Denník N

Bitcoin vzrástol na nové historické maximá, pokoril aj hodnotu zlata

Kryptomena Bitcoin zaznamenala v uplynulých dňoch nový historický rekord a pokorila hranicu 1,200 USD.

Kryptomena Bitcoin zaznamenala v uplynulých dňoch nový historický rekord a pokorila hranicu 1,200 USD. Po minulom rekorde z roku 2013, keď sa Bitcoin dostal až nad úroveň 1,100 USD, sme videli prudký prepad jeho hodnoty až k cca 200 USD. Čaká najobľúbenejšiu kryptomenu podobný osud, alebo bude v rastovom trende pokračovať?

Napriek tomu, že bol Bitcoin vytvorený už v roku 2009 ako prvá decentralizovaná kryptomena, preslávil sa vo svete až v roku 2013, keď sa zaňho vyslovili niektorí predstavitelia Amerického senátu. Krátko na to mu vyjadrili sympatie aj súdruhovia z Čínskej centrálnej banky. Nasledoval prudký skok ceny bitcoinu, keď z ceny 685.75 dolárov z 18.novembra 2013 dovŕšil už pár dni na to rekordnú cenu 1,137 amerických dolárov. Nasledoval spomínaný pokles smerom k 200 USD. Maximá nad 1,100 USD sme dlho nevideli prekonané a Bitcoin sa ešte správal ako na horskej dráhe. Táto volatilita a obrovské pohyby sú jasným dôkazom neistoty investorov voči tejto kryptomene.

Najvyššia hodnota 1,137 dolárov bola zosadená z trónu až tento mesiac, keď sa 3. marca Bitcoin obchodoval na úrovni 1,292 dolárov a po prvýkrát tiež presiahol cenu zlata, ktoré sa v ten deň obchodovalo na hodnote 1,227 dolárov za uncu. Cena zlata však pokračuje v prepade a v stredu sa drahý kov obchoduje už tesne nad úrovňou 1,200 USD. Nadol ho tlačí hlavne očakávané zvyšovanie úrokových sadzieb v USA.

Cena Bitcoinu má tendencie rásť vtedy, keď iné meny zaznamenávajú obdobie neistoty. Investori sa tak utiekajú k tejto alternatíve s cieľom chrániť sa voči poklesu svojej domácej meny. Práve nedávne obmedzenia v Číne, Indii a Venezuele spôsobili väčší záujem o Bitcoin, ktorý je vo svojej podstate imúnny voči akýmkoľvek zásahom a reštrikciám zo strany centrálnych bánk, či vlád.

Bitcoinu sa darí aj vďaka očakávanej deregulácii v USA, kde zvažujú vytvorenie prvého Bitcoinového burzovo obchodovaného fondu (ETF- Exchange traded fund). To by prinieslo väčší záujem o túto kryptomenu a zmiernilo jeho nestabilnú povahu. Mohlo by sa to odzrkadliť aj zvýšenou cenou Bitcoinu. Je teda pravdepodobné, že niektorí investori vsádzajú na túto možnosť a tak investujú do Bitcoinu už teraz.  Finálne rozhodnutie padne 11. marca, schválenie Bitcoinového ETF je ale menej pravdepodobný variant.

bitcoin_leetquidity
vývoj cien Bitcoinu

Bitcoin po vyvrcholení z roku 2013 klesol o viac než 60 percent za menej než mesiac. Tiež po dosiahnutí novej rekordnej hodnoty zo začiatku tohto mesiaca už stihol z hodnoty 1,292 dolárov padnúť na cenu 1,211 dolárov, odkiaľ sa odrazil a obchoduje sa v okolí  1,241 dolárov za 1 Bitcoin.

Jeho využitie ako uchovávateľa hodnoty je ale však stále nerealistické podľa mnohých odborníkov a skutočnosť, že presiahol cenu zlata je náhodná.

Teraz najčítanejšie

Peter Bukov

Vyštudoval podnikové financie na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Na finančných trhoch pôsobí od roku 2008 a obchodovaniu sa venuje od roku 2011. Pôsobil v spoločnosti CAPITAL MARKETS ocp. ako dealer a člen investičného výboru. Od roku 2015 začal pôsobiť v spoločnosti TopForex ako hlavný analytik. V roku 2017 mu bol udelený titul ACSI od vzdelávacieho inštitútu CISI v Anglicku, kde sa stal plnohodnotným členom a pokračuje v štúdiu na získanie diplomu v študijnom odbore Capital Markets. Štúdium je plne v súlade s MIFID II a je pod dozorom Európskeho regulátora ESMA s výrazným dôrazom na etiku a morálku pri investovaní a práci s klientom.