poukazujem na potrebu rovnakého metra pre štát a podnikateľov a potrebu podporovať strednú vrstvu. Slobodu považujem za jednu z najvyšších hodnôt. Rovnako ekonomickú aj osobnú. Som presvedčená, že sú to nevyhnutné podmienky na to, aby sa na Slovensku oplatilo pracovať, podnikať a žiť. O tomto všetkom píšem. Verím, že aj moje príspevky si tu nájdu svojich čitateľov :-).