Denník N

Bitcoin bublina – existuje vôbec?

Trhová kapitalizácia kryptomien len nedávno presiahla 500 miliárd dolárov a len málokto to vidí ako zdravý rast. V apríli 2017 trhová kapitalizácia bola len niečo cez 25 miliárd. Je to obrovský rozdiel v extrémne krátkom čase.

Trhová kapitalizácia kryptomien len nedávno presiahla 500 miliárd dolárov a len málokto to vidí ako zdravý rast. V apríli 2017 trhová kapitalizácia bola len niečo cez 25 miliárd. Je to obrovský rozdiel v extrémne krátkom čase.

Pochopiteľne, veľa ľudí sa vyjadrilo, že kryptomeny nie sú ničím iným iba veľkou bublinou. Miliardár Howard Marks sa o kryptomenách vyjadril ako o „neopodstatnenej móde a možno pyramidovaj schéme“.  Bitcoin s ďalšími kryptomenami bol už 160 krát prehlásený za mŕtvy. A stále je tu, stále rastie.

Aby sme zistili, či tieto tvrdenia sú vôbec opodstatnené a založené na realite, musíme najrpv pochopiť čo to vlastne bublina je a čím sa súčasnosť líši od neslávne známej dot-com bubliny a iných podobných obdobiach mánie, po ktorej nasledoval prudký pád.

Čo je to bublina?

Podľa wiki bublinou môžeme nazývať „dočasnú, neštandardnú odchýlku od skutočnej hodnoty“ alebo podľa investopedie je to „ekonomický cyklus charakterizovaný rýchlou eskaláciou cien aktív, po ktorej nasleduje kontrakcia. Vytvára sa neodôvodneným nárastom cien aktív a je poháňaná exuberantným trhovým správaním. Keď už nie sú investori ochotní nakupovať za zvýšenú cenu, dôjde k masívnemu predaju, čo spôsobí, že bublina sa vyfúkne.“

Okrem porovnávania s dot-com bublinou na prelome milénia, mohli sme sa stretnúť s porovnávaním s tulipánovou bublinou v Holandsku v 17. storočí. Tulipánová bublina sa často považuje za prvú ekonomickú bublinu. Počas tohto obdobia dosiahli ceny tulipánových cibuliek mimoriadne vysoké hodnoty, kedy neskôr vo februári 1637 sa dramaticky zrútili. Celá ekonomika Holandska sa takmer zrútila, keď nespočet šľachticov stratilo nemalé bohatstvo.

Kryptomena je nástrojom finančných transakcií

Hlavným dôvodom prečo kryptomeny niesú, resp. sa nedajú porovnávať s tulipánovou bublinou je fakt, že pridanou hodnoutou kryptomien je ich užitočnosť. Slúžia ako nástroj finančných transakcií. Tisícky obchodníkov, organizácií a jednotlivcov po celom svete akceptupujú Bitcoin alebo inú kryptomenu ako spôsob platby alebo alternatívu ku klasickým platobným metódam.

Kryptomeny majú niekoľko kľúčových výhod v porovnaní s fiat menami. V prvom rade, žiadna strana nemá kontrolu nad transakciami ani nad peňaženkami užívateľov, čo znamená, že finančné prostriedky nemožno zmraziť ani nijako zhabať. Prirodzene niesú platby pomocou kryptomien naviazané na osobné údaje z kreditných kariet čím sa stávajú bezpečnejšou alternatívou. V neposlednom rade sú kryptomeny dostupné každému, kdekoľvek.

Kryptomeny ako držiteľ hodnoty

Čím viac ľudí bude vnímať kryptomeny ako prostriedok pre uchovanie hodnoty, konkrétne taký Bitcoin, tým je menšia šanca regulácie a manipulácie zo strany vlád a bánk práve vďaka jeho prirodzenej neovplyvniteľnosti, nemennosti a decentralizovanosti.

Vzhľadom na to, že Bitcoin a mnohé ďalšie kryptomeny majú obmedzené množstvo, je veľmi pravdepodobné, že ich hodnota bude naďalej rásť aspoň tak dlho, kým ich ľudia budú využívať ako prostriedok uloženia ich úspor a celkovo hodnôt.

Kryptomeny sú užitočné

Okrem toho že tulipány sú veľmi pekné, nemajú žiadne zmysluplnejšie využitie. Narozdiel od tulipánov, kryptomeny majú veľmi široké využitie. Pozrime sa napríklad na také Ethereum.

Ethereum je decentralizovaná platforma pre smart contracty: decentralizovaná aplikácia, ktorá beží presne tak ako bola naprogramovaná bez možnosti jej zastavenia, cenzúry, ovplyvnenia, pozmenenia alebo zásahu tretej strany.

Smart contracty nám môžu okrem iného pomôcť pri transparentnejších voľbách, bezpečnom ukladaní osobných údajov o zdravotnej starostlivosti, môžu nám pomôcť zefektívniť štruktúru väčšiny podnikov a organizácií a zbaviť nás veľkého množstva tretích strán, ktoré okrem toho, že pôsobia ako sprostredkovatelia, nemajú žiadnu pridanú hodnotu. Ethereum bol prvý blockchain projekt, ktorý umožnil tvorbu smart contractov. V súčasnosti existuje veľa ďalších projektov a každý nový projekt rieši iný problém s ktorým sa tento ekosystém stretáva a tak ho postupne vylepšuje.

Tvoja babka stále nevie čo to kryptomena je

Počas dot-comovej bubliny doslova každý nakupoval akcie. Bolo priam nemožné ísť taxíkom a nediskutovať o možných investičných príležitostiach. V súčasnosti si skúste vziať Uber a spomeňte Bitcoin alebo Ethereum. Jeden z desiatich vodičov bude vedieť o čom je reč. Sám sa s tým stretávam, keďže Uberom alebo Taxify jazdím každý deň a priznám sa, že som ten tip človeka, ktorému sa nikdy ústa nezavrú aby náhodou nebolo v aute to divné ticho. Minimálne trom uberákom som dal prednášku čo je to blockchain a minimálne ďalším piatim som vysvetľoval čo to vlastne kryptomeny sú.

Práve toto je dobrá správa pretože napriek tomu že si myslíme že cena je vysoko a stále stúpa, nie je tomu koniec, pretože stále o kryptomenách vie len minimálne množstvo ľudí okolo nás.

Tak je alebo nie je to bublina

Napriek tomu že sme už videli zopár minikryptomien výraznejšie padnúť a napriek tomu že trh je stále veľmi mladý, vôbec to nevyzerá že by malo dôjsť k výraznému pádu väčších kryptomien v blízkej budúcnosti. Naopak, bol by som prekvapený ak by som všetky nevidel z času na čas raketovo rásť a násobiť hodnotu aj naďalej ako to bolo doteraz.

Dôkazom nám môžu byť aj štatistické dáta z University of Cabridge, ktoré odhadujú v súčasnosti cca 2,9 až 5,8 milióna ľudí ktorí využívajú kryptomeny. Zároveň je tu cez 100 000 obchodníkov vrátane gigantov ako Microsoft, Paypal, DISH Network, Intuit a Overstock, ktorí veria Bitcoinu natoľko že ho ponúkajú ako alternatívny spôsob platby.

Samozrejme, aby som nepôsobil ako niekto s príliš ružovými okuliarmi, musím poznamenať, že stále táto oblasť čelí technickým či infraštruktúrnym problémom a zároveň chýba osveta, ktorá by ukázala aj malým a stredným obchodníkom že existujú nejaké kryptomeny, ktoré prinášajú veľa dobrého. Všetko má ale svoje riešenie a je len otázkou času, kedy aj tvoja babka bude vedieť čo to kryptomena je.

Ak ešte nemáš bitcoin, odporúčam tento článok. 

Teraz najčítanejšie